Veninul de albine are proprietatea de a distruge virusul HIV!

1458

Un nou studiu a fost publicat nu cu foarte mult timp in urma in Revista de Terapie Antivirala. Nanoparticulele care poarta o toxina gasita in veninul de albine pot distruge in mod eficient virusul imunodeficientei umane (HIV), lasand in acelasi timp restul celulelor nevatamate. Studiul care a confirmat aceasta capacitate uimitoare a veninului de albine a fost desfasurat de catre cercetatorii de la Scoala de Medicina Sf. Louis din cadrul Universitatii Washington.

Nanoparticulele transporta o substanta numita melitina, aceasta fiind componentul activ principal din veninul de albine. Melitina se lipeste de virusul HIV si distruge membrana de protectie a acestuia, in timp ce barele moleculare de protectie previn nanoparticulele sa afecteze restul celulelor sanatoase ale organismului. Veninul de albine este cunoscut si pentru proprietatea sa de a perturba peretii celulari si nu in ultimul rand de a ucide celulele canceroase.

Veninul de albine contine o toxina puternica numita melitina care poate gauri invelisul protector al virusului HIV, precum si cel al altor virusuri. Cantitati mari de melitina in forma sa pura pot provoca daune uriase, dar, cu toate acestea, nanoparticulele incarcate cu aceasta toxina are o eficienta deosebita in distrugerea  celulelor tumorale, precizeaza Samuel A. Wickline, profesor de Stiinte Biomedicale.

Noul studiu a demonstrat ca melitina incarcata pe aceste nanoparticule nu afecteaza in mod negativ celulele sanatoase ale organismului. Acest fenomen are loc datorita existentei barelor de protectie de pe suprafata nanoparticulelor. Atunci cand nanoparticulele intra in contact cu celulele normale, care sunt mult mai mari in dimensiune, particulele pur si simplu ricoseaza din acestea. Virusul HIV, pe de alta parte, este de o dimensiune mult mai mica decat cea a nanoparticulelor si reuseste sa treaca de barele de protectie a nanoparticulelor, ajungand in locul in care este asteptat de aceasta puternica toxina numita melitina.

Majoritatea medicamentelor anti-HIV inhiba capacitatea virusului de a se multiplica. Aceasta strategie anti-multiplicare nu face nimic pentru a opri infectia si multe tulpini ale acestui virus au descoperit noi modalitati de a continua aceasta multiplicare.

Mai mult de 34 de milioane de oameni traiesc cu HIV/SIDA la nivel mondial, iar mai mult de 3 milioane dintre acestia au o varsta mai mica de 15 ani. Mai mult decat atat, mii de oameni sunt infectati zilnic cu virusul HIV in intreaga lume.

Este extrem de important sa remarcam dezbaterea care inconjoara aceasta boala. Descoperirile sugereaza ca nu exista inca dovezi solide pentru a dovedi existenta virusului. SIDA, de asemenea, se afla intr-o foarte mare dezbatere, de vreme ce in anumite tari este considerat a fi ceva in timp ce in alte tari cu totul si cu totul altceva. O persoana poate fi diagnosticata cu SIDA intr-o tara, dar nu si in alta. De cele mai multe ori SIDA este o mare umbrela pentru un numar foarte mare de boli potentiale. Singurul aspect comun gasit printre numarul mare de definitii este reprezentat de numarul redus al celulelor T din organism. De ce exista o atat de slaba dinstinctie a acestei boli? De ce exista un numar atat de mare de definitii?

“Deoarece a fost inconjurata de atat de multa emotie, incat foarte putini oameni reusesc sa priveasca SIDA intr-un mod logic.”, ne explica  Mark Gabrish Conlan, cercetator SIDA.

“In cazul in care ar exista dovezi care atesta faptul ca virusul HIV provoaca SIDA, ar trebui sa existe documente stiintifice care sa demonstreze fie individual, fie colectiv, acest fapt, sau cel putin cu o probabilitate mare. Nu exista un asemenea document.”, mentiona castigatorul Premiului Nobel pentru Chimie in anul 1993, Dr. Kary Mullis.

“Pana in ziua de azi nu exista nici o dovada convingatoare stiintific care sa ateste existenta HIV. Nici macar o singura data un astfel de retrovirus nu a fost izolat si purificat prin metodele clasice de virologie.”,  explica profesorul emerit de Biologie Moleculara si Virusologie Dr. Heinz Ludwig Sanger.

Este foarte important sa precizam ca o intelegere completa a virusului HIV si a existentei sale izolate nu a fost inca atinsa de domeniul medical. In cazul comunitatii stiintifice acest subiect a cauzat numeroase dezbateri in ultimii ani si este esential sa ne pastram o minte deschisa fata de acest subiect avand in vedere numeroasele cercetari desfasurate.