Ce inseamna sa traiesti momentul prezent cu adevarat

2039

Nu putine sunt articolele si cartile care proclama importanta unei vieti traite in momentul prezent. Eckhart Tolle este unul dintre cei care ne-a invatat ca “acum” este tot ceea ce exista si ca daca nu suntem “aici si acum”, atunci nu traim cu adevarat.

Aceste afirmatii au o semnificatie profunda pentru mine. De mult prea multe ori ma aflu distras de gandurile cu privire la viitor sau de retrairea experientelor din trecut in mintea mea, de cele mai multe ori neproductiv.

O viata traita in momentul prezent ne elibereaza si ne ajuta sa experimentam viata complet, acesta fiind un lucru bun. Cu toate acestea, este posibil ca aceste sfaturi sa fie insotite si ele de un pic de umbra? Ca orice sfat, norma sau declaratie si acest sfat are limitele sale si este predispus la multe interpretari gresite.

Gandirea discursiva – mersul in cerc impreuna cu gandurile noastre – nu ne va duce mult prea departe. De mult prea multe ori sarim de la un gand la un altul, iar lantul de asociere ne poate indeparta de lucrurile esentiale la care doream sa ajungem in prima faza.

Gandurile critice la adresa noastra, de asemenea, sunt modalitati comune prin care ne abatem atentia de la momentul prezent. S-ar putea sa operam sub anumite convingeri de baza potrivit carora nu suntem suficient de buni, destul de inteligenti sau suficient de atractivi. Nu de putine ori ne putem observa dialogul interior, cum ar fi “Ce e in neregula cu mine?” sau “Comentariul acesta a fost prostesc” sau “Cand voi gasi vreodata o realie buna?”.

Practicarea mediatiei ne poate oferi anumite instructiuni in ceea ce priveste simpla observare a gandurilor noastre. Practica observarii gandurilor, probabil spunandu-ne noua insine “gandesc, gandesc, gandesc”, ne putem ghida atentia de la gandurile nefolositoare, inapoi catre respiratie, catre corpul nostru si catre momentul prezent.

In loc sa fim afectati de ganduri critice, am putea trai sub un val de rusine – un sentiment de nevrednicie. Rusinea nevindecata ne tine pierduti intr-o ceata si ne impiedica sa fim prezenti cu oamenii in viata de zi cu zi si cu viata insasi.

Onorarea gandurilor si sentimentelor noastre

A fi distras de propriile ganduri nu inseamna ca esti neproductiv. Pot exista momente cand este necesar sa gandim – poate o decizie de afaceri, planificarea unor proiecte importante, sau comunicarea sentimentelor si dorintelor noastre partenerului de viata. Profesorul de meditatie Jason Siff ne ofera aceasta perspectiva revigoranta in ceea ce priveste meditatia:

“Vad atasarea de experiente si elaborarile asupra lor, sau gandurile despre ele, ca fiind ceva destul de firesc si nu ceva de care ar trebui sa ne alarmam. Am auzit multe rapoarte ale unor sedinte de meditatie in care cineva a scris un articol, a compus o piesa muzicala, a planificat un proiect artistic sau a redecorat casa si astfel, s-a dovedit a fi foarte productiv si eficient a gandi in timpul meditatiei.”

Uneori este necesar sa cream un pic de spatiu in jurul sentimentelor noastre, astfel incat sa le oferim ocazia de a se linisti. In loc sa aruncam o remarca furioasa si sa ne gandim ca traim in momentul prezent, mai mult beneficiem daca reflectam asupra sentimentelor noastre reale. In interiorul nostru poate exista teama, tristetea sau rusinea sub mania noastra initiala. Intrebarea este: Ne putem permite sa fim in momentul prezent intr-un fel in care le permitem sentimentelor noastre profunde sa iasa la iveala? Observandu-ne si impartasindu-ne sentimentele noatre autentice ne conectam cu noi insine intr-un mod in care ne putem conecta mai intim cu cei din jurul nostru.

Oamenii inclinati spre spiritualitate de multe ori trec cu vederea importanta de a fi alaturi si impreuna cu sentimentele care isi fac aparitia in momentul prezent. In cazul in care credem ca a fi in momentul prezent presupune a privi sentimentele ca pe niste simple distrageri ale atentiei noastre, atunci nu mai suntem in momentul prezent. Incercarea de a fi undeva unde nu suntem ne indeparteaza de momentul prezent. Constientizarea este practica de a fi prezent cu ceea ce este, nu incercarea de a fi intr-un alt moment.

Pentru unii oameni, edictul de a fi in prezent poate fi un mod subtil de a evita sentimentele inconfortabile. De indata ce isi face aparitia o emotie neplacuta, acestia pot incerca sa-si indeparteze atentia de la sentimentul respectiv inapoi catre respiratia lor in incercarea de a fi prezenti. Cu toate acestea, nu vor reusi niciodata sa ajunga la radacina sentimentelor lor, care vor continua sa-si faca aparitia.

In aceasi masura in care un copil mic va continua sa faca galagie sau sa planga pana cand va fi auzit, in acelasi mod si sentimentele noastre vor face acelasi lucru pana cand le vom acorda atentia pe care si-o doresc. Atunci cand sunt salutate si ascultate intr-un mod bland, grijuliu, acestea tind sa se dizolve rapid. Apoi, suntem eliberati si ne putem reintoarce in momentul prezent, fiind acum elierati de atractia emotiilor nesupravegheate si tulburatoare.

“Trairea vietii in prezent” poate fi un memento util in cazul in care putem sa-l intelegem intr-un mod mult mai expansiv. Atunci cand emotiile, gandurile sau dorintele isi fac aparitia in interiorul nostru, le putem observa, putem fi blanzi cu ele si le putem permite sa fie asa cum sunt.  Astfel, ajungem sa traim din ce in ce mai impacati cu noi insine si cu lumea din jurul nostru in timp ce reusim sa acceptam intreaga gama a experientei noastre umane.