" />
0 Shares 442 Views

Eliberarea de sentimentele de vinovatie – Afla ce ascunde aceasta emotie negativa disfunctionala!

Emanoil Hociota Oct 19, 2015
0 443

Poate ca le-ai simtit si tu; dureroasele lovituri de vinovatie. Poate ai vrut sa faci ceva, dar te-ai oprit deoarece ai fost retinut de sentimentele de vinovatie. Poate ca te-ai simtit obligat sa faci ceva ce nu-ti doreai cu adevarat sa faci, doar pentru ca ai fost fortat de sentimentele de vinovatie. In cazul in care te regasesti in situatiile descrise mai sus sau in cazul in care care recunosti o persoana apropiata tie, atunci citeste in continuare.

Vina pare a fi o adevarata epidemie in zilele noastre si afecteaza un numar foarte mare de oameni. De multe ori auzim povesti despre cum vinovatia reuseste sa-i controleze cele mai importante alegeri ale unei persoane.  In mod ciudat, vina nici macar nu este o emotie naturala.

Adevarul este ca vina este o reactie invatata; este un sentiment negativ asociat cu ceva ce am facut sau cu ceva ce urmeaza sa facem.

Am avea tendinta sa credem ca vina provine din adancul nostru, dar de fapt, vina are legatura intotdeauna cu frica de a dezamagi sau de a nu-i face pe plac cuiva; o persoana are un anumit scop iar noi ne simtim obligati sa-l indeplinim.

  Patru moduri prin care poti face gandul "Ce crede el/ea despre mine?" sa dispara definitiv

Nimeni nu se naste cu sentimente de vinovatie. Aceste sentimente ne sunt oferite pe tava de catre parintii nostri, rudele, profesorii sau de catre clerici.  Invatam sa ne simtim vinovati atunci cand ni se spune de catre acesti oameni importanti ca suntem “rai” sau “egoisti”  daca nu facem ceea ce vor ei sa facem.

De fapt, vina este unul dintre cele mai folosite instrumente de manipulare. Acesta este modul in care cei care ne-au crescut au incercat sa ne controleze si sa ne supunem vointei lor.

Cand simtim o multime de sentimente de vinovatie, acesta este un semn care ne atrage atentia ca am fost mult prea mult manipulati cu ajutorul acestui instrument periculos. Acesta nu este un semn ca suntem “rai” sau “egoisti”.

Este necesar sa intelegem ca cei care ne-au facut sa ne simtim vinovati sunt cei “rai” si “egoisti”. Acesti oameni nu se gandesc niciodata la interesul nostru si la ceea ce este bine pentru noi atunci cand incearca sa ne controleze cu ajutorul acestui instrument periculos numit “vinovatie”; nu este vorba niciodata de ceea ce este cel mai bine pentru noi.

  Cele mai populare CINCI metode de meditatie din lume

Vina poate fi foarte periculoasa. Aceasta ne obliga sa facem alegeri care se impotrivesc total nevoilor si sentimentelor noastre reale. Astfel, devenim instrainati de propria noastra natura autentica, in timp ce motivatia noastra de a-i multumi pe ceilalti devine mult mai importanta decat dorinta noastra de a fi reali fata de noi insine.

Vina ne impinge sa facem alegeri care nu sunt tocmai bune pentru noi; ne obliga sa intram in relatii nepotrivite; ne obliga sa alegem cariere care nu sunt potrivite pentru noi; ne tine legati de familia noastra de origine si de alte institutii, mult timp dupa ce ar fi trebuit sa ne eliberam de ele.

Nu poate exista libertate atunci cand suntem condusi de sentimente de vinovatie; suntem lipsiti de posibilitatea de a trai o viata autentica. Atunci cand propriile noastre alegeri sunt conduse de sentimente de vinovatie, suntem pur si simplu pionii celor care ne-au facut sa ne simtim vinovati im primul rand.

  Cele ZECE lectii de viata pe care oamenii cu adevarat buni le-au inteles deja

Putem fi manipulati atat de subtil incat putem vedea aceste sentimente de vinovatie ca provenind din propria noastra constiinta, atunci cand in realitate, tocmai am fost fortati sa actionam in concordanta cu dorintele altor persoane.

Din fericire, putem deschide ochii si putem observa ca vina nu este o emotie naturala, sau una sanatoasa si ca nu suntem obligati sa ne petrecem intreaga noastra viata legati de cei care doresc sa ne controleze prin vinovatie.

Ne putem elibera de vinovatie si putem face ceea ce are sens pentru noi, permitandu-ne sa fim ghidati de nevoile si de sentimentele noastre reale, mai degraba decat de dorintele egoiste ale unei alte persoane.

Putem renunta la povara vinovatiei si putem incepe sa traim o viata in spiritul libertatii si al autenticitatii vom crea mai multa bucurie pentru noi insine si interesant, atunci cand suntem eliberati de vinovatie, suntem mult mai capabili sa contribuim la imbunatatirea vietii celor din jurul nostru.

You may be interested

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!
Lectii de viata, Stima de Sine
0 shares147 views

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!

IoAnE - Iun 02, 2017

Este dificil sa fii intr-o relatie cu alticineva daca ai o relatie negativa cu tine insuti. Intre tine si partenerul tau pot interveni…

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”
De vorba cu mine
0 shares137 views

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Cunoasterea libertatii emotionale presupune ca tu sa poti ramane centrat intr-o lume stresanta, extrem de incarcata emotional. Din moment ce emotiile cum ar…

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor
Nutritie, Sanatate
0 shares127 views

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Sucurile naturale pot reprezenta o componenta vitala a dietei noastre cand avem de a face cu o raceala. O evaluare publicata in mai…

Most from this category