ZECE trasaturi ale unei persoane care si-a dezvoltat gandirea critica

1509

Gandirea critica le ofera acestor persoane o capacitate mult mai mare de anazilare a problemelor dintr-o varietate de unghiuri diferite, aceasta gandire conducandu-i pe acestia catre o viata incununata de succes in domeniul carierei si a relatiilor personale. Descopera-ti capacitatea de a gandi critic ajutandu-te si implementant sau eliminand cateva dintre aceste zece caracteristici ale persoanelor care au o gandire critica:

10. Stirile tale provin dintr-o varietate mare de surse

10

Persoanele care poseda acesti tip de gandire recunosc faptul ca lumea politica are o influenta enorma asupra trusturilor media si astfel, aceste persoane depun eforturi pentru a invata si pentru a se informa cu privire la ceea ce se intampla in jurul lor dintr-o varietate mult mai diversificata de surse.

9. Poti purta conversatii rationale cu persoanele cu care nu esti de acord

03

Ganditorii critici nu se tem de o dezbatere sanatoasa. Acestia sunt de parere ca orice opinie are valoarea sa si merita sa fie dezbatuta cu argumente rationale. Astfel, aceste persoane sunt mult mai deschise persoanelor care privesc viata intr-un mod diferit de ei insisi. Acestia sunt foarte recunoscatori pentru oportunitatea oferita de a invata mult mai multe despre procesul de gandire al celor din jurul lor.

8. Esti dispus sa-ti schimbi parerea atunci cand sau daca realizezi ca te-ai inselat

04

Persoanele care au o gandire de tip critic recunosc faptul ca nu pot avea dreptate tot timpul. Realizeaza faptul ca nu pot cunoaste totul, iar atunci cand se intampla sa nu aibe dreptate sunt dispusi sa recunoasca acest lucru.

7. Te irita la culme persoanele care recurg la insulte pentru a-si expune punctul de vedere

02

Persoanele care poseda o gandire critica sunt complet revoltati de lipsa de rationament de care dau dovada anumite persoane. Un exempluar fi insultele din sectiunea de comentarii a anumitor site-uri sau forumuri. In timp ce acestia se straduiesc sa pastreze orice conversatie axata asupra problemei respective, foarte multe persoane au obiceiul lipsit de rationament de a lansa atacuri personale la adresa celorlalti. Acesta este momentul in care ganditorul critic inchide laptopul si-si vede de treaba.

6. Evoluezi in fiecare zi

01

Ganditorii critici se trezesc in fiecare dimineata incantati de o alta oportunitate de a-si ascuti capacitatea lor de gandire. Acestia-si  arunca “costumul”, egoul si imbraca costumul modestiei, constienti fiind ca mai au in continuare foarte multe de invatat.

5. Te fascineaza sa afli despre lumea din jurul tau

07

Ganditorii critici au o sete pentru cunoastere ce nu va putea sa fie stinsa niciodata. Prietenii lor i-ar putea acuza ca ar fi niste “soricei de biblioteca”, dependenti de informatii. Majoritatea dintre acestia sunt de acord cu asta pentru ca acestia nu si-ar trada sentimentul de curiozitate copilareasca pentru nimic in lume.

4. Ai idei creative, inovatoare, originale

06

Ganditorii critici prefera ideile inovatoare in locul celor regurgitate. Sunt de acord cu studiul succeselor altor persoane, cu toate ca acestia prefera ideile care sunt dincolo de ceea ce am considera “previzibil” sau “conventional”.

A fi o persoana care poseda un tip de gandire critica este un lucru bun, cu toate ca nu intotdeauna. Aceste ultime trei semne reprezinta  unele dintre principalele capcane la care se impotmolesc aceste persoane:

3. Analizezi extraordinar de mult probleme care necesita doar o simpla solutie

02 (2)

Adesea, aceste persoane sunt vinovate pentru transformarea unei mici probleme intr-una imensa. Creierul acestor persoane proceseaza la un nivel ridicat si se afla adesea in cautarea anumitor solutii complexe pentru a rezolva problemele complicate ale vietii. Cu toate acestea, cele mai bune solutii sunt cele simple.

2. Ai prea multe asteptari de la tine insuti

03

Cele mai multe persoane care detin acest tip de gandire sunt pline de incredere in sine. Cu toate acestea, adesea, aceste persoane uita ca sunt oameni, la fel ca si cei din jurul lor. Cu totii cunoastem momentele in care ne pierdem stapanirea de sine sau facem o decizie gresita. Cei cu acest tip de gandire nu sunt scutiti de aceasta realitate a vietii.

1. Prea multe ganduri, prea putine fapte

05

Ar fi extraordinar daca aceste persoane si-ar putea dezvolta obiceiul actiunii in acelasi mod in care il au dezvoltat pe cel al gandirii. Indiferent de puterea pe care o are creierul tau, nu te ajuta la nimic daca nu iti urmaresti ambitiile.