Floarea de Lotus creste in adancimea lacurilor noroioase, departe de soare. Dar, mai devreme sau mai tarziu, Floarea de Lotus ajunge la lumina, devenind una dintre cele mai frumoase flori care exista pe Pamant.
Floarea de Lotus este privita in multe culturi diferite, mai ales in religiile orientale, ca simbol al puritatii, al iluminarii si al renasterii. Caracteristicile acestei flori reprezinta o analogie perfecta a contitiei umane: chiar si atunci cand radacinile sale se afla in cele mai murdare ape, Lotusul da nastere celei mai frumoase flori din lume.
Semnificatia Florii de Lotus in traditia Budista
Potrivit budismului, fiecare persoana are potentialul de a deveni o fiinta perfecta, iluminata si este doar o chestiune de timp pana cand fiecare om ajunge la lumina. Budistii cred ca fiecare om trebuie sa renasca de mii de ori, fiinta sa fiind lustruita prin incercarile vietilor anterioare, pana cand acea persoana atinge Nirvana, cea mai inalta stare de constiinta pe care oamenii o pot accesa.
Calatoria constiintei de la stadiul de ignoranta spirituala la cel de perfectiune se petrece datorita procesului de reincarnare, un proces care este privit de catre budisti ca fiind unul dureros si dificil. Budisti sunt de parere ca viata este lipsita nedreapta si lipsita de valoare, dar datorita numeroaselor vieti prin care trec, intunericul este eliminat lent.
Momentul in care o persoana atinge starea suprema de iluminare, Nirvana, este asemanat cu momentul in care Floarea de Lotus isi arata frumusetea deasupra apelor.
De aceea, Buddha este reprezentat asezat pe o Floare de Lotus, simbol al transcendentei suferintelor lumesti si al iluminarii. Multe zeitati orientale sunt reprezentate alaturi de o Floare de Lotus din acelasi motiv.