Oamenii isi petrec aproximativ 90% din viata in spatiul interior, potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului. Din pacate, calitatea aerului din interior este, in anumite zone ale tarii, de doua pana la de cinci ori mai poluat in comparatie cu aerul de afara. Calitatea scazuta a aerului din interiorul locuintei sau cea de la locul de muna poate provoca dezvoltarea anumitor afectiuni de sanatate pe termen lung, cum ar fi “Sindromul Cladirii Bolnave” – o afectiune care face parte din lista bolilor profesionale care ii afecteaza pe angajatii unor cladiri de birouri. Calitatea aerului din interior poate fi imbunatatita cu ajutorul unor metode naturale de purificare a aerului, cum ar fi plantele sau cristalele purificatoare de aer.
Calitatea aerului din casa
Foarte multi factori pot contribui la calitatea aerului din casa ta. Fumatul, utilizarea produselor chimice, umiditatea sau mucegaiul, toti acestia sunt factori care contribuie la reducerea calitatii aerului din interior. Produsele chimice din vopsea, produsele de curatare de uz casnic si detergentii provoaca un anumit grad de poluare in casa fiecaruia dintre noi. Alergenii, germenii si gazele toxice, cum ar fi formaldehida sunt doar cateva dintre elementele pe care le intalnim in aerul casei noastre, motiv pentru care purificarea aerului este necesara.
Cele ZECE plante pentru purificarea aerului
Plantele absorb dioxidul de carbon si elimina oxigen curat. Unele plante contribuie din plin la purificarea aerului. NASA a efectuat un studiu pentru a determina care sunt cele mai bune plante pentru purificarea aerului. Citeste aici care sunt cele mai eficiente ZECE plante pentru purificarea aerului (click aici).
Aceste plante iti pot imbunatati calitatea aerului considerabil, dar acestea nu vor elimina praful sau polenul din casa ta.
Lampile de sare
Lampile de sare reduc considerabil cantitatea de alergeni si de agenti patogeni, cum ar fi ciupercile si bacteriile. Lampile de sare sunt formate dintr-o structura de sare cristalizata si o sursa de lumina in interior.
Sarea atrage in mod natural apa. Lampile de sare atrag vaporii de apa din aer, ceea ce inseamna ca atrag si agentii alergeni si patogeni. Ceea ce este si mai interesant este ca aceste lampi purifica aerul chiar si in momentele in care nu functioneaza.
Ventilatia – pentru o buna calitate a aerului
O alta strategie importanta pentru purificarea aerului este reprezentata de o ventilatie si de o aerisire adecvata a locuintei. Deschidera ferestrelor sau instalarea unor ventilatoare de evacuare sprijina eliminara poluantilor din casa ta.
Aerisirea casei, de asemenea, reduce nivelul de umiditate. O cantitate mare de umezeala contribuie la producerea mucegaiului, o problema majora pentru calitatea aerului din interior.
Riscurile unei calitatii scazute a aerului din interiorul casei tale
Calitatea aerului din casa ta poate produce un numar foarte mare de probleme de sanatate. Alergenii precum polenul, pot provoca reactii alergice neplacute. Fumul de tigara din interiorul casei tale poate produce complicatii grave si potential letale, chiar si in cazul fumatului pasiv.
Gazele toxice, cum ar fi formaldehida, pot produce o serie de probleme. Formaldehida este o substanta cancerigena, intalnita in continutul adezivilor, insecticidelor si in materialele de lemn din casa ta. Formaldehida poate cauza eruptii cutanate, tuse si iritatii ale gatului, nasului si ochilor. Persoanele care sufera de astm sunt deosebit de sensibile la aceasta substanta.
Imbunatatirea calitatii aerului din casa ta poate reduce considerabil riscul aparitiei problemelor de sanatate. Cu toate acestea, in cazul in care locuiesti in zonele montane, nu ar trebui sa-ti faci prea multe probleme in aceasta privinta.