3. Intelepciunea adevarata se invata din greseli
Inainte sa practic meditatia obisnuiam sa ma enervez atunci cand incercam ceva si nu iesea asa cum mi-as fi dorit. Imi amintesc cand am incercat sa meditez pentru prima oara. Cata galagie putea sa faca mintea mea, era teribil. La inceput a fost destul de dificil sa o aduc la o stare de calm, dar cu timpul, a devenit din ce in ce mai usor. Am inceput sa meditez cateva minute in fiecare zi, pentru ca mai apoi sa adaug cateva minute in plus.
Atunci cand gresim, aflam mai multe despre noi insine si despre ceea ce este necesar pentru a deveni mai puternici.
4. Atunci cand vei incepe practicarea meditatiei vei recunoaste activitatea mintii egoice
Totul in lumea egoica este rezultatul comparatiilor dintre tine si ceilalti. Atunci cand am inceput sa practic meditatia, s-a produs o mica separare intre mine si mintea egoica, cea care face tot timpul aceste comparatii. Foarte multi dintre noi incercam ceva, nu reusim si renuntam sa mai incercam vreodata. Uneori, chiar mai mult decat atat, ne invinovatim pentru niste mici “greseli”. Atunci cand vei incepe sa meditezi se va produce o separare intre tine si aspectul egoic si vei invata sa traiesti o viata care nu este condusa de mintea egoica.
5. Este necesar sa fim plini de compasiune si rezilienti
Calugarul avea obiceiul de a nu-mi raspunde la intrebari decat dupa ce-l intrebam ceva de trei ori. Uram acest aspect al invataturilor. Obisnuiam sa-l intreb ceva important si stiam ca nu-mi va raspunde din prima. Uneori asa este si in viata. De cate ori este necesar sa suni pe cineva pana-ti raspunde? Uneori, de multe ori.
Cei mai multi dintre noi ne invinovatim atunci cand nu reusim sa facem ceva din prima incercare. La momentul respectiv, am urat aceast aspect al pregatirii, dar acum cred ca a fost cea mai importanta lectie de viata.
Exista un proverb taoist care spune “Bumbac la exterior, otel in interior.”
Acest lucru ne aminteste sa fim plini de compasiune, dar nu slabi.