Aceasta este o iluzie optica faimoasa care poate fi interpretata in doua moduri: ca o rata sau ca un iepure.
Pe care o vezi mai intai? Nu prea conteaza foarte mult. Cea mai importanta intrebare este aceasta – cat de repede poti alterna intre cele doua imagini?
Cei mai multi oameni la prima vedere vad o rata si pot alterna intre cele doua versiuni, dar intrebarea este – cat de repete poti alterna intre cele doua imagini? Este necesar sa depui o anumita doza de efort mental pentru a face asta sau este ceva ce poti face foarte simplu?
Cea mai timpurie versiune a acestei fotografii dateaza din 1892 si a aparut in Fliegende Blattera, o revista de umor de origine germana. Mai tarziu, fotografia a fost popularizata de Ludwig Wittgenstein, cel care a inclus aceasta imagine in lucrarea sa de dezbateri filosofice ca un mijloc de a descrie doua moduri diferite de a privi lucrurile: Vad ca / eu o vad ca pe.
Fotografia in sine nu se schimba, dar experienta noastra vizuala se schimba. Cuvintele precum “rata” si “iepure” fac ca mintea noastra sa creeze imagini diferite de la o singura imagine.
Psihologul si autorul Richard Wiseman a ajuns la concluzia ca abilitatea de a alterna intre cele doua viziuni face referire directa la creativitate.
Astfel, s-a ajuns la concluzia ca examinatorii care pot alterna usor intre cele doua imagini sunt mult mai creativi in comparatie cu cei care intampina dificultati.
El sustine ca acel moment in care alternam intre imaginea unei rate si cea a unui iepure este ca un scurt fulger al mintii noastre creative. Este ca si cum am vedea lumea cu alti ochi.
Persoanele extrem de creative folosesc de foarte multe ori acest talent cu scopul de a identifica noi obiecte si cu scopul de a gasi o legatura intre doua lucruri care nu au legatura.
Cat de repete poti alterna intre cele doua imagini?