Cele CINCI dovezi care atesta evolutia continua a oamenirii

1497

Atunci cand ne gandim la evolutia omenirii, mintile noastre se intorc inapoi in timp vreme de sute de mii de ani. Cu toate acestea, noile studii stiintifice sugereaza ca, in ciuda tehnologiei moderne si a industrializarii, omenirea continua sa se afle intr-o evolutie. Nu numai ca evoluam, dar acest proces se desfasoara mai rapid decat a facut-o vreodata. Iata care sunt cele CINCI dovezi care atesta evolutia continua a omenirii:

5. Avem ochii albastri

Initial, toti oamenii au avut ochii caprui, dar acum aproximativ 10000 de ani, cineva, in apropierea Marii Negre, a suferit o mutatie genetica care a transformat ochii caprui in ochi albastrii. Motivul pentru care ochii albastrii au persistat si nu au disparut ramane un mister. O teorie este aceea ca acestia sunt dovada unui test de paternitate. “Exista o presiune evolutiva puternica pentru un barbat de a nu-si investi resursele paterne in copilul altui barbat”, spune autorul acestei teorii. Este practic imposibil ca doi indragostiti cu ochii albastrii sa conceapa un copil cu ochii caprui. Astfel, exista posibilitatea ca stramosii de sex masculin cu ochii albastrii ar fi cautat femei tot cu ochii albastrii, ca o modalitate de a asigura fidelitatea. Acest lucru ar raspunde partial la intrebarea “de ce ?” intr-un studiu recent barbatii cu ochii albastrii au gasit ca fiind mai atractive femeile cu ochii verzi fata de cele cu ochii caprui.

4. Creierul nostru se micsoreaza

Cu toate ca avem tendinta sa credem ca inteligenta este direct proportionala cu marimea creierului, nu este asa. Creierele noastre au fost in scadere ca marime in ultimii 30000 de ani. Volumul mediu al creierului uman a scazut de la 1500 de cm cubi la 1350 cm cubi.

Exista mai multe teorii cu privire la aceasta scadere. Un grup de cercetatori este de parere ca micsorarea creierului inseamna ca noi devenim din ce in ce mai prosti. Alta teorie mult mai incurajatoare, sustine ca un creier mai mic inseamna un creier mai eficient, acestea adaptandu-se sa functioneze mai repede si sa ocupe cat mai putin spatiu. O alta teorie sugereaza ca este un avantaj evolutiv, creierele mici facandu-ne sa fim fiinte mai putin agresive si ne ofera capacitatea de a colabora mai usor.

3. Suntem mai rezistenti la boli

In anul 2007, un grup de cercetatori au cautat semne ale evolutiei recente. Acestia au descoperit  dezvoltarea unui numar de 1800 noi gene umane in ultimii 40000 de ani, majoritatea dedicate pentru a lupta impotriva bolilor infectioase, cum ar fi malaria.

Un alt studiu a scos la iveala ca selectia naturala este mai favorabila la oras. Cei care traiesc in orase sunt mai rezistenti la boli ca tuberculoza sau lepra. “Acesta pare a fi un elegant exemplu al evolutiei in actiune”, a spus Dr. Ian Barnes.

2. Ne pierdem maseaua de minte

Stramosii nostri au avut maxilare mult mai puternice decat cele ale noastre, scopul acesta fiind de a-i ajuta la mestecarea unei diete din radacini, nuci, frunze si multe altele. Carnea o sfasiau cu dintii, rezultatul fiind dintii lipsa ce aveau nevoie de inlocuire. Un al treilea set de molari este considerat a fi raspunsul evolutiv adaptat vechilor obiceiuri alimentare. Astazi nu prea avem nevoie de ei datorita meselor mai fragede si mai usor de mestecat. O estimare spune ca 35% din populatie se naste fara molarii de minte iar unii spun ca vor acesti dinti, in scurt timp, nu vor mai exista.

1. Putem consuma lapte

Din punct de vedere istoric, gena care reglementeaza capacitatea unui om de a digera lactoza se opreste de indata ce a fost intarcat de catre mama sa. Dar de cand am inceput domesticirea vacilor, oilor, caprelor, laptele a devenit o optiune avantajoasa din punct de vedere nutritiv, iar persoanele cu aceasta mutatie genetica, de a digera lactoza au putut prospera de pe urma laptelui.

Un studiu din anul 2006 sugereaza ca toleranta la lactoza inca se dezvolta acum 3000 de ani in Africa de Est. In continuare aproximativ 5% din populatie sufera de intoleranta la lactoza.