Bauturile energizante alcatuiesc o afacere in valoare de 9 miliarde de dolari anual, dar care este efectul pe care aceste bauturi il au asupra sanatatii tale?
In Franta si in Danemarca, celebra bautura Red Bull a fost interzisa, deoarece aceasta bautura nu iti “da aripi”, decat catre o moarte lenta.
Red Bull a fost creat pentru a stimula creierul persoanelor supuse unor activitati fizice intense si nu a fost niciodata creat cu scopul de a deveni o bautura nevinovata asemantoare cu un sifon pe care-l consumi atunci cand ti-e sete sau atunci cand ti se face pofta.
Red Bull este bautura energizanta comercializata la nivel mondial si are sloganul “Aceasta creste rezistenta, trezeste capacitatea de concentrare si viteza de reactie, ofera mai multa energie si imbunatateste starea de spirit.”
Red bull a reusit sa ajunga in aproximativ 100 de tari din intreaga lume. Aceasta bautura a fost creata de Dietrich Mateschitz, un industrias de origine austriaca, care a descoperit bautura din intamplare. Evenimentul a avut loc in timpul unei calatorii de afaceri la Hong Kong, atunci cand el lucra la o fabrica care producea periute de dinti.
Lichidul, bazat pe o formula care continea cofeina si taurina a fost foarte acceptat in acea tara si astfel, acesta si-a imaginat succesul pe care l-ar fi putut cunoaste aceasta bautura in Europa, mai ales ca un asemenea produs nu exista pana in acel moment.
Franta si Danemarca l-au interzis, fiind considerat un cocktail al mortii, datorita amestecului de vitamine cu Glucoronolacton – o substanta chimica extrem de periculoasa, care a fost dezvoltata de catre Departamentul Apararii al Statelor Unite in perioada anilor ’60 cu scopul de a le ridica moralul trupelor care luptau in Vietnam. Aceasta substanta actiona ca un drog halucinogen si avea scopul de a reduce stresul produs de razboiul in care erau implicati.
Efectele acestei substante asupra sanatatii au fost atat de devastatoare, incat utilizarea acesteia a fost intrerupta. Cele mai intalnite efecte adverse prezentate de soldati erau migrenele si afectiunile hepatice.
In ciuda acestei realitati, pe cutia de Red Bull, puteti descoperi in continuare ca unul dintre ingredientele sale este: glucoronolacton, clasificat medical ca fiind un stimulent. Ceea ce nu veti gasi scris pe o cutie de Red Bull sunt consecintele consumului acestei bauturi.
1. In cazul in care nu te implici intr-un exercitiu fizic ulterior, consumul este foarte periculos, deoarece accelereaza ritmul cardiac si poate provoca un atac de cord.
2. Riscul de a trece printr-o hemoragie cerebrala creste considerabil, deoarece Red Bull contine ingrediente care dilueaza sangele, astfel incat inima sa foloseasca mult mai putina energie pentru a pompa sangele si astfel sa fie capabila sa-i ofere organismului mai multa forta fizica cu mai putin efort exercitat.
3. Amestecul de Red Bull cu alcool devine o “bomba mortala”, care ataca direct ficatul, cauzand ca zona afectata sa nu se mai poata regenera vreodata.
4. Una dintre principalele componente ale acestei bauturie este vitamina B12, folosita in medicina pentru recuperarea pacientilor care se afla in coma; de aici hipertensiunea arteriala si starea de excitare.
5. Consumul regulat de Red Bull declanseaza simtome sub forma unei serii de boli nervoase si neuronale ireversibile.
Concluzie
Aceasta este o bautura care ar trebui sa fie interzisa in intrega lume. Din pacate, foarte multi adulti lipsiti de experienta, tineri si adolescenti nevinovati sunt supusi unor riscuri enorme atunci cand fac greseala de a amesteca aceasta bautura cu alcool.