0 Shares 1003 Views

Pinul – Copac, hrana, medicament si echipament de supravietuire!

Emanoil Hociota Ian 22, 2015
0 1004

Pinul este unul dintre cei mai utili copaci de pe planeta noastra, oferindu-ne in acelasi timp hrana, adapost, medicamente si combustibil. Stiind cum poti sa utilizezi aceasta resursa versatila, ar putea fi intr-o zi cheia supravietuirii tale in cazul in care te ratacesti pe undeva prin munti, de exemplu.

Exista mai multe specii din familia pinului (Pinus), iar acestea pot fi intalnite oriunde in lume.

Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele utilizari ale acestui copac:

1. Hrana

Multe tipuri de ace de pin pot fi folosite la prepararea unui ceai foarte bogat in vitamina C. Pur si simplu adauga un pumn de ace timp de 5-10 minute in apa care fierbe. Cu cat le vei fierbe mai mult, cu atat mai putine vitamine vor ramane, deci este important sa nu le fierbi exagerat de mult.

Atentie! Este important sa retinem ca unele ace de pin sunt otravitoare – asigura-te ca eviti consumul acelor de pin Island Norfolk (Araucaria heterophylla), tisa (Taxus) si Pinus Ponderosa. Asigura-te ca ai aflat pe deplin diferentele fundamentale intre soiurile comestibile si cele necomestibile inainte de a prepara ceai din ace de pin.

Nucile de pin din toate soiurile de pin sunt comestibile, desi unele sunt mici si nu sunt de obicei recoltate. Recoltarea acestora poate fi un proces dificil, deoarece sunt foarte perisabile si multe dintre proprietatile lor pier de indata ce sunt decojite, dar pot fi stocate mai mult daca sunt lasate in cochiliile lor sau prajite.

Scoarta interioara de pin si rasina de conifere sunt comestibile. De asemenea, conurile de pin de sex masculin si polenul lor sunt comestibile. Americanii nativi mesteca rasina de conifere ca un fel de guma de mestecat naturala. Soarta interioara a copacilor mari de pin este comestibila, iar coaja ramurilor tinere de pin poate fi consumata la fel de bine.  Ea poate fi fiarta sau gatita deasupra unei flacari.

2. Medicament

Rasina de pin este un antiseptic si un desinfectant natural. De asemenea, are proprietati antimicrobiene si antifungice. Aceasta poate fi aplicata direct pe rani si poate contribui intr-o foarte mare masura la dezinfectarea si la vindecarea rapida a acestora. Rasina de pin poate fi folosita, de asemena, pentru a preveni hemoragiile prin aplicarea directa a sa deasupra plagilor.

Nu in ultimul rand, aceasta rasina poate fi utilizata la extragerea aschiilor – tamponeaza cu aceasta rasina locul in care se afla aschia si intr-o zi sau doua, aschia ar trebui sa iasa singura.

3. Combustibil

Rasina de pin este o alegere excelenta care te poate ajuta sa aprinzi focul mult mai rapid, in special intr-un climat umed. Poti gasi, de obicei, un loc pe pin prin care rasina se scurge si poti colecta o bucata pentru a aprinde rapid un foc.

4. Adapost

Ramurile de pin pot fi folosite la crearea unui adapost, iar acele de pin pot fi folosite la crearea unui pat moale, cald si uscat.

5. Hidroizolare si alte utilizari

Rasina de pin poate fi folosita ca agent de impermeabilizare si functioneaza eficient atunci cand este aplicata pe cusaturi, cort, cizme si manusi.

Prepara un amestec din rasina incalzita si un pic de cenusa de la focul de tabara pentru a prepara lipici. De indata racit, adezivul se va intari, dar poate fi foarte usor incalzit atunci cand este necesar.

You may be interested

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!
Lectii de viata, Stima de Sine
0 shares57 views

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!

IoAnE - Iun 02, 2017

Este dificil sa fii intr-o relatie cu alticineva daca ai o relatie negativa cu tine insuti. Intre tine si partenerul tau pot interveni…

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”
De vorba cu mine
0 shares59 views

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Cunoasterea libertatii emotionale presupune ca tu sa poti ramane centrat intr-o lume stresanta, extrem de incarcata emotional. Din moment ce emotiile cum ar…

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor
Nutritie, Sanatate
0 shares67 views

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Sucurile naturale pot reprezenta o componenta vitala a dietei noastre cand avem de a face cu o raceala. O evaluare publicata in mai…

Most from this category