Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a II-a)

1772

Acestea sunt uimitoarele beneficii ale sucului de telina – Telina are o istorie vasta atat in rol de hrana cat si de medicament. Dovezi ale existentei telinei se gasesc si in Grecia antica, unde aceasta era considerata o planta sacra. Desi in societatea moderna telina este, in general, considerata hrana si nu remediu, compusii activi din aceasta leguma sugereaza ca aceasta poate ajuta la mentinerea functionarii corecte a corpului si poate chiar trata anumite afectiuni.

O cana de suc de telina contine, in total, 42.48 calorii, 9.46 grame de carbohidrati si 1.96 grame de proteine. Telina ofera corpului si un total de 12 vitamine si 12 minerale. Vitaminele ce se gasesc in 100g de telina includ 449 UI de vitamina A, 3.1 mg de vitamina C, 29.3 mcg de vitamina K, 36 mcg de acid folic si 6.1 mg de colina. Printre minerale gasim 40 mg de Calciu, 11 mg de Magneziu, 260 mg de Potasiu si 0.2 mg de Fier.

Telina contine numerosi compusi activi care includ vitamina A (in frunze) si vitaminele B1, B6, B2 si C in tulpina. Alti compusi: acid folic, Potasiu, Sodiu, Fosfor, Fier, Magneziu si aminoacizi. Printre cele mai eficiente substante din telina este ftalida, ea fiind responsabila pentru gustul si aroma specifice telinei. Selinenul, d-limonen, sedanonicul, anhirida si sedanenolida sunt alti compusi activi prezenti in telina. Studii preliminare sugereaza faptul ca un consum de telina si de suc de telina ajuta la micsorarea nivelului de colesterol.

Sucul de telina este bogat in compusi antioxidanti cunoscuti ca flavonoizi. Desi toate formele de telina contin flavonoizi, concentratia acestor compusi variaza in functie de specia de telina. Un studiu publicat in paginile editiei din Ianuarie-Februarie a Revistei Stiintelor Alimentare mentioneaza faptul ca nivelul antioxidantilor este cel mai ridicat in telina Shengjie White Stalk. Cercetatorii de la Institutul Legumelor si Florilor din cadrul Academiei Stiintelor Agricole, China,  au descoperit ca un kilogram de telina Shengjie White Stalk contine 732.21 mg de flavonoizi, majoritatea dintre acestia gasindu-se in frunzele de telina. Antioxidantii sunt benefici corpului prin faptul ca reusesc sa contracareze efectele negative ale radicalilor liberi (atomi asimetrici capabili sa provoace daune ADN-ului si sa provoace boli, precum anumite tipuri de cancer).

In mod traditional, telina este folosita pentru tratarea anxietatii, isteriei si artritei. Chiar si asa, stiinta moderna a descoperit numeroase utilizari pentru aceasta leguma. Printre cele mai des studiate beneficii ale telinei se gaseste potentialul ei de a micsora tensiunea arteriala. Jane E. Brody, reporter pentru NY Times, aminteste un studiu al Centrului Medical din Chicago, in cadrul caruia sobolanilor li s-au dat 3-n-butil ftalida, acesta fiind principalul compus activ gasit in telina. La finalul studiului, colesterolul fusese redus cu 7% iar tensiunea arteriala scazuse cu 12 pana la 14 procente. Pentru a determina eficienta acestui compus asupra oamenilor, tatal unuia dintre cercetatori a consumat 100 de grame de de telina in fiecare zi timp de 7 zile. La finalul acestor 7 zile, tensiunea sa arteriala scazuse de la 158/96 la 128/82.

Persoanele care fac exercitii fizice in mod regulat cunosc importanta suplimentarii nivelului de electroliti, care scade datorita transpiratiei. Stephen Harrod Buhner, expert in plante medicinale si autor al “The Natural Testosterone Plan” spune ca sucul de telina mentine echilibrul electrolitilor din corp si ajuta la optimizarea functiilor rinichilor. Nivelul ridicat de electroliti primari (Calciu, Magneziu si Potasiu) din sucul de telina mentine echilibrul de electroliti al corpului, iar proprietatile diuretice ale sucului faciliteaza transportul urinei prin rinichi, imbunatatind capacitatea de filtrare a acestora.

Va urma…

Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a III-a)

Comentariile sunt închise.