Cele OPT moduri prin care iti irosesti energia emotionala

1245

Exista foarte multe cauze evidente ale oboselii, cum ar fi stresul, regimul alimentar nepotrivit nevoilor tale, un dezechilibru hormonal, precum si cateva cauze subtile care pot provoca un tip mult mai profund de epuizare: oboseala emotionala. In cazul in care te simti obosit din punct de vedere emotional, iata cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa le iei in considerare si care ar putea contribui la acest sentiment:

1. Eviti cu orice pret conflictele

Incercara de a mentine armonia este admirabila, dar in cazul in care costul armoniei este reprezentat de reprimarea propriior tale sentimente si de interiorizarea acestora, ceea ce faci poate fi asemanat cu luarea gunoiului de pe strada si aducerea acestuia in propria ta casa.

2. Ignori complet vocea interioara

Inima ta este ca o busola care iti spune in ce directie ar trebui sa te orientezi, cu scopul de a-ti trai viata la potentialul tau maxim. Din pacate, de foarte multe ori vocea rationala este mult mai galagioasa decat soaptele blande ale intuitiei noastre, asa ca aceasta este vocea pe care o ignoram de cele mai multe ori.

Rezultatul se poate face simtit in majoritatea situatiilor noastre de viata, sau chiar mai rau, putem construi o viata in jurul alegerilor care au sens din punct de vedere rational, dar care, din punct de vedere emotional, ne indeparteaza din ce in ce mai mult de fericire.

3. Gandesti mult prea mult in loc sa treci la actiune

Probabil te gandesti iar si iar la o conversatie care te-a ranit, sau te joci in mintea ta cu rezultatele negative pana in momentul in care te simti condamnat. Aceasta este o modalitate sigura prin care te poti simti drenat si lipsit de putere. Astfel, folosesti o mare cantitate de energie, dar, de fapt nu avansezi nici fizic si nici emotional.

Pentru a scapa de acest cerc vicios este necesar sa iei anumite masuri. Adesea ne este teama ca nu vom lua decizia corecta si astfel, ajungem sa o luam pe cea mai gresita dintre toate. Este necesar pentru dezvoltarea ta sa privesti actiunile ca fiind pietre de temelie care te vor ajuta sa iei si mai multe actiuni.

4. Ramai implicat in relatii impins fiind de frica de singuratate

Aceasta atitudine te conduce catre un mod foarte stresant si obositor de a trai. Aceasta frica este cea care ne face sa acceptam relatii cu persoane care nu ne ajuta sa ne dezvoltam si care nu ne protejeaza emotional.

Singuratatea nu este un lucru rau. De fapt, singuratatea creeaza un gol care ne poate ajuta sa descoperim lucrurile cu adevarat importante pentru noi insine pe care nu le-am putut constientiza intr-un alt mod.

5. Nu ai trecut peste durerea trecutului

De mult prea multe ori ne judecam sentimentele dureroase si credem ca nu avem dreptul sa ne simtim astfel, doar pentru ca evenimentul neplacut a avut loc cu mult timp in urma. Durerea nu functioneaza astfel. Nu poti scapa de ea gandindu-te la ea. Durea se afla la un nivel mult mai profund, iar aceasta trebuie sa fie tratata cu compasiune, cu scopul de a fi vindecata. In cele din urma poti te poti elibera de bagajul emotional si poti face loc unor sentimente mult mai usoare, precum cele de recunostinta.

6. Nu esti foarte clar cu privire la ceea ce simti sau cu privire la ceea ce ai nevoie

Fara aceasta claritate vei simti in mod constant cum viata ti se scurge printre degete. Poti fi presat de durere, dar atata timp cat nu-ti vei da seama care este motivul, nu vei putea face schimbarile necesare. Fara o claritate cu privire la ceea ce ai nevoie si cu privire la ceea ce-ti doresti cu adevarat te vei regasi tras incoace si incolo in mod constant.

7.  Nu setezi limitele potrivite

Limitele sunt peretii care ne pastreaza energia noastra emotionala. Atunci cand nu le definesti, alte persoane vor face acest lucru in locul tau. Astfel, rezultatul nu poate fi decat unul singur, acesta facandu-se simtit in experientele de viata care te lasa lipsit de propria ta energie emotionala. Nu ezita niciodata sa le spui oamenilor ce iti place si ce vrei de fapt.

8. Esti condus de “ar trebui”

De fiecare data cand vizionez un documentar despre o persoana care a realizat foarte multe in viata sa, observ acelasi lucru: persoana respectiva a simtit o apartenenta fata de viata obisnuita si a ales sa-si construiasca o viata care i se potriveste cu adevarat.

O viata traita in concordanta cu modul in care gandim noi ca “ar trebui” sa o traim este foarte istovitoare pentru sufletul nostru. Atunci cand traim o viata care include cu adevarat darurile noastre autentice, ne simtim mai usori si plini de energie.