Cele OPT deficiente de substante nutritive esentiale de care suferim majoritatea dintre noi

1116

In ciuda faptului ca suntem atenti la includerea vitaminelor si mineralelor in dieta noastra, multi dintre noi suferim in continuare de deficiente la capitolul substante nutritive. Crezi ca esti printre cei care consuma alimente cu destule substante nutritive importante? Exista substante nutritive pe care trebuie mereu sa le ai in vedere si care nu se regasesc in cantitatea potrivita in alimentatie, acestea fiind necesare in desfasurarea numeroaselor procese ale organismului. In urmatoarele randuri vei afla care sunt aceste deficiente,  cauzele deficientelor si modalitatie prin care le poti preveni:

8. Zincul

Doua miliarde de oameni ar putea avea deficit de zinc, desi este printre mineralele esentiale care au scopul mentinerii simtului de miros, unui sistem imunitar sanatos, prelucrarii proteinelor, activarii enzimelor si formarii de ADN. Zincul ajuta celulele din corp sa comunice indeplinind rolul de neurotransmitator. Deficienta de zinc poate duce la incetarea cresterii, diaree, impotenta, pierderea parului, leziuni ale ochilor si pielii, probleme de apetit, si imunitate scazuta.

Se gaseste in: cacao, stridii, germeni de grau, seminte de dovleac si arahide.

7. Acizii grasi omega-3

Diverse studii arata ca acizii grasi omega-3 creste speranta de viata considerabil, imbunatateste aspectul si te face sa te simti mai fericit. Deficienta acestor acizi grasi, pe de alta parte, poate cauza depresie, schimbari bruste de dispozitie si chiar comportament agresiv. Acesti acizi grasi previn bolile de inima, imbunatatesc vederea, ajuta la arderea grasimilor si iti mentin parul si pielea in stare buna.

Se gasesc in: carnea grasa de peste, precum somonul si sardinele. Cu toate astea, exista o multime de surse de acizi grasi omega-3 pentru vegetarieni, printre care regasim nucile, inul, canepa si semintele de chia.

6. Vitamina D

Vitamina D nu are doar rolul de a ajuta organismul sa absoarba calciul, dar are si un rol excelent in starea ta generala de bine. Oamenii care nu au un aport adecvat de vitamina D au un risc mai mare de a suferi de osteoporoza, boli mintale, boli de inima si multe tipuri de cancer. Corpul uman este programat sa produca vitamina D fara elemente externe, cand este expus la soare. Cu toate acestea, folosirea protectiilor solare sau privarea de razele soarelui pentru perioade lungi de timp poate duce la deficienta de vitamina D.

Se gaseste in: cea mai simpla si mai buna cale de a regla nivelul de vitamina D din corp este de a sta in soare timp de 20 de minute, zilnic. Expunerea la soare, la bustul gol, timp de 30 de minute este echivalenta cu 10,000 UI de vitamina D. Mancarurile care contin vitamina D includ carnea de peste gras si galbenusul de ou. Suplimentele de calitate de vitamina D3 sunt o alternativa apreciata, in special in lunile de iarna.

5. Magneziul

Magneziul indeplineste, pentru corp, un rol mai important decat calciul. Magneziul reduce riscul de cancer si regleaza cantitatea de calciu alocata fiecarei celule – un proces fiziologic care are loc oricand o celula nervoasa este activata. Cand vine vorba de mentinerea unor oase sanatoase, magneziul este la fel de important precum calciul si vitamina D. Fara o cantitate potrivita de magneziu, in celule ajunge prea mult calciu. Acest fapt cauzeaza crampe si constrictii la niveluri pe care nici tu si nici doctorii nu le au in vedere.

Se gaseste in: sursele alimentare de magneziu includ legumele verzi, cu frunze, amidonul, cerealele, nucile si laptele. Sondajele alimentare anterioare arata ca mare parte dintre adulti nu indeplinesc DZR-ul pentru magneziu (320 mg pe zi pentru femei si 420 mg pe zi pentru barbati), care este sub nivelul necesar unei stari optime de sanatate (+500 mg pe zi pentru femei si barbati).

4. Fierul

Printre cele mai comune tipuri de deficit din lume este deficitul de fier. Fierul este un nutrient important, in care isi au bazele multe procese ale corpului. Este esential pentru femeile insarcinate si pentru cele care se afla in perioada imediat precedenta menopauzei, acestea fiind mult mai supuse deficitului de fier. Daca te simti obosit, lipsit de vlaga, resimti des dureri de cap si iti cade parul, esti palid si ai unghii slabe, ai putea suferi de deficienta de fier.

Se gaseste in: oua, spirulina, turmeric, seminte de dovleac, quinoa, legume verzi cu frunze, leguminoase si fructe uscate. In cazul unei deficiente de fier, reduceti consumul de ceai si cafea deoarece acestea contin polifenoli, care impiedica absorbtia fierului.

3. Seleniul

Este un mineral importanta care se gaseste in cantitate mica la niveul organismului. Indeplineste rolul de antioxidant, in special cand lucreaza impreuna cu vitamina E. Antioxidantii precum seleniul ajuta la combaterea procesului de deteriorare a particulelor din corp, cunoscute ca radicali liberi. Seleniul reduce riscul dezvoltarii astmului, imbunatateste starea diabeticilor, protejeaza impotriva cancerului si are rolul  de a facilita functionarea tiroideu si a sistemului imunitar.

Se gaseste in: alimentele ce contin cel mai mult seleniu sunt nucile (in special cele de Brazilia), fructele de mare si pestele. Printre alternativele pentru vegetarieni intalnim semintele de floarea soarelui, orezul si taratele de ovaz.

2. Vitamina B12

Vitamina B12 este un nutrient important, in special pentru cei care au un stil de viata care nu include consumul de carne. Este un nutrient necesar organismului pentru a produce celule rosii si pentru a pastra sanatatea sistemului nervos. Fara aceasta vitamina, pot aparea leziuni permanente. Vitamina B12 poate duce la micsorarea nivelului de homocisteina, fapt benefic din cauza riscului crescut de a suferi de boli de inima si accident vascular asociat cu un nivel crescut de homocisteina. Deficitul de vitamina B12 duce la anemie, iar simptomele sale includ oboseala, piele palida si dispnee.

Se gaseste in: legumele nu sunt surse sigure de vitamina B12. Carnea si ouale sunt printre cele mai bune surse. Daca sunteti vegetarian, este esential sa folositi, ocazional, plasturi cu B12 sau un supliment de B12 de calitate.

1. Iodul

Iodul se gaseste preponderent in fructele de mare (chiar si in algele marine) si ajuta corpul sa sintetizeze hormonii, printre care si hormonul tiroidian. Acest mineral important a iesit incet dar sigur din alimentatia noastra. Substantele chimice din fertilizatorii folositi in agricultura moderna si clorul din apa se leaga de iod, impiedicand corpul sa il foloseasca. Deficitul de iod afecteaza in mod semnificativ dezvoltarea creierului la fetusi si copii mici si este principala cauza a retardului mintal si a leziunilor creierului care apar in intreaga lume. Acesta duce, de asemenea, la o tiroida hipoactiva si poate creste riscul sarcinilor esuate, ceea ce ar putea fi o problema grava, tinand cont de numarul de femei care sufera de acest deficit.

Atentie: Prea mult iod poate fi nociv. Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 200-300 de micrograme de iod pe zi in timpul sarcinii pentru o productie normala de hormoni tiroidieni in faza fetala si pentru dezvoltare neurocognitiva, 1,100 de micrograme este considerata, de catre Institutul de Medicina al SUA, limita superioara sigura pe durata unei zile.

Se gaseste in: oua, peste si fructe de mare. Vegetarienii pot consuma alge de mare, afine, capsuni si sarea himalaiana cristalizata.