Secretele celor mai sanatosi oameni din lume

1815

Hunza, oamenii din Pakistan, se hranesc si traiesc in mod natural si sunt cunoscuti ca fiind unii dintre cei mai sanatosi oameni din lume. Poti intalni foarte des un Hunza sanatos, trecut usor de varsta de 100 de ani, iar cancerul in cazul acestora este o boala care isi face aparitia extrem de rar. Unul dintre factorii cheie ai sanatatii lor este apa pe care o beau si, desigur, hrana lor de zi cu zi. Unul dintre alimentele lor preferate, o caracteristica distincta a dietei lor sunt caisele. Acestia le mananca proaspete vara si beau ulei de samburi de caise in timpul iernii. Samburii de caise sunt scosi, macinati si prajiti, iar uleiul obtinut din acestia este utilizat la gatit, la diferite sosuri si ca lotiune de fata.

In medie, Hanza consuma zilnic aproximativ 50-75 de miligrame de vitamina B17 – in tarile dezvoltate majoritatea oamenilor nu consuma aceasta cantitate in pe tot parcursul anului!

Probabil va intrebari daca acesti oameni sunt intr-adevar sanatosi. Aceasi intrebare si-au adresat-o si cardiologii dr. Paul D si Edward G. Toomey, inainte de a pleca intr-o lunga calatorie spre Himalaya pentru a-i cunoaste pe acesti oameni. Calatoria a fost una destul de dificila deoarece au trasportat un electrocardiograf portabil. In Revista Americana de Cardiologie, cei doi doctori cardiologi precizeaza faptul ca au studiat 25 de barbati cu varste cuprinse intre 90 si 110 ani. In urma masurarii tensiunii arteriale si nivelurilor de colesterol din sange, era evident ca nici una dintre aceste persoane nu avea probleme cu inima, cu tensiunea arteriala sau cu colesterolul ridicat.

Dorind sa se convinga de povestile auzite, oftalmologul Dr. Allen E. Banik a facut alegerea de a-i vizita pe acesti oameni sanatosi si a publicat concluziile sale in raportul sau numit “Pamantul Hunza”: “Nu a durat mult pana am fost convins ca toate cele pe care le citisem erau cat se poate de adevarate. …le-am examinat vederea celor mai vechi Hunza, iar vederea lor era impecabila.”

“Unii dintre Hunza sunt atat de puternici incat, in mijlocul iernii, ca un exercitiu, acestia sparg gheata in mijlocul raului cu mainile goale pentru a inota sub gheata.”, povesteste Dr. Banik. Alti vizitatori descriu exemple uimitoare ale unor oameni Hunza in varsta de 80, de 90 si chiar de 100 de ani, reparand drumuri de piatra sau zidurile teraselor de piatra. De asemenea, cei in varsta participa la jocuri de volei, impotriva tinerilor compatrioti aflati in jurul varstei de 50 de ani.

Cu exeptia oamenilor Hunza, exista alte doua grupuri de oameni care nu sufera de cancer. In meniul eschimosilor si in cel al indienilor nativi, carnea este alimentul principal. In cazul acestora, principalul tip de carne este cea de cerb, suplimentata de o varietate de fructe de padure de sezon. Ceea ce este cel mai interesant este faptul ca in cazul acestora nu au fost semnalate cazuri de obezitate, in ciuda faptul ca acestia consuma mari cantitati de grasime de origine animala in fiecare zi. Cu toate acestea, atunci cand analizam meniul oamenilor Hunza, pe cel al eschimosilor si pe cel al indienilor nativi, putem constata faptul ca acestia mananca alimentele tipice mediului natural in care traiesc. Atunci cand analizam cu atentie profilul de nutrienti, putem observa foarte usor ca vitamina B17 este o prezenta constanta in dieta acestora.

Carnea de caprioara aflata pe mesele indienilor nativi contine nitrilosid, o sursa foarte importanta de vitamina B17. Diverse tipuri de fructe uscate consumate de catre eschimosi si indieni contin, de asemenea, cantitati mari de vitamina B17. Din pacate, majoritatea oamenilor din tarile civilizate s-au indepartat de aceste alimente sanatoase si s-a apropiat din ce in ce mai mult de painea de grau, un aliment lipsit de proprietati nutritive si de alimentele procesate. Astfel, in contrast cu omul „civilizat”, indienii si eschimosii mananca numai ceea ce pot obtine din mediul lor natural. Europenii si americanii mananca “civilizat”, dar obtin abia 2 miligrame de B17 zilnic.

Vitamina B17 este o vitamina extrem de importanta pentru mentinerea santatii tale si de aceea, este foarte important sa cunosti in ce alimente o poti intalni. Aceasta vitamina se gaseste din belsug in caise, in special la nivelul samburilor si in cantitati mai reduse in: mere, cirese, piersici, prune, mure, seminte de in, seminte de dovleac si in fructele cu coaja lemnoasa, cum ar fi nucile de macadamia, migdalele sau caju si nu numai.