Hipocrate – Afectiunile de sanatate si sistemul digestiv

1330

Procesul de digestie si de absorbtie al organismului este unul dintre cele mai importante pentru sanatatea noastra, iar Hipocrate, cel considerat a fi parintele medicinei, cunostea acest lucru foarte bine. Hipocrate a facut aceasta afirmatie in urma cu peste doua mii de ani, iar in zilele noastre aceasta afirmatie este mai valabila decat oricand.

Care sunt principalele caracteristici ale unui sistem digestiv nesanatos?

• Boala de reflux gastroesofagian

• Afectiuni ale gatului si ale nasului

• Prezenta inflamatiei la nivelul organismului (oriunde ar exista aceasta)

• Afectiuni ale pielii (oriunde ar exista acestea)

• Reactii adverse la produsele alimentare

• Scaune moi sau constipatie

Organismul nostru se bazeaza pe enzimele potrivite si pe bacteriile sanatoase pentru a face fata bacteriilor patogene si pentru a produce culturi anti-bacteriene, cu scopul de a consolida peretii intestinali si pentru a sprijini activitatea sistemului imunitar.

In zilele noastre, provocarile isi fac aparitia din foarte multe directii: stilul de viata si dieta, flora intestinala deficitara, stresul, substantele chimice toxice prezente in alimente, in apa si in mediul inconjurator, consumul de alcool, precum si utilizarea frecventa a antibioticelor. Toate acestea contribuie la epuizarea de enzime si de bacterii benefice. Acest fenomen permite dezvoltarea diferitelor tipuri de bacterii fungice. Suplimentarea bacteriilor prietenoase contribuie la prevenirea dezvoltarii bacteriilor daunatoare la nivelul sistemului digestiv.

In cele din urma, o digestie deficitara poate avea efecte dezastruoase asupra sanatatii intregului organism. Acest fenomen poate fi regasit in exemplele prezentate mai jos:

• Tulburari autoimune

• Alergii generale si alimentare

• Autism

• Infectii virale cronice

• Infectii genitale

• Hepatita

• Ciroza hepatica si biliara

• Tuberculoza

• Meningita

• Artrita

• Diabet

• Eczeme

• Boli psihice

• Infectii clinice

Aparitia afectiunilor psihice este deosebit de ingrijoratoare si se afla intr-o foarte stransa legatura cu deficienta de enzime. Un studiu a constatat ca perderea de enzime se afla intr-o foarte stransa legatura cu o boala neurologica specifica. Un alt studiu a examinat efectele dietei fata de sanatatea mintala si a constatat faptul ca dieta joaca un rol esential in plasticitatea sinaptica si in sanatatea mentala in ansamblul sau. Un articol publicat de catre cei de la Verge a enumerat mai multe studii. In cadrul unuia dintre acele studii a fost constatat faptul ca, prin intermediu schimbarii enzimelor benefice in cazul soriceilor de laborator, acestia au suferite considerabile  modificari de comportament.

Pentru a ne proteja organismul, este foarte important ca aceste enzime benefice sa fie incorporate in dieta noastra de zi cu zi.

Enzimele digestive sprijina absorbtia nutrientilor si contribuie la descompunerea alimentelor pe care le consumam. Acest proces complex permite alimentelor pe care le consumam sa fie utilizate ca energie, sa sprijine construirea de noi celule nervoase si de tesut muscular, precum si sa ne protejeze sangele de toxine. O productie inadecvata de enzime poate contribui la aparitia diconfortului gastric, la flatulente, la balonare, la energie redusa si la reactii alergice.  Cele trei mari categorii de enzime digestive sunt amilaza, proteaza si lipaza.

#1. Amilaza

Amilaza este necesara in descompunerea glucidelor, inclusiv in descompunerea cerealelor integrale, a fainei albe, a zaharurilor si a legumelor bogate in amidon. Amilaza se regaseste in sucurile pancreatice si intestinale, dar este, de asemenea, intalnita si in saliva. Acest lucru inseamna ca procesul digestiv de carbohidrati incepe la nivelul cavitatii bucale. De aceea, mestecarea mancarii este un pas extrem de important al procesului de digestie si al mentinerii sanatatii sistemului digestiv.

#2. Proteaza

Proteaza sprijina digerarea proteinelor. Digestia corecta a proteinelor este vitala, deoarece particulele proteice nedigerate pot trece prin peretele intestinal si pot ajunge in sange. Acest proces este numit “sindromul intestinului permeabil” si poate cauza reactii alergice care pot varia de la febra, pana la dureri abdominale. Absorbtia adecvata a proteinelor este necesara pentru productia de energie si pentru reconstruirea tesutului muscular si celular.

#3. Lipaza

Lipaza este enzima care ii permite organismului sa digere intr-un mod corespunzator grasimea. Lipaza poate fi intalnita in multe alimente care contin grasimi. Alegerea tipului potrivit de grasimi sanatoase ii permite organismului tau sa arda grasimi intr-un mod mult mai eficient. Organismul nostru are nevoie atat de lipaza produsa la nivelul stomacului si pancreasului, precum si de lipaza din surse alimentare, cu scopul de a utiliza intr-un mod optim nutrientii din sursele de grasime pe care le consumam.

Enzimele sunt substante nutritive foarte delicate, fiind responsabile de aproape fiecare functie metabolica. La nivelul organismului nostru exista in jur de 3000 de enzime unice, fiecare dintre acestea fiind implicate in peste 7000 de reactii enzimatice. Fara enzime organismul nostru ar inceta sa functioneze. Din pacate, dieta noastra de zi cu zi este deficitara la acest capitol. Gatirea si procesarea alimentelor distruge complet continutul de enzime, lipsindu-ne astfel organismul de un element cheie al unei  sanatati de fier. Hipocrate a inteles foarte bine acest lucru in urma cu peste 2000 de ani si este momentul sa intelegem si noi. Majoritatea afectiunilor de sanatate pornesc de la o stare precara de sanatate a sistemului digestiv, iar in cazul in care suferim de o anumita problema de sanatate, sunt foarte mari sanse ca organismului nostru sa aiba nevoie de mult mai multe enzime in dieta, iar urmatoarele patru alegeri alimentare ii vor satisface pe deplin aceasta nevoie.

#1. Papaia

Papaia este o sursa bogata de enzime proteolitice, cum ar fi papaina, care pot sprijini enorm de mult procesul digestiv. Papaina este considerata a fi una dintre cele mai eficiente enzime in ceea ce priveste descompunerea alimentelor de origine animala si a altor proteine. De vreme ce papaia este un fruct foarte bogat in zaharuri naturale, se recomanda sa fie consumat separat, nu cu o masa grea, pe baza de proteine animale si de preferabil cu 15-30 de minute inainte de masa.

#2. Ananas

Bromelaina este un amestec complex de substante care poate fi extras din tulpina si din inima acestui fruct. Printre zecile de componente prezente in acest amestec complex de substante, cele mai bine studiate componente sunt  enzimele proteice digestive numit “cisteine proteinaze”. Efectele benefice ale acestor enzime nu sunt limitate doar la cele digestive. Studiile au aratat ca acestea sprijina si in cazul inflamatiei excesive, in cazul coagularii excesive a sangelui si in cazul dezvoltarii anumitor tipuri de tumori.

Deoarece ananasul este, de asemenea, un fruct bogat in zaharuri naturale, este o idee buna sa-l mananci  separat, de preferat cu 15-30 de minute inainte de masa.

#3. Polen de albine

Polenul de albine este considerat a fi unul dintre cele mai complete alimente ale naturii. Acesta contine aproape toate substantele nutritive necesare organismului si contine un spectru urias de enzime benefice, inclusiv amilaza, catalaza, cozimaza, citocrom, dehidrogenaza, diaforaza, diastaza, pectaza si fosfataza.

Polenul de albine poate fi consumat ca atare sau poate fi adaugat in cereale sau in smoothie-uri. Polenul de albine poate cauza reactii alergice si de aceea este foarte important sa acorzi o atentie deosebita administrarii atunci cand il incerci pentru prima oara.

#4. Legume fermentate

Procesul de fermentare a legumelor, cum ar fi cel al varzei, a fost dezvoltat cu secole in urma ca mijloc de conservare a legumelor in timpul sezonului rece. Armata romana a calatorit cu butoaie de varza acra, folosindu-le pentru a preveni si trata infectiile intestinale in randul trupelor in timpul acelor calatorii lungi.

Legumele fermentate sunt o sursa alimentara excelenta de enzime, cu conditia ca acestea sa nu fi  fost pasteurizate in nici un fel. Aceste enzime vii sunt insotite de bacterii benefice, ceea ce face ca legumele fermentate sa fie o alegere exceptionala pentru mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Alte alimente bogate in enzime sunt: mango, kiwi, strugurii, avocado, mierea, sucul de iarba de grau, chefirul, apa de nuca de cocos si pepenii.

Prepara-ti propriul tau supliment natural de enzime!

Intr-o samanta de papaia exista o cantitate mult mai mare de enzime decat exista intr-un supliment de enzime comercial, ne explica Dr. Shillington. Aceasta samanta de papaia, de asemenea, poseda nutrientii necesari pentru o asimilare aproape instantanee.

Aceasta este o reteta simpla impartasita de Dr. Shilington:

Imprastie semintele unui papaia organic pe o hartie cerata si lasa-le sa se usuce timp de cel putin o saptamana. Apoi, pune-le intr-o rasnita de sare sau de piper si adauga aceste seminte pe preparatele tale, la fel cum adaugi piper, de exemplu. De fapt, semintele de papaia sunt un pic picante si se aseamana la gust cu piperul, asa ca pot fi un inlocuitor excelent al acestui condiment.