Cele CINCI motive pentru care ar trebui sa tragi un pui de somn zilnic

1057

Obisnuiesc sa trag un pui de somn zilnic, iar acest obicei face parte din rutina mea zilnica de cativa ani de zile. La inceput obisnuiam sa ma simt un pic vinovat, dar apoi am descoperit ca acest obicei a facut parte din viata multor oameni de succes.

Leonardo da Vinci obisnuia atipeasca de mai multe ori pe parcursul zilei, dar dormea mai putin noaptea.

In cazul imparatului francez Napoleon acest obicei era de nelipsit.

Desi Thomas Edison era un pic jenat de obiceiul sau de a trage un pui de somn, acesta era un ritual de nelipsit din rutina sa zilnica.

Eleanor Roosevelt, sotia presedintelui american Franklin D. Roosevelt, obisnuia sa-si stimuleze energia zilnic cu ajutorul unui mic pui de somn.

Presedintele John F. Kennedy obisnuia sa traga un pui de somn in biroul sau, imediat dupa ce lua masa de pranz, in fiecare zi.

John D. Rockefeller obisnuia zilnic sa traga un pui de somn in biroul sau.

Pentru Winston Churchill puiul de somn era un ritual sfant. El era de parere ca-l ajuta si mai mult daca tragea un pui de somn de doua ori pe parcursul aceleasi zile.

Desi era criticat pentru obiceiul sau, presedintele american Ronald Reagan tragea un pui de somn in fiecare dupa-amiaza.

Ar putea acesti lideri de succes sa stie ceva ce noi nu stim?

Acestea sunt cele CINCI motive pentru care ar trebui sa tragi un pui de somn zilnic:

1. Un pui de somn iti reface vigilenta

Fundatia Americana de Somn recomanda un pui de somn scurt de 20-30 de minute “pentru o mai mare vigilenta si o mai mare performanta pe parcursul zilei.” Cele 20-30 de minute sunt suficiente pentru ca acest mic pui de somn sa nu-ti afecteze somnul pe timp de noaptea.

2. Un pui de somn previne epuizarea

In aceasta lume extrem de competitiva se pare ca principalul slogan este “Munca! Munca! Munca!”. Cu toate acestea, nu suntem facuti sa muncim pana la epuizare, pana in momentul in care ajungem sa ne ignoram starea de sanatate. Prin includerea acestui obicei in rutina ta zilnica ii permiti organismului sa se refaca. Astfel, te vei elibera de stres si vei avea parte de un nou inceput.

3. Un pui de somn iti sporeste perceptia senzoriala

Potrivit Dr. Sandra C. Mednick, autor al cartii “Trage un pui de somn – Schimba-ti viata”, acest simplu obicei iti poate restabili sensibilitatea vizuala, auditiva si gustativa. In plus, un simplu pui de somn, prin relaxarea mintii, iti stimuleaza creativitatea si-i permite mintii tale sa formeze noi neuroni.

4. Un pui de somn reduce riscul aparitiei bolilor de inima

Potrivit unui studiu recent, persoanele care isi fac siesta de dupa-amiaza de cel putin trei ori de saptamana sufera de un risc cu pana la 37% mai scazut de aparitie a bolilor de inima. Conducatorul studiului, Dimitrios Trichopoulos, de la Scoala de Sanatate Publica Harvard din Boston, a declarat ca acest obicei reprezinta “o arma importanta in lupta impotriva mortalitatii coronariene.”

5. Un pui de somn te face o persoana mult mai productiva

Numeroase studii medicale au demonstrat ca oamenii devin din ce in ce mai neproductivi odata cu trecerea timpului. Cu toate acestea, un studiu desfasurat in anul 2002 de catre cercetatorii Universitatii Harvard au demonstrat ca un pui de somn de o durata de 30 de minute poate reface productivitatea, aceasta fiind aceasi cu cea pe care o avem la inceputul zilei.