Pericolele utilizarii spray-urilor nazale farmaceutice

1139

Foarte multi dintre noi vom alege sa cumparam un spray nazal fara nicio ezitare atunci cand ne curge nasul, dar cat de sigure sunt aceste spray-uri pentru sanatatea noastra? Care sunt riscurile la care ne supunem? Cine ar trebui sa le foloseasca? Pot crea dependenta?

Decenii in urma, atunci cand oamenii sufereau de febra sau de congestii nazale in aceasta perioada a anului aveau de ales intre o multitudine de cai naturale de atac. Acum, tratamentul mancarimii nasului, lacrimarii ochilor si al congestiei nazale este la doar un “puf” distanta, spray-urile nazale eliberate fara reteta fiind una dintre cele mai utilizate modalitati de a trata congestia nazala provocata de alergii sau de racelile de sezon.

Tocmai am citit prospectul unui astfel de spray nazal – nu o sa-i dau numele – si exista o lista lunga a celor care nu ar trebui sa-l foloseasca. De fapt, singurul lucru bun pe care il pot spune despre acest spray este ca nu are un efect negativ asupra capacitatii tale de a conduce autovehicule. Deci, care sunt pericolele potentiale?

Chiar si mai multa congestie!

Un dezavantaj al acestor spray-uri nazale este acela ca pot produce chiar mai multa congestie. Se estimeaza ca aproximativ 5% din populatia tarii noastre sufera de o afectiune numita rinita indusa medicamentos, o afectiune cauzata de fapt de utilizarea spray-urilor nazale. Aceasta afectiune isi face aparitia atunci cand un spray nazal decongestionant este utilizat repetat timp de mai mult de trei pana la cinci zile consecutive, ceea ce duce la o deteriorare a canalelor nazale si la o incapacitate de a raspunde decongestionantului. In cele mai multe dintre cazuri, rinita indusa medicamentos ramane nediagnosticata.

Steroizii si dependenta

Spray-urile nazale contin steroizi. Acestia contracta vasele sanguine din interiorul nasului. Atunci cand suntem raciti, gripati sau cand suferim de alergii, aceste vase sanguine se dilata si stimuleaza membranele nazale sa produca cantitati mari de mucus. Atunci cand stimulezi contractarea vaselor sanguine folosind un spray nazal, acestea raspund tratamentului si tu te simti bine.

Problema isi face aparitia atunci cand nasul tau devine prea obisnuit cu efectul spray-ului nazal, anulandu-l. Astfel, ajungi sa te bazezi pe spray din ce in ce mai des si in catitati din ce in ce mai mari si dupa o perioada de timp, ajungi sa nu mai poti functiona eficient fara utilizarea constanta a acestui spray. Cu toate ca la inceputul utilizari sale, spray-ul nazal va fi eficient timp de sase pana la opt ore, acest interval de timp scade din ce in ce mai mult cu fiecare utilizare. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu se recomanda utilizarea acestor spray-uri timp de o durata mai mare de trei zile.

Efecte adverse

Unele efecte adverse cauzate de aceste spray-uri nazale sunt reprezentate de uscarea mucoasei nazale, de formarea unor cruste si chiar de sangerarea nasului. In cazul in care aceste efecte isi fac aparitia este important sa incetati utlizarea spray-ului imediat. Au existat cazuri in care steroizii nazali au avut un efect advers si asupra comportamentului. Cu toate ca aceste cazuri sunt rare, utilizatorii au raportat hiperactivitate, insomnii, anxietate si depresie.

Exista alternative naturale?

In cadrul unui articol anterior v-am prezentat CINCI tratamente naturale impotriva sinuzitei (aici – click). De asemenea, o resursa foarte buna pentru cei care cauta o alternativa naturala a acestor spray-uri nazale, este urmatorul articol despre inhalatii, o alternativa foarte eficienta si deloc costisitoare (aici – click).