OPT adevaruri surprinzatoare despre Lotiunile de Plaja (SPF)

1293

Stiai ca aplicarea cremelor de protectie solara iti expune pielea la substante chimice care sunt mai daunatoare de 1000x in comparatie cu razele ultraviolete ale soarelui?

Produsele de protectie solara  previn arsurile solare, dar dincolo de acest aspect, foarte putine cunoastem despre siguranta si eficacitatea acestora. In ciuda necunoscutelor cu privire la produsele de protectie solara, agentiile internationale de sanatate publica sunt de acord in continuare si recomanda folosirea acestora. Iata cateva aspecte surprinzatoare legate de aceste produse si principalele substante periculoase pe care trebuie sa le eviti atunci cand cumperi o crema de protectie solara:

8. Nu s-a ajuns la un consens potrivit caruia aceste produse ar preveni aparitia cancerului de piele

01

Din cate se pare, studiile recente nu au descoperit eficacitatea acestor produse de a preveni aparitia cancerului de piele. Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului recomanda haine, palarii si umbra ca principale bariere impotriva radiatiilor UV. Cu alte cuvinte, “produsele de protectie solara nu ar trebui sa fie prima alegere pentru prevenirea cancerului de piele si nu ar trebui sa fie utilizate ca fiind un unic agent de protectie impotriva soarelui.” (AICDC 2001

7. Exista anumite studii care dovedesc ca aceste produse cresc riscul aparitiei cancerului de piele in anumite cazuri

01

Noi cercetari au descoperit un risc crescut de melanom in randul utilizatorilor de produse de protectie solara. Nimeni nu stie precis cauza, dar cercetatorii speculeaza ca ultilizatorii de astfel de produse au obiceiul de a petrece perioade indelungate in bataia razelor soarelui, astfel acestia sunt supusi unui val mult mai mare de radiatii solare. O alta speculatie sustine ipoteza potrivit careia substantele chimice din aceste produse sunt descompuse de catre lumina soarelui, fapt ce ar putea contribui la acest risc. O alta banuiala: produsele de protectie cu un factor de proctie scazut ce au dominat piata timp de 20 de ani ar fi putut sa conduca la acest fapt surprinzator. Toate agentiile internationale de sanatate sustin importanta folosirii acetor produse, dar subliniaza, de asemenea, importanta fusului orar, a imbracamintei si a hidratarii.

6. Exista zeci de produse cu factor de protectie solara mare – dar nici macar o singura dovada ca acestea sunt mai bune

01

In Statele Unite ale Americii, FDA a propus interzicerea comercializarii produselor de protectie solara cu un factor de protectie solara care depaseste 50+. Acestia au motivat decizii sustinand ca aceste produse induc in eroare persoanele care utilizaeaza aceste tipuri de lotiuni, avand in vedere ca nu exista o dovada medicala care sa demonstreze un beneficiu aditional al acestor produse. De asemenea, oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca aceste produse (50+) i-ar putea face pe unii dintre adeptii acestor tipuri de produse sa petreaca mai mult timp la soare decat ar fi recomandat.

5. Expunerea redusa la soare poate fi periculoasa deoarece reduce nivelurile de vitamina D ale organismului

01

Soarele sustine o functie foarte importanta a organismului, functie pe care produsele de protectie solara o inhiba. Aceasta este functia organismului de a produce vitamina D. Principala sursa de vitamina D o reprezinta lumina solara, iar aceasta vitamina este extraordinar de importanta pentru organism. Aproximativ 30% dintre locuitorii tarii noastre sufera de o carenta de vitamina D. Anumite persoane pot sa-si asigure necesarul de vitamina D prin expunerea la soare vreme de 10-15 minute, de mai multe ori pe saptamana. Necesarul depinde in functie de mai multi factori precum varsta, tonusul pielii, pigmentul acesteia, intensitatea luminii solare si riscul aparitiei cancerului de piele. Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine ale organismului implinind mai multe functii. (citeste aici totul despre vitamina D)

4. Vitamina A pe care o regasim in foarte multe dintre aceste produse accelereaza dezvoltarea cancerului

01

Din datele recent furnizate de un studiu recent, FDA indica faptul ca vitamina A, retinil palmitat, poate accelera  dezvoltarea unor boli de piele si a leziunilor atunci cand, aplicat pe piele, intra in contact cu lumina solara. Acest fapt este destul de ingrijorator deoarece industria adauga aceasta vitamina in compozitia a peste 25% de produse de protectie solara.

Industria precizeaza vitamina A in lista ingredientelor deoarece acesta este un antioxidant care are capacitatea de a opri imbatranirea prematura a pielii, dar acesta fapt este adevarat doar in cazul cremelor si lotiunilor de noapte pentru motivul pe care l-am prezentat mai sus. Atunci cand cumperi lotiuni de potectie solara evita aceasta substanta.

3. Radicalii liberi – consecinta a folosirii acestor produse de protectie

01

Atat radiatiile UV cat si  multe dintre ingredientele cremelor de protectie solara genereaza radicali liberi care deterioreaza celulele pielii si ADN-ul, accelereaza imbatranirea pielii si pot cauza aparitia cancerului de piele. Majoritatea acestor produse sunt mult mai eficiente in a preveni arsurile solare decat in a limita radicalii liberi.

2. Ai doua alegeri la indemana: nanomateriale sau potentiali perturbatori hormonali

01

In cazul in care ar exista, crema de protectie ideala ar bloca complet razele UV care provoaca arsurile solare, suprimarea sistemului imunitar si daunatorii radicali liberi. Aceasta ar ramane pe piele vreme indelungata si nu ar forma ingrediente nocive atunci cand acestea interactioneaza cu razele soarelui.

Cum era de asteptat, nu exista in prezent o astfel de crema de protectie solara care sa indeplineasca toate aceste criterii. Alegerea pe care trebuie sa o facem este intre produsele “chimice”, care au o stabilitate inferioara, penetreaza pielea si care perturba echilibrul hormonal si intre produsele “minerale” (zinc si titan), care adesea contin particule la scara nanometrica micronizate a acelor minerale.

Dupa numeroase studii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca cea mai buna alegere este reprezentata de produsele “minerale”. Acestea sunt mult mai stabile si nu par a afecta pielea intr-o asemenea masura precum o fac cele “chimice”. Atunci cand cumparati o crema de protectie solara, retineti denumirea acestui ingredient – oxibenzona – si evitati produsele care-l contin, acesta fiind un perturbator hormonal.  Evitati folosirea produselor care contin oxibenzona in cazul copiilor dumneavoastra.

1. Aceasta este lista ingredientelor pe care ar trebui sa le eviti cu orice pret

01

•Oxibenzona (oxybenzone sau benzophenone -3 ) – promoveaza formarea radicalilor liberi si deteriorarea celulelor pielii

•Nanoparticule – adesea intalnite in continutul spray-urilor; metalele precum zincul sau dioxidul de titan sunt sigure, atata timp cat nu sunt adaugate sub forma nanoparticulelor

•Retinil Palmitat – deterioreaza celulele pielii; creste riscul aparitie cancerului atunci cand se afla in contact direct cu lumina soarelui

•Octilmetoxicinamatul  (Octinoxate/ Eusolex 2292 / Uvinul MC80) – promoveaza formarea radicalilor liberi, deterioreaza celulele pielii si ADN-ul si are efecte fototoxice

•O padimat – face parte dintr-o clasa de compusi cunoscuti ca fiind cancerigeni si iti poate irita pielea.