Tot ceea ce ar trebui sa cunoastem despre oboseala glandelor suprarenale

1271

Timp de cateva momente vom privi starea ta de sanatate ca pe o axa. La un capat se afla starea de sanatate optima, iar la celalalt capat se afla afectiunile cronice. Sanatatea glandelor suprarenale functioneaza in acelasi mod. Poti sa te afli la un pas de a fi sanatos si de a te afla in perfecta stare de functionare, sau poti sa suferi de boala Addison, de asemenea, cunoscuta sub numele de insuficienta suprarenala cronica. Distanta dintre cele doua exemple este foarte mare, dar cei mai multi dintre oameni se afla undeva in acest spectru.

Pentru a primi diagnosticul de Addison, un pacient trebuie sa fi pierdut  90% din functia glandelor suprarenale, dar pot exista probleme suprarenale si fara acest diagnostic. Oricine se afla intre starea de sanatate optima si boala Addison sufera de oboseala suprarenala, o forma usoara de insuficienta suprarenala care isi face aparitia atunci cand glandele suprarenale sunt supuse stresului.

Rolul principal al glandelor supraenale este acela de a produce si de a reglementa productia de cortizon, hormon cunoscut de majoritatea dintre noi sunt denumirea de “hormonul de stres”. Glandele suprarenale produc, de asemenea, hormoni sexuali, estrogen si progestero si nu in ultmiul rand neurotransmitatori, adrenalina (epinefrina), noradrenalina si dopamina. Acesti hormoni si neurotransmitatori reglementeaza metabolismul si comunica cu alte organe foarte importante, cum ar fi creierul, rinichii si sistemul reproducator. Cu toate acestea, stresul cronic poate suprima intr-o masura uriasa activitatea glandelor suprarenale, determinandu-le sa elibereze cantitati insuficiente ale acestor hormoni extrem de necesari pentru sanatatea organismului tau.

In continuare va vom enumera principalele cauze ale stresului:

• Lipsa de somn;

• Dieta saraca (alimente prelucrate si alimente de tip “Junk food”);

• Consumul excesiv de stimulente (Cafeina, zahar);

• Munca excesiva si programul riguros de lucru;

• Traumele emotionale (relatii toxice, moartea unei persoane dragi);

• Supraantrenamentul (maratoane, antrenamente fara pauze sau zile de odihna);

• Lipsa momentelor distractive si pline de entuziasm;

Traim intr-o lume in care inamicul este invizibil, iar acest inamic ne afecteaza pe fiecare dintre noi. Acest inamic este stresul. Lucram aproximativ 80 de ore pe saptamana, ne sacrificam orele de somn, bem o multime de cesti de cafea pentru a da randament in timpul zilei si consumam o mare cantitate de alimente dulci pentru a obtine mai multa energie. Toate aceste obiceiuri ne afecteaza emotional, mental, fizic si spiritual.

Atunci cand ne angajam in activitati stresante, corpul nostru intra in modul de “lupta sau fugi”, caz in care considera ca avem nevoie de un val de energie cu scopul de a supravietui.  Principalul hormon de stres din corpul nostru este cortizolul. Deoarece principala sa functie este aceea de a ne oferi o explozie de energie, cortizolul creste nivelul de zahar din sange, suprima functionarea sistemului imunitar pentru a economisi energie si incepe descompunerea depozitelor de carbohidrati si de proteine. De-a lungul timpului, un nivel ridicat de cortizol poate duce la rezistenta la insulina, un sistem imunitar afectat si eventual la pierderea masei musculare, in cazul in care nu este abordat corespunzator.

Principalele simptome ale oboselii suprarenale:

• Scadere inexplicabila in greutate;

• Dureri de corp si dureri musculare;

• Oboseala si dificulate in a te da jos din pat dimineata;

• Hipotensiune arteriala;

• Pofta de alimente dulci si sarate;

• Tremor sau ameteli daca sari peste o masa principala;

• Ameteli la ridicarea in picioare;

• Tulburari de somn;

• Libido scazut;

• Infertilitate;

• Dezechilibre la nivelul glandei tiroide;

• Caderea parului;

• Vedere neclara;

• Alergii severe;

Cum se testeaza oboseala suprarenala?

Din moment ce traim intr-o lume stresanta, presupun ca cei mai multi dintre pacientii mei sufera intr-o masura mai mare sau mai mica de oboseala suparenala. Ascult simptomele si stilul de viata al pacientilor mei pentru a evalua daca cineva sufera de oboseala suprarenala. In plus, folosesc teste de saliva in cazul in care pacientii doresc sa cunoasca cu certitudine daca sufera sau nu de oboseala suprarenala sau daca doresc sa-si urmareasca progresul.

Acest test de saliva poate detecta dezechilibrele in hormonii de stres cortizol si DHEA (dehidroepiandrosteron) prin luarea a patru probe pe tot parcursul zilei. Dezechilibrele acestor hormoni pot afecta nivelurile de energie, emotiile si pot cauza aparitia unor probleme de sanatate, cum ar fi anxietate, alergii, sindromul de oboseala cronica, insomnie, depresie, migrene, infectii recurente, dificultati menstruale si infertilitate.

Cum se trateaza oboseala suprarenala?

Este foarte important sa ne amintim ca glandele suprarenale nu reprezinta in acest caz principala cauza; acestea sunt prinse la mijloc. Cel mai bun mod de a trata oboseala suprarenala este acela de a lupta impotriva cauzei principale: stresul. Te incurajez sa te gandesti la principalii factor stresanti declansatori din timpul unei zile obisnuite, sa ii elimini si sa-ti iei sanatatea inapoi in propriile maini. In cazul in care suferi de oboseala suprarenala, cel mai important lucru pe care poti sa-l faci pentru tine este acela de a-ti pune la punct un program. Mai jos poti gasi unel dintre sugestiile mele pentru realizarea acestui program:

Este foarte important sa te odihnesti suficient. Mergi la culcare la aceasi ora in fiecare seara, de preferat inainte de ora 22 si dormi cel putin opt ore.

Invata sa spui NU atunci cand ti-ai atins limitele sau atunci cand simti ca propriul tau corp iti spune asta.

Include o activitate de relaxare in fiecare zi (o baie calda, o plimbare in parc, meditatie, acupunctura, etc.)

Evita sa te antrenezi in exces daca mergi la sala de fitness. Daca vei fi obosit dupa antrenament, s-ar putea ca aceasta oboseala sa te urmareasca toata ziua.

Mananca un mic dejun bogat in proteine inainte de ora 10 am.

Consuma fructe alaturi de o sursa de proteine (nuci sau unt de arahide).

Evita alcoolul, zaharul, glutenul si produsele lactate.

Ia in considerare administrarea de plante adaptogene si de un complex de B-uri.

Plantele adaptogene ajuta organismul sa se adapteze si sa faca fata stresului. Aceasta este alegerea mea principala pentru sprijinirea glandelor suprarenale in timp ce lucrez pentru a descoperi radacina problemei.

Complexul de vitamine B este ideal pentru sprijinirea glandelor suprarenale, deoarece toate aceste vitamine sunt critice pentru procesele chimice care au loc la nivelul acestora.

De asemenea, pentru un sprijin in plus, poti lua, de asemenea, magneziu, acizi grasi omega3 si vitamina C.