Un cercetator sustine ca mersul la serviciu si la scoala inainte de 10 a.m. este o reala tortura!

1172

In cazul in care esti genul de persoana careia i-ar placea sa mai petreaca cateva ore in plus in pat dimineata, ei bine afla ca nu esti singura. Potrivit unui expert de somn foarte apreciat din Marea Britanie, nu esti tu de vina, ci intregul nostru sistem actual de lucru si de scolarizare.

Fortand oamenii sa lucreze de la ora noua la ora cinci ii lasa pe acestia epuizati si stresati ca urmare a privarii de somn, spune Dr. Paul Kelley.

Cadrul didactic al Universitatii Oxford a spus ca acest program reprezinta o amenintare pentru performanta, pana la varsta de 55 de ani, atunci cand oamenii incep sa aiba nevoie de mai putine ore de somn.

“Aceasta este o problema uriasa pentru societate”, a declarat Kelley pentru publicatia The Guardian. “Suntem in general o societate privata de somn, dar grupul cu varste intre 14-24 este mult mai privat de somn in comparatie cu orice alta parte a societatii. Acest lucru duce la amenintari grave pentru sanatate, performanta si sanatate mintala.”

“Nu putem schimba ritmul de 24 de ore. Nu putem invata sa ne trezim la un moment dat. Corpul tau va fi acordat la lumina soarelui si nu esti tu cel care este constient de asta, pentru ca hipotalamusul este cel responsabil, nu vederea.” “…Privarea de somn este o tortura.”

Dr. Kelly, un onorabil cercetator care isi desfasoara activitatea la Institutul de Somn si de Neurostiinte din cadrul Universitatii Oxford, a declarat ca exista o necesitate ca sistemul de lucru si de scolarizare sa-si schimbe ora de incepere, astfel incat sa se potriveasca cu ceasul natural al corpului uman.

Firmele care isi forteaza angajatii sa inceapa lucrul devreme risca nivelul propriu de productivitate si nu in ultimul rand aparitia unor probleme de sanatate in randul angajatilor.

Omul de stiinta este implicat cu Teensleep, care are scopul de a recruta 100 de scoli din Marea Britanie pentru a lua parte la un studiu experimental de incepere a orelor de studiu mult mai tarziu. Kelley spune ca tinerii din Marea Britanie pierd aproximativ 10 ore de somn saptamanal, fiind fortati sa se acomodeze lectiilor nefiresti de dimineata.

Kelley pledeaza pentru ora 8:30 a.m. in cazul copiilor cu varste cuprinse intre opt si zece ani, ora 10 a.m. in cazul adolescentilor de 16 ani si ora 11 a.m. in cazul adolescentilor trecuti de 18 ani.

In cazul in care Kelley are dreptate, asta inseamna ca intreaga noastra viata ne-o petrecem trezindu-ne mult prea devreme. In fiecare zi.

“Personalul ar trebui sa inceapa la ora 10… Acestia sunt de obicei privati de somn.”, a declarat Kelly pentru British Science Festival. “Toata lumea sufera si nu ar trebui. Nu ne putem schimba ritmul de 24 de ore.”

Somnul este crucial nu numai pentru memoria noastra, dar privarea de somn poate declansa aparitia unui numar foarte mare de probleme de sanatate, inclusiv boli grave, cum ar fi Alzheimer.