Iata ce se intampla daca organismul unui copil nu primeste zahar timp de 10 zile!

1690

Desi pentru cei mici este o veste extrem de proasta, un studiu finanta de Institutul National de Sanatate al SUA a demonstrat ca reducerea cantitatii de zahar din dietele copiilor le poate imbunatati starea generala de sanatate incredibil de repede.

In cadrul studiului au fost observati 43 copii obezi si s-a constatat faptul ca eliminarea  sau reducerea cantitatii de zahar din dieta – pastrandu-se acelasi numar de calorii si de alimente sarate din dieta lor – a dus la imbuntatirea multor probleme de sanatate legate de obezitate, in doar zece zile. Criteriul de selectie al celor mici nu a fost bazat in totalitate pe obezitatea de care sufera, dar si datorita anumitor tulburari metabolice cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau un nivel de colesterol ridicat.

In ciuda niciunei schimbari a aportului caloric si a altor alimente grase, cei mici au suferit o reducere a valorilor colesterolului si a tensiunii arteriale, iar multi dintre acestia au raportat pierderi in greutate semnificative. In timpul experimentului, cei mici au inlocuit cerealele care contin zahar si alte alimente de patiserie cu covrigi si alte feluri de mancare, cum ar fi pui teriyaki cu hamburgeri sau cu hot-dog din curcan.

Acestora le-a fost permis sa manance in continuare atatea alimente grase pe cat au dorit, pe tot parcursul experimentului. Multi dintre acestia au suferit o imbunatatire a functiei hepatice si renale si multi au raportat o senzatie de satietate pe parcursul experimentului. Cu toate acestea, 42 dintre cei 43 de participanti au considerat noua dieta a fi apetisanta.

Dr. Robert Lustig, un medic endocrinolog pediatru la Spitalul de Copii de la Universitatea din California, San Francisco, a declarat urmatoarele in legatura cu acest studiu:

“Acest studiu confirma faptul ca putem transforma sanatatea metabolica a unui copil in doar 10 zile, fara a schimba aportul caloric si fara schimbari in greutatea corporala, doar prin eliminarea zaharului din alimentatie. Din punct de vedere clinic, dintr-un punct de vedere al ingrijirii sanatatii, acest studiu este de o foarte mare importanta.”

In timp ce acest studiu arata un pas mare facut in domeniul nutritiei, ar trebui, de asemenea, remarcat faptul ca multi oameni de stiinta si nutritionisti raman sceptici. Barry Popkin, profesor de nutritie la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, pledeaza pentru o taxa pe bauturile care contin zahar, dar ramane un pic sceptic cu privire la rezultatele ultimului studiu.

“In timp ce aceasta lucrare sugereaza efectele benefice dramatice asupra sanatatii, exista prea multe studii atent controlate pe acest subiect, care nu gasesc astfel de rezultate dramatice.”

Oamenii de stiinta si nutritionistii spera sa extinda acest studiu pentru a vedea daca rezultatele pot fi reproduse.