Cele SAPTE caracteristici ale persoanelor care sufera de stima de sine scazuta

1908

Primul pas catre un nivel ridicat de stima de sine este reprezentat de cunoasterea nivelului tau actual de sima de sine. Cei mai multi oameni nu-si cunosc nivelul de stima de sine, iar acesta nu poate fi masurat doar privind o persoana. Atunci cum poti afla nivelul la care te afli?

In mare, in cazul in care crezi cu adevarat ca poti face tot ceea ce vrei si nu te lasi afectat si deranjat de opiniile si criticile celorlalti oameni din jurul tau, as spune ca stima ta de sine se afla la un nivel ridicat.

Nu m-am gandit la mine ca fiind o persoana care sufera de stima de sine scazuta, dar cercetarea si experienta mea m-a ajutat sa recunosc momentele in care prezint semnele unei persoane care sufera de stima de sine scazuta. Inainte de a va spune ce este de facut in momentele in care aceste semne isi fac aparitia, permiteti-mi sa va impartasesc cele SAPTE caracteristici ale persoanelor care sufera de stima de sine scazuta:

1. Au o dificultate in a accepta laude

Oamenii care sufera de o stima de sine scazuta sufera o problema de acceptare a laudelor. De cele mai multe ori, aceste persoane au o dificultate in a accepta complimentele primite de la cei din jurul lor. Atunci cand trimiti semnale celeilalte persoane ca nu este in regula sa fii laudat, aceste persoane vor inceta sa-ti mai ofere cuvinte de lauda. Cel mai simplu si gratios mod prin care pot accepta lauda este printr-un simplu “Multumesc.”

2. Au un comportament nepoliticos

In tineretea mea obisnuiam sa vorbesc foarte urat atunci cand mergeam la fotbal. Cu toate ca era doar un joc, tot ceea ce incercam sa fac era sa ma pun pe mine intr-o lumina pozitiva si sa-i fac pe ceilalti sa arate rau.  Acelasi lucru este valabil si in cazul comportamentelor lipsite de politete. Ori de cate ori cineva incearca sa puna la pamant o alta persoana, chiar daca este doar o “gluma”, comportamentul persoanei respective nu scoate la iveala decat propria ei nesiguranta. Persoanele care au un nivel de stima de sine ridicat respecta pe toata lumea, indiferent de circumstante. Acestia au tendinta de a face haz de ei insisi, spre deosebire de atitudinea opusa pe care o adopta cei care sufera de un nivel scazut de stima de sine.

3. Control vs. Responsabilitate

Atunci cand incerci sa controlezi pe cineva, in loc sa-l faci sa se simta in largul sau, arati ca te simti amenintat. Partenerii gelosi, cei care dau dovada de un comportament manipulativ si cei care nu le permit partenerilor sa comunice cu sexul opus se comporta astfel deoarece sufera de stima de sine scazuta. Acest comportament provine din teama de a pierde persoana respectiva, teama care provine la randul sau din teama de a nu fi suficient de bun. Persoanele care au un nivel de stima de sine ridicat cauta sa-i faca sa se simta bine pe ceilalti oameni, stiind ca ei insisi au controlul deplin asupra propriei lor vieti.

4. Nu pot spune “Nu!”

Am avut o mare problema in aceasta privinta. Mi-a fost intotdeauna dificil sa refuz pe cineva atunci cand mi-a fost cerut sa fac ceva, sa ma duc undeva sau sa ajut pe cineva.  Ar fi fost in regula daca era vorba de ceva ce imi facea placere sa fac, dar, uneori, eram de acord si in legatura cu anumite lucruri pe care in interiorul meu nu le acceptam pe deplin. O mare parte din aceasta atitudine provine din dorinta de a-i ajuta pe oameni si din dorinta de a fi perceptul ca fiind un “baietel” sau o “fetita” cuminte. Doream ca cei din jurul meu sa ma placa, deoarece imi bazam sentimentul de sine si valoarea mea interioara  asupra a ceea ce credeau ceilalti despre mine, iar acesta este o caracteristica clara a unei persoane care sufera de stima de sine scazuta. In cazul in care doresti sa-ti reconstruiesti stima de sine, invata sa spui “Nu!” atunci cand asta simti cu adevarat.

5. Sunt nehotarati

Atunci cand nu poti lua o decizie, exista, de obicei, cateva motive: nu vrei sa-ti asumi responsabilitatea pentru decizia gresita pe care ai luat-o, crezi ca ceea ce vrei tu nu este la fel de important precum este ceea ce vrea altcineva si / sau tu intr-adevar nu stii ce sa faci. In afara de a nu stii ce sa faci, celelalte semne sunt semne de stima de scazuta. De fiecare data cand simti ca nu esti la fel de important precum este altcineva sau ca nu meriti ceva, stima ta de sine are de suferit. Persoanele cu un nivel inalt de sima de sine sunt foarte decisive pentru ca inteleg faptul ca opinia lor are valoare mai mult decat opinia oricarei alte persoane de pe lumea aceasta.

6. Arunca vina pe ceilalti

Incapacitatea de a accepta responsabilitate este o alta caracteristica a persoanelor care sufera de stima de sine scazuta. Aceasta caracteristica iese la iveala atunci cand cineva este nehotarat si atunci cand da vina pe alte persoane. Oamenii dau vina pe ceilalti in incercarea de a-i diminua pe acestia intr-o anume masura. Cu toate acestea, ei nu-si dau seama ca atunci cand fac asta se dezbraca singuri de puterea interioara si devin victime ale circumstantelor vietii lor.

7. Se scuza mult prea mult

Cum iti poti da seama ca o persoana are aceasta caracteristica? Primele cuvinte care ii ies pe gura sunt “imi pare rau”, chiar daca nu a facut nimic pentru care ar trebui sa-i para rau. In cazul in care te surprinzi cerandu-ti scuze fara un motiv anume, constientizeaza ca astfel iti scazi singur stima de sine.

Scuzele sunt importante dar acestea ar trebui sa fie rezervate momentelor in care faci cu adevarat o greseala. In toate celelalte cazuri, nu-ti cere scuze.

Recunoaste ca:

Stima de sine este doar o credinta. Este nevoie de acelasi grad de efort sa crezi ca ai stima de sine scazuta precum este nevoie sa crezi ca ai un nivel ridicat de stima de sine. Tot ceea ce trebuie sa faci atunci cand suferi de stima de sine scazuta este sa-ti schimbi credintele pe care le ai despre tine. Aminteste-ti ca nimeni nu-ti poate da si nici nu-ti poate lua stima ta de sine.