Cele NOUA lectii importante pe care le-am invatat de la un calugar taoist

1659

6. Rabdarea este o virtute

01 (4)

Calugarul ma facea intotdeauna sa astept. Acesta era un alt aspect al invataturilor sale.

De exemplu, atunci cand ajungeam in locul in care trebuia sa ma antrenez, ma punea sa astept de cele mai multe ori minim jumatate de ora. Atunci cand ajungea, se comporta ca si cand nimic nu s-a intamplat. In acele momente nu constientizam ramificatiile pe care aceasta asteptare le va avea asupra altor aspecte ale vietii mele, dar acum totul imi este limpede ca lumina zilei. In aceste momente, foarte rar ma mai enerveaza ceva.

Rabdarea este darul calmului interior.

7. Detaseaza-te de ego-ul tau

01 (4)

Inainte de practicarea meditatie, ma enervam din orice nimic. Acum, foarte rar reuseste sa ma mai enerveze ceva. Recent, am fost la aeroport, iar avionul a avut o ora intarziere. M-am folosit de aceasta perioada pentru a practica meditatia. Cu zece ani in urma, cu siguranta m-as fi enervat la culme. O astfel de intarziere mi-ar fi ruinat ziua.

Atunci cand ne eliberam de asteptarile ego-ului, ne este mult mai usor sa acceptam si chiar sa avem  de invatat, indiferent de situatiile care apar in momentul prezent.

8. In Taoism se spune “Nu mai exista sine, nu mai exista dusman.”

01 (4)

Inamicul interior este cel care ne provoaca toate temerile, grijile si nesiguranta. Atentie insa, aceasta este o figura de stil si nu ar trebui sa va priviti sinele ca fiind un inamic. In cazul in care veti putea sa ajungeti la un acord cu acesta, va veti putea transforma toate aspectele vietii.

De cate ori alegem sa nu facem ceva din cauza sentimentelor de frica? In cazul in care o sa reusesti sa cuceresti inamicul interior, nu vei mai avea inamici in afara ta.

9. Fericirea vine din interior, dar si din exterior

01 (4)

Acest lucru l-am invatat de la un medic budist pe care l-am intalnit in China. Inainte ca acesta sa interactioneze cu pacientii, avea obiceiul de a medita cateva minute in biroul sau. El a fost unul dintre cei mai fericiti si plini de compasiune oameni pe care i-am intalnit vreodata.

Prin cultivarea fericirii interioare, acesta avea capacitatea de a le transmite celorlalti starea sa emotionala.

Este necesar sa cultivam fericirea in interiorul nostru si nu in ultimul rand, de a o raspandi in afara noastra. Calugarul obisnuia sa spuna ca “fiecare are un scop sau o misiune in viata.”