Sistemul lui SAPTE – O simpla structura care iti poate schimba viata

2570

Astazi am onoarea de a impartasi cu voi un sistem extrem de simplu, dar care s-a dovedit a fi un excelent mod de structurare a obictivelor intr-un format realizabil. Acesta este usor de urmat si nu-ti va lua mult timp pentru a-l pune in aplicare.  In cazul in care iti pastrezi o minte deschisa si decizi cu sarguinta sa-l aplici in viata ta, acesta este un sistem care ti-ar putea schimba viata.

Cum sa mananci elefanti

Fiecare dintre noi am cazut prada la un moment dat “Promisiunilor de Anul Nou”, perioada in care obiectivele ambitioase pe care le stabilim in ianuarie devin deja o amintire in februarie. De cele mai multe ori, aceste obiective sunt sortite esecului pentru simplul fapt ca sunt uriase. Atunci cand nu observam progresele, devenim descurajati si renuntam.

Se spune ca daca vrei sa mananci un elefant, este bine sa-l imparti in bucati mai mici. Acelasi lucru poate fi spus si despre obiectivele mari, ambitioase. Abordarea directa a intregului obiectiv este o strategie sortita esecului. Acesta este scopul sistemului lui SAPTE – acela de a crea o structura care sa te ajute vreme de un an de zile sa-ti stabilesti obiceiuri care te vor insoti in fiecare zi, saptamana, luna, an si ani de acum incolo.

Ce va face acest sistem pentru tine?

Multi dintre noi am auzit, fara indoiala, de Legea lui Pareto , care sustine ca “80% dintre consecinte sunt provocate de 20% dintre cauze”.

Acest sistem se asigura ca un individ reduce timpul risipit pe activitati lipsite de importanta sau in concordanta cu propriile sale vise. Sistemul permite individului sa fie mult mai relaxat atunci cand lucrurile devin agitate pe termen scurt, pentru ca il ajuta sa-si mentina concentrarea pe termen lung.

Asa cum se arata in graficul de mai sus, obiectivele tale te ajuta sa-ti pastrezi o directie dreapta catre scopurile tale. Cu toate ca nu va fi niciodata o linie dreapta – nici nu ar fi fost distractiv sa fie – scopurile tale te vor ajuta sa-ti indrepti actiunile in directia corecta. In cazul in care nu stii unde-ti doresti sa fii peste 1 an, 3 ani, 5 ani sau 10 ani, cum vei ajunge acolo? Este destul de dificil sa ajungi pe o insula pustie fara o harta.

3

Integrarea scopurilor tale in structura

 

                                      Sistemul lui SAPTE este structurat astfel:

•SAPTE principii de viata

•SAPTE scopuri de viata

•SAPTE scopuri inainte de 20/30/40/50/60

•SAPTE scopuri anuale

•SAPTE scopuri saptamanale

•SAPTE scopuri zilnice

Aceasta structura face ca acest sistem sa fie un sistem de top. Cele SAPTE principii sunt cele mai importante, urmate de scopurile tale de viata si asa mai departe.

Cele SAPTE principii de viata

In cazul in care nu ti-ai ales in mod constient cateva principii de viata este momentul sa iei in considerare o astfel de alegere.

Principiile sunt fundatia vietii tale, iar in cazul in care nu le definesti in mod constient, cei din jurul tau vor face acest lucru pentru tine.  Fa-ti timp si scrie cele SAPTE principii care crezi ca te definesc sau cele care ai dori sa te defineasca pe viitor. Aceste principii se pot trasforma cu timpul, asa ca este mai bine sa le notezi intr-un jurnal personal.

Cele SAPTE scopuri de viata

Nu-ti face griji daca scopurile tale nu vor cunoaste lumina zilei peste noapte. Pentru inceput, raspunde-ti la intrebarea “Ce scopuri ambitioase doresti sa realizezi in viata ta?”. Te provoc sa ai incredere in tine si sa tintesti cat mai sus. Incearca sa-ti imaginezi cum ar arata viata perfecta pentru tine si cu ce ti-ai ocupa timpul in acel scenariu. Apoi, gandeste-te care ar fi scopurile care te-ar putea indrepta in directia potrivita.

Cele SAPTE scopuri inainte de 20/30/40/50/60

Acum, la fel ca si in cazul elefantului de mai sus, impartim scopurile in parti mult mai usor de realizat. Noteaza care sunt cele SAPTE scopuri pe care doresti sa le urmaresti in urmatorii zece ani si care te vor ajuta in cele din urma sa-ti indeplinesti cele SAPTE scopuri de viata.

 

Cele SAPTE scopuri anuale

Care sunt cele SAPTE scopuri personale de anul acesta? Care sunt cele SAPTE scopuri pe care urmaresti sa le atingi si care te pot ajuta sa indeplinesti ceea ce-ti doresti inainte de 30/40/50?

Probabil observi cum acest model imparte in mici bucati scopurile noastre, fiind astfel mult mai usor de gestionat. Cele SAPTE scopuri de anul acesta au ca scop realizarea celor SAPTE scopuri inainte de 20/30/40/50/60, iar acestea, la randul lor, au ca scop realizarea celor SAPTE scopuri de viata.

Cele SAPTE scopuri zilnice si saptamanale

Ce activitati poti desfasura astazi care te pot ajuta sa-ti atingi scopurile saptamanale? Sucessul apare la sfarsit ca un 100%, dar acest “100%” este compus de cei 0.001% de devotament pe care o persoana il ofera zilnic. Acesta este adevarul despre succes! Ce-i drept, exista circumstante favorabile, dar daca acestea nu-si vor face aparitia, ce vei face? Le vei astepta in continuare si vei continua sa dansezi asa cum iti canta viata sau vei deveni chiar tu insuti muzica?