Cele CINCI combinatii de vitamine pentru o sanatate de fier

1795

Fiecare dintre noi cunoastem importanta vitaminelor, dar stiai ca anumite combinatii de nutrienti fac posibila asimilarea mult mai eficienta si in cantitati mai mari a acestora? Urmatoarele cinci seturi de vitamine creaza un efect de sinergie in organism si este recomandat sa le luam impreuna. Iata care sunt cele CINCI combinatii de vitamine pentru o sanatate de fier:

1. Vitamine E si semintele de susan

05

Vitamina E este o vitamina ce produce efecte extraordinare chiar si atunci cand este administrata pe cont propriu. Aceasta actioneaza ca antioxidant si antiinflamator si protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare. Sigura problema este ca unul dintre cele mai importante elemente nutritive care se afla in vitamina E, tocotrienol, este foarte dificil de asimilat de catre organismul uman, deoarece aceasta substanta poate fi absorbita doar de tesuturile pielii si de tesuturile de grasime. Consumul de seminte de susan s-a demonstrat ca imbunatateste absorbtia vitamine E cu pana la 500%.

2. Vitamina K si vitamina D

05

Aceste doua vitamine sunt ele insele, in siguratatea lor, doi nutrienti extraordinari, dar atunci cand sunt utilizati impreuna sunt o combinatie foarte puternica impotriva asteoartritei si impotriva osteoporozei. Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, astfel incat sistemul nostru osos isi pastreaza forta, dar suplimentarea impreuna a acestor doua vitamine – K1, dar de preferat K2, impreuna cu vitamina D3 – reduce considerabil riscul fracturilor si refacerea osoasa in cazul femeilor care sunt la perioada de postmenopauza.

Verdeturile organice proaspete cu frunze verzi sunt o foarte mare sursa de vitamina K, preum sunt si numeroase ierburi, boiaua de ardei iute si ardeiul iute. Vitamina D se gaseste abundent in spanac, varza, bame si prin expunerea la lumina soarelui. Salatele reprezinta alegerea ideala in acest caz deoarece contin ambele vitamine.

3. Vitamina C si Fier

05

Un studiu publicat in Jurnalul International de Nutritie sustine ca “o biodisponibilitate mai mare a fierului in organism poate fi realizata prin cresterea continutului de alimente care promoveaza absorbtia acestui mineral – acid ascorbic, carne, peste – sau prin scaderea numarului de inhibitori – fitati si taninuri.” Deficienta de fier este listata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind una dintre cele mai mari probleme de sanatate.

Fierul se gaseste in galbenusul de ou, legume, cereale, nuci, seminte, peste, carne, fructe de mare si in produsele fortificate cu fier, dar in cazul acestor produse este folosit fier non-heminic, acesta fiind mult mai dificil de asimilat de catre organismul uman. Pentru vegetarieni deficienta de fier reprezinta un risc deoarece acestia nu consuma produse din carne. Cu toate acestea, vitamina C sporeste considerabil asimilarea fierului de catre organism. De aceea fierul si vitamina C sunt o puternica combinatie de vitamine.

2. Vitamina B12 si piperul negru

05

Vitamina B12 iti protejeaza structura ADN-ului, protejeaza sistemul nervos si sustine metabolismul. Aceasta vitamina este responsabila de sanatatea fiecarei celule a organismului tau, dar aceasta este una dintre vitaminele destul de asimilat de catre organism deoarece stomacul trebuie sa secrete suficient acid si in plus, o enzima digestiva denumita “pepsina” pentru a extrage vitamina B12 din alimente. De indata ce este eliberata, vitamina B12 trebuie sa se combine cu o glicoproteina cunoscuta sub denumirea de “factorul intrinsec”. Aceasta glicoproteina are rol de a proteja aceasta vitamina in timp ce ea este transportanta spre intestinul subtire spre asimilare. Piperina, o componenta a piperului negru, poate ajuta organismul sa asimileze vitamina B12. De asemenea, este recomandat sa reduceti consumul de alcool pentru ca organismul sa asimilize aceasta vitamina extrem de importanta.

1. Vitamina A si beta-carotenul

05

Vitamina A si beta-carotenul creste absorbtia de fier din orez, grau si porumb – trei dintre cele comun alimente consumate de oameni. Nutrientii alimentelor care contin orez, grau sau  porumb pot fi asimilati intr-o masura considerabil mai mare doar consumandu-le impreuna cu putina vitamina A si beta-caroten. In cazul orezului, consumand alimente bogate in vitama A, asimilarea fierului este dublata.