OPT lucruri pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le cunoasca despre suferinta pierderii unei persoane dragi

1118

Obisnuiam sa cred ca atunci cand o persoana iubita paraseste lumea aceasta, voi avea parte de un soc, apoi o scurta perioada de doliu, iar apoi viata mea va merge mai departe. Dupa ce mi-am pierdut mama acum cinci ani de zile, acum imi dau seama ca durerea este precum o umbra intunecata care ma va urmari o viata intreaga oriunde ma voi duce.

Durerea pierderii este stocata in celulele noastre, impreuna cu iubirea noastra pe care i-am purtat-o si pe care i-o purtam in continuare persoanei respective. Uneori te cuprinde un sentiment de durere si nu realizezi care este motivul din spatele acestuia, pentru ca mai apoi sa-ti dai seama care este cauza. Acest sentiment pare a fi un amestec de dragoste si de durere care vine la suprafata, uneori, la ocazii speciale si alteori chiar atunci cand te astepti mai putin.

Fie ca esti in doliu dupa o pierdere suferita recent sau pentru una suferita cu mult timp in urma, vreau sa stii ca inima mea este alaturi de tine. Oricum, vei naviga intotdeauna pe corabia durerii si a suferintei. Fiecare dintre noi o sa o facem la un moment dat.  Cu toate acestea, in cazul in care accepti si-ti deschizi inima, poti invata unele lectii valoroase:

1. Nu exista doua experiente la fel

65

Chiar daca fratele meu si cu mine ne-am pierdut mama, noi ne-am descurcat cu aceasta pierdere cu totul diferit. Amandoi am avut o conexiune diferita fata de ea si amandoi avem doua seturi diferite de valori.  Nu te astepta ca oricine, chiar si un alt membru al familiei care a suferit aceasi pierdere, sa inteleaga prin ce treci tu in acele momente. Aceasta calatorie este a ta si numai a ta.

2. Poti sa fii inconjurat de oameni si te poti simti tot singur

65

In acea perioada am avut parte de toata dragostea si de tot sprijinul pe care si l-ar putea dori cineva si tot m-am simtit mai singur ca niciodata. Chiar si inconjurat de familia mea iubitoare si tot ma simteam singura. Ma jucam impreuna cu copiii mei si tot ma simteam singura. Pentru mine, singuratea izvora din faptul ca stiam ca nu o voi mai vedea niciodata. Ce voi face cu acest enorm gol pe care-l simt? Eventual, am invatat sa stau cu singuratea mea si sa-mi amintesc toate amintirile pline de iubire pe care le-am trait alaturi de mama mea, cu scopul de a-mi alina durerea. Cu timpul, m-am simtit din ce in ce mai bine.

3. Oamenii vor spune lucruri incomprehensibil de insensibile

65

In acea perioada a vietii mele unul dintre prietenii mei mi-a spus “Este nevoie da treci peste acest lucru.”, ca si cand spunea “Si ce daca s-a stricat intrerupatorul, o sa-l repari.”. In general, oamenii sunt bine intentionati. Ei te iubesc si de cele mai multe ori sunt frustrati deoarece nu pot face ceva cu adevarat bine pentru tine in acea situatie. Cu toate acestea, sa fim onesti, anumite persoane vor spune, conduse de propria inconstienta, numai tampenii. Asta-mi aminteste de o amica cu care m-am intalnit si care stia situatia mea. Ea m-a intrabat “Ce face mama ta?”. Sa nu fii surprins de ceea ce spun oamenii in acele momente.

4. Vei invata sa fii bland fata de tine insuti

65

Majoritatea dintre noi avem o atitudine de a controla aspectele pe care nu le putem controla, chiar si sentimentele interioare.  Am vrut sa fac acest lucru in momentul in care mama mea a murit. Ma tot gandeam “Cand o sa reusesc sa trec peste asta?”. Apoi, un prieten care si-a pierdut tatal cu ceva timp in urma m-a sfatuit – “Fii blanda cu tine insuti.” Pentru mine, a fi blanda cu mine insumi a insemnat sa fiu rabdatoare cu mine si sa-mi permit sa simt orice sentiment a aparut in loc sa incerc sa schimb ceva. Aproximativ la trei ani de la pierderea mea, tocmai atunci cand am crezut ca viata mea intra din nou pe fagasul cel bun, am avut parte de un colaps imens.  Am acceptat si am stat plangand, facuta ghem ca o minge ,timp de doua ore. A fost tot ceea ce aveam nevoie in acel moment.

5. Accepta tot ajutorul pe care-l primesti

65

Imi place sa cred ca provin dintr-o generatie de femei curajoase. Atunci cand o situatie de criza ne loveste, ne pune pantalonii si platosa de razboince si pornim la razboi. Nu mai e timp de petreceri sau de smiorcaieli. Gresit! De data aceasta nu ma mai puteam da jos din pat din cauza suferintei pe care o simteam. Am fost norocoasa si am acceptat compania si sfaturile catorva persoane de incredere din viata mea, lucru ce m-a mai imbarbatat un pic. Accepta ajutorul pe care vor sa ti-l ofere cei din jurul tau. Nu este nimic in neregula cu asta.

6. Nu toata lumea va putea sa ramana prin preajma

65

Nu vei fi niciodata la fel dupa pierderea suferita, iar cativa dintre cei din jurul tau nu vor putea sa accepte nou tu cu tot bagajul emotional pe care-l porti. Acest lucru nu are cu nimic de-a face cu ceea ce esti tu cu adevarat. Ureaza-le toate cele bune si lasa-i sa plece.

7. Iubirea ajuta

65

Chiar daca m-am simtit singura, m-am simtit iubita. M-am intors acasa pentru a fi inconjurata de familia alaturi de care am crescut si alaturi de prietenii mei din copilarie. Ei ma iubesc neconditionat, ma rasfata si ma fac sa zambesc in momentele dificile. Inconjoara-te cu o dragoste ca asta. Atunci cand trec printr-o perioada dificila, stiu exact pe cine trebuie sa sun sau la cine trebuie sa apelez.

8. Iti poti transforma suferinta intr-o comoara de nepretuit

65

Pana la urma, dupa o perioada destul de lunga,  nu am vrut ca pierderea mamei mele sa reprezinte sfarsitul fericirii mele pe Pamant si am incetat sa-mi mai plang de mila. Am decis sa-i onorez memoria schimbandu-mi viata. Aceasta a reprezentat motivatia mea cea mai puternica. Ce modaliate mai buna de a-i onora memoria unei persoane dragi exista?

Mi-e dor de mama mea in fiecare zi. Zilele sunt bune pentru ca fac alegerea ca acestea sa fie astfel, iar anumite zile sunt groaznice, dar este in regula. Rana se va afla mereu acolo indiferent de timpul care o sa treaca peste ea.