Un renumit chirurg cardiolog ne dezvaluie care sunt adevaratele cauze ale afectiunilor cardiovasculare!

4082

Aceasta este confesiunea chirurgului cardiolog Dr. Dwight Lundell, o confesiune  devenita intr-un foarte scurt timp virala in toata lumea.

“Noi, medicii, datorita pregatirii noastre, cunostintelor si autoritatii pe care o reprezentam, dobandim in cele mai multe dintre cazuri un ego destul de mare, care tinde sa ne impiedice sa recunoastem atunci cand gresim. Asa ca, iata! Recunosc deschis ca am gresit. Chirurg cardiolog fiind, cu peste 25 de ani de experienta, perioada in care am efectuat peste 5.000 de interventii chirurgicale pe cord deschis, astazi este ziua in care voi incerca sa indrept raul facut cu ajutorul unor dovezi medicale si stiintifice.

M-am pregatit timp de mai multi ani de zile alaturi de multi alti medici proeminenti, medici etichetati ca fiind “formatori de opinie”. Sufocati de literatura de specialitate, noi formatorii de opinie, am insistat asupra faptului ca afectiunile cardiovasculare sunt rezultatul nivelurilor mari de colesterol din sange.

Singura terapie acceptata era reprezentata de prescrierea de medicamente pentru scaderea colesterolului si de recomandarea unei diete care restrictiona sever aportul de grasimi. In cazul celei din urma, desigur, am insistat asupra scopului sau de a duce la scaderea colesterolului si la prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Abaterile de la aceste recomandari erau considerate a fi de natura eretica si putea duce, eventual, la deschiderea unor cazuri de malpraxis.

Nu functioneaza!

Aceste recomandari nu mai pot fi aparate din punct de vedere moral si stiintific. Descoperirile care au avut loc in urma cu cativa ani, descoperiri potrivit carora inflamatia peretelui arterelor este cauza reala a afectinilor cardiovasculare, ne conduce incet catre o schimbare de paradigma in ceea ce priveste modul in care va fi abordata tratarea afectiunilor cardiovasculare si a altor afectiuni cronice.

Vechile recomandari au creat epidemii de obezitate si de diabet, ale caror consecinte au surclasat epidemiile de ciuma din istorie in ceea ce priveste mortalitatea, suferinta umana si consecintele economice grave.

In ciuda faptului ca un procent foarte mare din populatie isi administreaza statine costisitoare si in ciuda faptului ca am redus continutul de grasime din dietele noastre, mai mult ca niciodata, anul acesta, oamenii vor muri de afectiuni cardiovasculare.

Statisticile desfasurate de American Heart Association arata ca peste 75 de milioane de americani sufera in prezent de boli de inima, 20 de milioane au diabet zaharat si 57 de milioane au pre-diabet. Aceste afectiuni afecteaza oameni din ce in ce mai tineri, intr-un numar din ce in ce mai mare in fiecare an.

Spus intr-un mod limepde si simplu, fara prezenta inflamatiei in organism, colesterolul nu s-ar acumula pe peretele vaselor sanguine si nu ar cauza afectiuni cardiovasculare si accident vascular cerebral. Fara inflamatie, colesterolul ar circula liber prin tot organismul, asa cum este natural. Inflamatia este cea care face ca acest colesterol sa ramana blocat.

Inflamatia nu este foarte complicata – acesta este raspunsul natural de aparare al organismului impotriva unui invadator strain, cum ar fi o bacterie, toxina sau virus. Ciclul natural de inflamare este perfect pentru a-ti proteja organismul de acesti invadatori. Cu toate acestea, daca vom expune organismul la toxine sau la alimente pentru care organismul uman nu a fost facut sa le proceseze, apare o afectiune numita inflamatia cronica.

Ce om grijuliu s-ar expune in mod voit in mod repetat la alimente sau la alte substante despre care este cunoscut faptul ca pot aduce un prejudiciu organismului? Ei bine, poate fumatorii, dar acestia au facut aceasta alegere voit.

Ceilalti dintre noi am urmat recomandarile generale in ceea ce priveste dieta, o dieta saraca in grasimi si bogata in carbohidrati polinesaturati, necunoscand faptul ca producem un prejudiciu repetat vaselor noastre sanguine. Acest prejudiciu repetat creeaza inflamatie cronica care provoaca boli de inima, accident vascular cerebral, diabet si obezitate.

Permiteti-mi sa repet: prejudiciile repetate si inflamatia la nivelul vaselor sanguine este cauzata de o dieta saraca in grasimi.

Care sunt principalii vinovati pentru aparitia inflamatiei cronice? Spus intr-un mod simplu, acestia sunt  carbohidratii foarte procesati (zahar, faina si toate produsele obtinute din acestea) si consumul in exces de uleiuri vegetale omega6 cum ar fi cele de soia, de porumb si de floarea soarelui, uleiuri care se regasesc in continutul unui numar foarte mare de alimente procesate.

Petreceti cateva momente imaginandu-va o perie aspra frecata repetat pe pielea moale pana cand aceasta devine rosie, intr-o stare apropiata de sangerare. Sa spunem ca faci asta de mai multe ori pe zi, in fiecare zi, timp de cinci ani. In cazul in care ai putea tolera acest periaj dureros, vei suferi de o sangerare, o zona infectata si umflata care ar deveni din ce in ce mai afectata cu fiecare periaj repetat. Aceasta este o modalitate foarte buna prin care poti vizualiza procesul inflamator care ar putea avea loc in corpul tau chiar acum.

Indiferent de locul unde are loc acest proces inflamator, extern sau intern, este acelasi lucru. Am privit in interiorul a mii si mii de artere. O artera afectata arata ca si cum cineva a luat o perie si a frecat-o in mod repetat. De mai multe ori pe zi, in fiecare zi, alimentele pe care le consumam pot crea mici leziuni care se pot trasforma in leziuni mult mai mari, determinand organismul sa raspunda, in mod continuu si in mod corespunzator, cu inflamatia.

Cu toate ca noi ne bucuram de gustul unei prajituri dulci, corpurile noastre raspund alarmant, ca si cand la nivelul organismului tocmai a sosit un invadator strain. Alimentele bogate in zahar si in carbohidrati simpli, sau prelucrate  cu ajutorul uleiurilor omega6 pentru a le spori termenul de valabilitate, au dominat dieta in ultimii ani. Aceste alimente au otravit incet pe toata lumea.” – Dr. Dwight Lundell, M.D.