Asemenea celor trei magi, care au adus ca daruri smirna, aur si tamaie, cercetatorii de la Universitatea din Leicester au demonstrat, pentru prima data, potentialul de tratare a cancerului ovarian cu ajutorul unuia dintre cele trei daruri, si anume tamaia.
Originile tamaie pot fi urmarite inapoi in istorie in zona Penisulei Arabice. Potrivit celor lasate marturie de Herodot (sec. V i.Hr.):
“Arabia este singura tara care produce tamaie, smirna, casie si scrotisoara…copacii care poarta tamaia sunt paziti de serpi inaripati de dimensiuni mici si de diverse culori.”
Tamaia, alaturi de aur si de smirna, este una dintre cele mai renumite cadouri de Craciun din istorie. Tamaia este o rasina parfumata extrasa din aroborele Boswellia Sacra, intalnit in Africa si Arabia. Folosind compusul Akba (acid acetil-11-ceto-beta-boswellic) derivat din rasina arborelui Boswellia Sacra (tamaie), cercetarea a demonstrat cu succes eficacitatea potentiala in uciderea celulelor canceroase de cancer ovarian.
Mai exact, cercetarile au fost capabile sa demonstreze capacitatea Akba de a lupta impotriva celulelor canceroase de cancer ovarian in stadiu avansat.
Cercetatorul sef Kamla Al-Salmani, doctorant in cadrul Departamentului de Studii de Cancer si de Medicina Moleculara a explicat:
“Dupa un an in care am studiat legatura dintre compusul Akba si celulele de cancer ovarian in vitro, am fost in masura sa demonstram eficacitatea acestui compus de a ucide celulele canceroase. Tamaia este administrata mai multor persoane fara efecte adverse cunoscute. Aceasta constatare are un potential enorm si cu siguranta vor urma studii clinice pe viitor care vor rezulta in dezvoltarea unui tratament suplimentar pentru cancerul ovarian.”
Tamaia a fost folosita ca medicament popular vreme de secole datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, ceea ce o face sa fie un tratament viabil pentru astm, afectiuni ale pielii si pentru gastroenterita, printre multe altele. Studii anterioare, de asemenea, au constatat cu succes capacitatea compusului Akba de a trata alte tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de san si de prostata; cu toate acestea, acest studiu este primul studiu care demonstreaza potentialul sau de a combate cancerul ovarian.
Cercetatorii au aratat ca acest compus al tamaiei este eficient in uciderea celulelor de cancer ovarian in concentratii realiste. Ceea ce a fost cel mai surprinzator, din perspectiva cercetatorilor, a fost ca acest compus s-a dovedit a fi cel mai eficient in cazul celulelor rezitente la chimioterapie, sugerand faptul ca tamaia este in masura sa contribuie la reducerea rezistentei la medicamente si sa conduca la o rata mult mai mare de supravietuire in cazul pacientilor care sufera de cancer ovarian in stadiu avansat.