Petre Tutea – 21 de cugetari de o profunzime uimitoare

1586
.

#11. “Sunt trei mari iluzii ale omului istoric: progresul infinit, autodesavarsirea si autosalvarea.”

#12. “Fara Dumnezeu, omul ramane un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri.”

#13. “Eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Intre un credincios si un necredincios nu exista nici o legatura. Ala e mort, sufleteste mort, iar celalalt e viu si intre un viu si un mort nu exista nici o legatura. Credinciosul crestin e viu.”

#14. “Oare mai exista constiinta si cunostinta? Toate prejudecatile vechi au disparut, oamenii incearca cu orice pret sa le diminueze, sa le distruga astfel incat toti sa devina la fel: niste cadavre vii care nu gandesc altceva decat mizerii; niste egoisti, cu inimi impietrite si zdrobite de mult, fara o privire calda, fara o vorba buna, morti.”

#16. “Puterea omului se confunda cu libertatea lui.”

#17. „Cand ma gandesc la omul liber si la omul inlantuit, imi vin in minte vorbele lui Faust: iubesc pe acela care doreste imposibilul.”

#18. “Exista un singur Adevar. Mai multe adevaruri inseamna nici un adevar. Adevarul unic este impus de necesitatea categoriei unitatii reale a vietii si lumii.”

#19. “Arta placerii reprezinta inclinarile naturale ale omului, miscandu-se in formele aparitiei, disparitiei si satisfactiilor trecatoare.”

#20. “Pozitia omului este determinata de relatia cu Divinitatea, cosmosul, semenii si sine.”

#21. “Omul nu e o suma de miliarde de celule sau de organe. Ca nu sunt independente nici ficatul, nici rinichii, nici stomacul, nici creierul, nici sistemul osos. Omul, ca întreg nu poate fi gandit decat biblic; stiintific, nu. Moise e mai valabil decat ultima noutate evolutionista a stiintei.”

.