Arheologii irlandezi au descoperit ramasitele unei noi specii misterioase de oameni!

1390

O echipa de arheologi afiliata la Universitatea College din Dublin, a descoperit trei schelete de dimensiuni extrem de mici ale unei specii umanoide, specie necunoscuta anterior. Descoperirea a fost facuta intr-o zona impadurita din Irlanda de Est. Specimenele masoara intre 47 si 61 de centimetri si sunt clasificate oficial ca fiind cu totul si cu totul o alta specie umanoida, distincta de cea a oamenilor moderni, specie care, potrivit relatarilor, ar fi supravietuit pana in secolul al XII-lea sau pana in secolul al XIII-lea.

Osemintele , cel mai probabil partial scoase la iveala de o ploaie recenta, au fost descoperite de trei adolescenti care se jucau in zona. Tinerii au contactat imediat politia, crezand ca au descoperit ramasitele unor copii ucisi. Examinatorul medical chemat la fata locului si-a dat seama rapid ca nu este vorba de scena unei crime moderne. Intelegand ca este vorba de un sit arheologic neobisnuit, acesta i-a contactat pe cei de la Universitatea College din Dublin pentru a le cere ajutorul, iar institutia l-a trimis la fata locului pe profesorul James McInnes(foto) pentru a analiza descoperirea.

1

Corpurile a doua femei si ale unui barbat au fost descoperite impreuna cu un mic numar de artefacte, langa ceea ce parea a fi o mica asezare, aproape de malurile raului Boyne. Echipa de arheologi condusa de profesorul McInnes a numit aceasta specie Homo minusculus, in traducere “omul mic”.

4

Aceasta lama mica de topor a fost gasita in apropierea corpului individului de sex maxulin. Se presupune ca a fost folosita atat ca arma, cat si ca unealta.

Diverse unelte si arme mici de piatra au mai fost gasite langa cele trei corpuri, inclusiv un topor, doua cutite, un varf de sulita si chiar doua ace de cusut miniaturale. Aceste elemente sugereaza faptul ca Homo minusculus a atins doar un nivel tehnologic comparabil cu oamenii vanatori-culegatori din perioada paleoliticului, deoarece obiecte ceramice sau obiecte din metal nu au fost descoperite in acest sit arheologic. De asemenea, in apropiera asezarii au fost gasite mai multe oase ale unor specii de animale mici, inclusiv veverite, iepuri si arici, multe dintre acestea prezentand urme de gatire.

Diversele analize realizate asupra acestor oase si artefacte au aratat ca, din punct de vedere cronologic, acestea dateaza undeva intre 1145 si 1230 d.Hr., ceea ce inseamna ca specia ar fi coexistat cu oamenii moderni timp de mai mult de 45.000 de ani. Aceasta descoperire sugereaza faptul ca multe dintre povestile si basmele spuse in perioada Evului Mediu, considerate a fi de domeniul fantasticului de catre istorici, ar putea fi intr-adevar bazate pe fapte reale. Homo minusculus ar fi putut da nastere povestilor cu spiridusi si cu elfi, personaje de poveste foarte  des intalnite in folclorul european.

Momentan nu se poate spune cu ceritudine daca Homo minusculus a evoluat din Homo erectus, din Homo sapiens idaltu sau din Homo sapiens sapiens, dar asemanarile morfologice cu oamenii moderni sugereaza ca aceasta specie a evoluat ca o subspecie separata.

Explicatiile cu privire la dimensiunile mici ale acestei specii raman in continuare un mister, dar profesorul McInnes considera ca dimensiunea redusa a acestora ar putea avea legatura cu deficitul de resurse care a avut loc in timpul celei mai recente perioade glaciare, care a durat o perioada destul de lunga, de acum aproximativ 110.000 pana acum 12.000 de ani in urma.

Dupa o alta descoperire uimitoare, cea a lui Homo floresiensis – care ar fi avut o inaltime de aproximativ 1.1 m – pe insula Flores din Indonezia, o subspecie care se credea ca a disparut in urma cu aproximativ 30.000 de ani, aceasta noua descoperire dovedeste ca multe alte specii de umanoizi, intr-adevar au coexistat cu oamenii moderni cu mii de ani in urma.