Cele mai bune ZECE alimente ale fericirii

1249

Nutritia joaca un rol primordial in ceea ce priveste starea noastra de spirit, iar acest lucru este cunoscut de majoritatea dintre noi. Cu toate acestea, foarte putini dintre noi alegem alimentele pe care le mancam in concordanta cu aceasta lege a nutritiei. Este foarte important sa-i asiguram organismului nostru toti nutrientii necesari pentru ca acesta sa ne recompenseze pe masura. Iata care sunt cele mai importante ZECE alimente ale fericirii:

10. Rosiile

Un studiu al celor de la Universitatea de Medicina din Tianjin au demonstrat ca persoanele care consuma rosii de doua ori, pana la de sase ori pe saptamana, sunt mai putin predispuse la aparitia depresiilor cu pana la 46%, in comparatie cu persoanele care consuma rosii ocazional. Oamenii de stiinta au presupus ca acest efect se datoreaza antioxidantului pe care rosiile il contin, numit licopen.

9. Ulei de peste

Acizii grasi omega3 sunt foarte importanti pentru mentinerea sanatatii pielii noastre, a ochilor, iar noi studii stiintifice demonstreaza efectul pe care acesti acizi grasi i-l au asupra dispozitiei si starii de spirit. Un studiu condus de cercetatorii Universitatii din Pittsburg a demonstrat faptul ca participantii la studiu care aveau un nivel scazut de omega3 erau predispusi la schimbari de dispozitie si la o atitudine negativa in comparatie cu cei care nu aveau aceasta carenta.

8. Avocado

Daca te simti un pic trist sau ai probleme legate de anxietate sau teama, avocado iti poate schimba starea de spirit in care te afli aproape imediat. Avocado sunt o foarte buna sursa de folati, iar studiile demosntreaza ca una dintre cauzele aparitiei anxietatii este o carenta in acesti nutrienti. De asemenea, avocado este o foarte buna sursa de acizi grasi esentiali.

7. Ciocolata

Ciocolata este foarte bine cunoscuta ca fiind un aliment care iti poate schimba dispozitia, dar se pare ca proprietatile acesteia de a iti schimba dispozitia depasesc cu mult gustul acesteia.  Ciocolata este foarte bogata in substante cu proprietati de imbunatatire a dispozitiei, inclusiv magneziu. Ciocolata este una dintre alimentele care pot reduce simptomele depresiei.

6. Alunele de padure

Alunele de padure sunt foarte bogate in acizi grasi Omega3, vitamina B6 si triptofan. De asemenea sunt o foarte buna sursa de folati, carenta acestora fiind una dintre cauzele principale ale depresiei. Alunele de padure, nu iti pot imbunatati numai starea de spirit, dar acestea iti pot induce starea de satietate foarte rapid fiind benefice in curele de slabire.

5. Alunele braziliene

Acestea sunt o foarte buna sursa de seleniu, iar o singura aluna iti poate oferi necesarul zilnic de care ai nevoie. Studiile au demonstrat ca acest mineral este esential in prevenirea depresiei si in tratarea acesteia.

4. Iaurtul

Iaurtul este o foarte buna sursa din care poti asimila amino-acidul esential triptofan, amino-acid ce ajuta la stimularea secretiei de serotonina la nivelul creierului. De asemenea, studiile au demonstrat ca bacteriile probiotice care se afla in iaurt pot reduce simptomele depresiei si ale anxietatii.

3. Cafeaua

Cu toate ca parerile sunt impartite, studiile au demonstrat ca, in cazul femeilor, cafeaua poate fi un mod prin care isi pot imbunatati starea de spirit si dispozitia zilnica. Studiile au demosntrat ca o ceasca de cafea zilnic poate reduce riscul aparitiei depresiei cu pana la 20%.

2. Complex de B-uri

Vitaminele din complexul B sunt extrem de importante pentru functionarea normala a creierului si pentru stimularea secretiei de serotonina. Cele mai importante vitamine din compexul de vitamine B sunt vitaminele B12 si B6.

1. Bananele

Bananele sunt o foarte buna sursa de triptofan, nutrient ce iti poate imbunatatii dispozitia, poate facilita relaxarea si iti poate imbunatati increderea in tine. De asemenea, bananele sunt foarte bogate in magneziu, minerale ce faciliteaza relaxarea si vitamina B6, vitamina ce poate trata simtomele depresiei. In plus, bananele sunt foarte bogate in carbohidrati care stimuleaza productia de serotonina, hormonul fericirii.