Primele semne de depresie pe care nu ar trebui sa le ignori!

1099

Primele simptome ale depresiei raman de cele mai multe ori ascunse, iar majoritatea oamenilor nu le acorda acestora o atentie deosebita. Acesta este unul dintre motivele pentru care depresia este dificil de diagnosticat.

La nivel modial, depresia afecteaza aproximativ 125 de milioane de oameni, iar in Romania apar 300.000 de cazuri noi de depresie an de an. In tara noastra, nici mai mult si nici mai putin de 800 de persoane primesc zilnic acest diagnostic. Cifrele prezentate sunt oficiale, dar numarul celor care sufera in tacere este mult mai mare.

Iata care sunt primele semne de depresie pe care nu ar trebui sa le ignori:

#1. Tristete, toane – pe tot parcursul zilei, aproape in fiecare zi – si o stare de spirit proasta ;

#2. Anxietate, nervozitate, atacuri bruste de anxietate si de tristete, frica de viitor (frica existentiala) sau un sentiment nedeterminat de frica, alienare si absenta;

#3. Scaderea nivelurilor de energie si fluctuatii zilnice ale nivelurilor de energie (aceste persoane au adesea mai multa energie seara);

#4. Scaderea puterii de memorie si de concentrare, un sentiment de confuzie sau de indecizie constant;

#5. Insomnie (le este dificil sa adoarma, se trezesc in timpul noptii sau se trezesc dimineata devreme cu cel putin doua ore inainte de ora obisnuita, dupa care nu mai pot adormi);

Ca urmare a reducerii numarului de ore de somn, multi incearca sa doarma dupa-amiaza. Aceste persoane nu se simt prea bine dimineata, imediat dupa ce se trezesc; au o dispozitie proasta si experimenteaza:

#6. Ganduri negative si un sentiment exagerat de vina. Sunt exagerat de preocupati de trecut sau de problemele actuale (ganduri obsesive), se invinovatesc pe ei insisi pentru neglijarea celorlalti si pentru toate lucrurile rele care s-au intamplat in viata lor.

Adesea au un sentiment de ura si un sentiment de dezgust fata de ei insisi.

#7. Sentimente de pierdere (esec, pierderea reputatiei si a banilor, tradare in dragoste sau moartea unei persoane dragi); aceste sentimente conduc la un sentiment de inferioritate, la pierderea stimei de sine si a increderii in sine, acestea fiind insotite de o teama de abandon si de pierderea unei persoane;

*Exista un sentiment de pierdere normal, urmat de tristete, atunci cand pierdem o persoana apropiata, bani, reputatie, sanatate si asa mai departe.

Spre deosebire de sentimentul de pierdere care apare in cazul depresiei, sentimentul normal de pierdere nu este insotit de ganduri suicidale sau de sentimente de inutilitate profunda si de tristete, el dispare treptat dupa o perioada mai scurta sau mai lunga.

De exemplu, dupa moartea unei persoane apropiate, de obicei, este nevoie de aproximativ un an de zile pentru ca cineva sa revina la un echilibru psiho-fizic si sa devina capabil sa-si reia viata. Asa ca, in cazul in care durerea si doliul se extinde si complica viata cuiva in diferite moduri, in acest caz, s-ar putea sa avem de-a face cu o depresie.

#8. Indiferenta, pierderea interesului, dificultatea de a se bucura de viata si de activitatile care ii aduceau placere, incapacitatea de a rade si de a avea satisfactii in diferite domenii ale vietii, reducerea apetitului sexual.

#9. Sentimente de inutilitate si de neputinta, stari intermitente de stupoare, ton scazut al vocii, schimbari frecvente de dispozitie, sentimente dureroase de singuratate, chiar si in compania unei persoane dragi sau a unui iubit.

#10. Apetit redus sau alimentatie excesiva.

#11. Sentiment constant de oboseala si oboseala musculara rapida, slabiciune fizica si lipsa capacitatii de a desfasura activitatile obisnuite.

#12. Letargie, aproape orice obligatie pare dificila, pesimism in ceea ce priveste viitorul, ingrijorare fata de lucrurile neimportante, hipersensibilitate.

#13. Ganduri referitoare la lipsa de valoare a vietii, la moarte si ganduri suicidale. Aceste ganduri apar in aproximativ 60% din persoanele care sufera de depresie.

#14. Unii oameni, in loc de insomnie, dorm excesiv (12 ore sau mai mult in fiecare zi).

Aceste simptome apar in diferite combinatii. Aceste simptome pot indica existenta unei depresii in cazul in care dureaza mai mult de doua saptamani.

Exista cazuri in care oamenii recunosc aceste schimbari, dar le neaga. Multi neglijeaza aceste simptome sau le asociaza cu diferite evenimente traumatice din viata lor. Din pacate, pentru a trata cu succes depresia, este necesara ca existenta acesteia sa fie recunoscuta si acceptata.