Una dintre cele mai misterioase si interesante stari alterate ale constiintei este visul. Ne pierdem constiinta atunci cand patrundem pe taramul somnului adanc, numai sa o redescoperim atunci cand ne indreptam pasii catre realitatea privata a viselor noastre. Visul este una dintre experientele umane cel mai dificil de explicat de catre studiile stiintifice. Pentru a face lumina si in acest domeniu, cercetatorii au recurs la tehnica masurarii activitatii cerebrale atunci cand o persoana se afla in starea de somn. Mai mult, interesul cercetatorilor a fost trezit datorita unei tehnici care le permite comunicarea in timp real cu lumea viselor.
Lumea dintre cele doua taramuri ale constiintei este taramul viselor lucide, taram in care oamenii devin constienti de faptul ca viseaza, dar spre deosebire de starea de somn cu vise, acestia dispun de abilitatea de a fi constienti de ceea ce se petrece in lumea lor interioara. Studiile sugereaza ca majoritatea dintre noi am trait experienta unui vis lucid la un moment dat in viata noastra, dar cu toate acestea, aceasta nu este o experienta destul de comuna. In consecinta, s-a dezvoltat a dezvoltarii personale care te poate ajuta, prin tehnici de formare sau prin intermediul tehnologiei, sa cresti maresti sansele de a trai experienta unui vis lucid. Cu toate acesta, anumite persoane dispun de aceasta capacitate in mod natural si au posibilitatea de e a face calatorii in acest taram al viselor constiente prin puterea vointei, acestea fiind persoanele care permit cercetatorilor sa cerceteze mult mai profund acest domeniu ignorat foarte multa vreme de catre cercetatori.
In cadrul desfasurarii acestor studii, oamenii de stiinta combina rapoartele subiective, ceea ce oamenii descriu despre experienta lor, cu experimentele comportamentale, pentru a observa efectele pe care o anumita stare a constiintei le are asupra modul in care aceste persoane relationeaza, actioneaza sau isi amintesc. Cu toate acestea, majoritatea studiilor se prezinta a fi dificile, deoarece subiectii nu pot relata experienta in timp real. Adica, participarea activa la experiement este destul de difcila atunci cand acestia sunt detasati complet de lumea exterioara cu ajutorul unei paturi si a unei paralizii induse in timpul somnului.
Aceasta paralizie este cauzata de neuronii din trunchiul cerebral, acestia blocand semnalele din zona generatoare de actiune din creier catre nervii spinali si muschi. Acest blocaj are loc atunci cand incepe starea de somn REM, ceea ce inseamna ca visarea chiar si a celor mai energice actiuni nu poate produce nici macar cea mai subtila contractie. Una dintre singurele actiuni care nu sunt paralizate este miscarea ochilor, de aici si denumirea de stare de somn “REM”.
Folosindu-se de o procedura verificata de cercetatorul Stephen LaBerge, subiectul poate semnala momentul in care a inceput starea de vis lucid folosindu-se de anumite miscari oculare specifice. Subiectul, in vis, isi misca ochii asa cum a fost stabilit, acestea devenind miscari oculare autentice care sunt inregistrate si verificate de electrozi care sunt plasati in jurul ochilor.
Aceasta simpla, dar ingenioasa tehnica le-a permis cercetatorilor o serie de studii asupra efectelor pe care lumea viselor o are asupra functionarii creierului uman si nu numai. Aceste studii neuro-stiintifice le-au fost folositoare oamenilor de stiinta pentru a depasi cu usurinta obiectiile initiale cu privire la conceptul de vis lucid.
Unii cercetatori au subliniat potentialul viselor lucide de a avansa nivelul constiintei, dar acest domeniu nu a fost studiat in detaliu. Curentii constiintei sunt imprevizibili in starea de somn iar stiinta se afla momentan la stadiul de explorare.