Cum poti scapa de cel mai periculos joc al vremurilor noastre – Jocul Comparatiilor

1695

Egoul iubeste atentia si ii face placere sa se compare cu ceilalti. Cu cat primeste mai multa atentie, cu atat acesta devine mai puternic. Comparatiile dintre tine si ceilalti, fie ele pozitive sau negative, sunt de domeniul egoului. Aceste comparatii sunt cele care creaza separarea dintre tine si cei din jurul tau. Aceste comparatii sunt bazate pe presupuneri si pe perceptii. Perceptiile tale ar putea fi cu totul si cu totul false, adevarate sau de-a dreptul ridicole. Jocul comparatiilor este jucat in mintea ta.

La nivel colectiv, toti suntem unul si acelasi. In momentul in care te compari cu o alta persoana, intr-un mod pozitiv sau negativ, este creata o separare intre tine si persoana respectiva. Egoul fie iti ofera un sentiment iluzoriu de superioritate, in care oricum nu crezi pe deplin, ori un sentiment de inferioritate. La sfarsitul zilei, te pui in pat, te acoperi cu o patura si te trezesti dimineata – esti in continuare tu!

Acest joc al comparatiilor este de-a dreptul stresant si obositor din punct de vedere mental. Exista o veche zicala care spune ca “oamenii din case de sticla nu ar trebui sa arunce cu pietre”. Fiecare dintre noi am trecut prin lupte si prin suferinta. Te afli pe o panta destul de alunecoasa atunci cand ego-ul tau a devenit atat de indraznet incat sa declare ca ceea ce percepi este adevarul, spre deosebire de o alta persoana.

Comparatie – Ce se intampla?

Atunci cand privesti pe cineva sau o situatie si incepi sa joci acest joc, imagini si ganduri alearga prin mintea ta. Crezi ca nu esti suficient de bun, destul de inteligent, destul de tanar, destul de slab, etc. Poate crezi ca esti mai bun decat, mai destept, mai in forma decat, mai tanar decat, etc. Lista poate continua la nesfarsit. In plus, aici apare gandul “eu nu sunt suficient de bun”. In spatele acestui sentiment groaznic de nevrednicie se afla vinovatul real, cel care locuieste in spatele egoului – frica. Iti amintesti de el, nu-i asa? Frica si  egoul merg mana in mana, zambind si razand in timp ce iti pregatesc caderea. Si o cadere va fi, dar asta in cazul in care te predai in fata sa. Frica si egoul te fac sa crezi ca nu poti face toate minunatele, fantasticele si uimitoarele lucruri pe care poti de fapt sa le faci.

Hai sa privim lucrurile mai indeaproape. Frica este modalitatea prin care egoul te tine separat de cei din jurul tau. Frica vrea sa te simti singur, izolat sau superior fata de cei cu care obisnuiesti sa te compari. Gandeste-te la aceste intrebari: Cu cine te compari? Cum te simti atunci cand faci aceste comparatii? Te ajuta aceste comparatii? Te simti imputernicit? Te simti mai bine atunci cand faci aceste comparatii? Te simti rau sau egoist?

Atunci cand te compari cu o alta persoana, ceea ce spui de fapt este ca nu esti suficient de bun sau ca esti mai bun decat sunt ei. Asta este tot. Realitatea este ca nu e vorba de o alta persoana; este vorba de tine. De ce iti este intr-adevar frica si de ce te simti amenintat?

Cum pot iesi din acest joc?

Arunca o privire la comparatiile pe care le faci. Spune-o cu voce tare, spune-i unui prieten foarte apropiat, sau incearca sa notezi pe hartie. “Atunci cand ma compar, ma tem de …”. Este nevoie de curaj pentru a face asta si pentru a fi sincer cu tine, dar o poti face. De indata ce vei recunoaste ce se afla in spatele fricii, aceasta nu te mai poate controla. Ai un punct de plecare de unde te poti dezvolta.

Adevarul este intotdeauna gasit in dragoste. Frica nu este nimic mai mult decat absenta iubirii. Expune frica si vei descoperi iubirea. Descopera teama si vei gasi adevarul care te va elibera.

Iarta-te pe tine insuti si pe ceilalti care au participat in jocul inutil al comparatiilor. Acest joc nu o sa te ajute si o va ajuta niciodata pe nimeni. Cu siguranta nu esti singur si afla ca fiecare dintre noi avem propriile noastre temeri. Ai fi surprins sa afli cate dintre temerile tale sunt identice cu cele ale prietenilor tai. Atunci cand descoperi ca ai intrat in jocul comparatiilor, opreste-te si spune-ti “Nu voi juca jocul comparatiilor. Sunt unic si asa sunt si cei din jurul meu. Nu sunt aici sa judec, sa apar sau sa absolv pe cineva.”

Acum, scrie toate acele temeri si arunca-le, arde-le sau ingroapa-le. Orice ai alege sa faci, scapa de ele. Traieste-ti viata dintr-un loc al dragostei, al imputernicirii si al recunostintei. Dispui de daruri si de talente minuate. Asta te face sa fii unic si frumos. Atunci cand incetezi sa te mai compari, iti oferi tie si celorlalti oportunitatea de a invata, de a creste si de a evolua asa cum ti-a fost destinat sa o faci.