Culoarea urinei – un indicator al sanatatii organismului tau

1787

Foarte multe persoane se feresc sa vorbeasca despre culoara urinei si a scaunului lor, dar anumite modificari de culoare pot spune foarte multe despre starea ta de sanatate.

Cum iti poti da seama daca urina ta are o culoare normala? Ei bine, atunci cand urina ta are o alta culoare decat cea galben pal, atunci culoarea respectiva poate fi considerata o culoare anormala. Culoarea urinei mele poate indica o problema de sanatatea severa? Scopul acestui articol nu este acela de a speria, ci de a informa. Sanatatea este cel mai de pret aspect al vietii noastre si de aceea este foarte important si fim constienti de posibilele probleme de sanatatea ce pot fi indicate de culoarea urinei.

In primul rand, este foarte important sa retinem ca o culoarea anormala a urinei este doar un simtom si nu o problema de sanatate in sine.

Cele trei cauze ale unei culori anormale sunt:

1. Alimentele pe care le mancam

2. Bauturile pe care le bem

3. Problemele de sanatate

Culoarea urinei tale ar trebui sa aiba o culoare de galben pal, dar in functie de starea ta de sanatate culoarea urinei poate varia considerabil. Anumite modificari de culoare pot fi normale, dar unele modificari sunt considerate a fi adevarate semnale de alarma.

02

Galben inchis

In cazul in care culoarea urinei normale este galben pal, culoarea galben inchis este un simtom al unui orgnaism deshidratat. Cu cat urina este mai inchisa la culoare, cu atat mai severa este deshidratarea. Bea mai multe lichide in cazul in care culoarea urinei tale are nuante de galben inchis.

Rosu

Urina de culoarea rosie poate indica prezenta sangelui sau eliminarea unor elemente de culoare rosie. Cu toate acestea, este recomandat sa consultati imediat medicul in cazul in care urina are o astfel de culoare. In acest caz analizele de specialitate sunt necesare.

Rosu inchis catre negru

Aceasta culoare indica existenta unor afectiuni la nivelul organismul, cel mai adesea fiind vorba de o functionare necorespunzatoare a functiei hepatice, cancer, hepatita, melanom, ciroza si altele.

Portocaliu

Urina capata aceasta culoare de cele mai multe ori dupa administrarea unor anumite medicamente, dar poate fi si o alarma falsa, in special in cazul in care ai consumat suc de morcovi sau citrice.

In cazul in care esti ingrijorat cu privire la culoarea pe care o are urina ta, adreseaza-ti urmatoarele intrebari inainte de a considera existenta unei probleme de sanatate:

1. Am mancat ceva astazi care ar putea afecta culoarea urinei?

2. Ce fel de medicamente iau care imi pot afecta culoarea urinei?

3. Ma hidratez suficient?

Cu toate acestea, in cazul in care culoarea urinei este diferita de culoarea sa obisnuita este necesar un consult de specialitate pentru desfasurarea unor analize suplimentare de laborator. Chiar daca culoarea urinei tale este una obisnuita, analizele periodice – o data pe an – sunt mai mult decat necesare in cazul in care doresti sa-ti protejezi sanatatea.