Cele CINCI modalitati prin care poti ierta si prin care poti cunoaste libertatea interioara

1746

Exista o valoare extraordinara in fiecare act de iertare. Te poti ierta pe tine insuti, poti sa-i ierti pe ceilalti si poti ierta chiar si atunci cand nu stii exact pe cine ierti, deoarece iertarea nu are neaparat leagatura cu vinovatia unei persoane. Iertarea are legatura cu detasamentul, cu eliberarea interioara.

Iertarea presupune recunoasterea realitatii potrivit careia ceea ce s-a intamplat, s-a intamplat deja, asa ca nu are rost sa-i permiti persoanei sau evenimentului sa-ti domine tot restul vietii tale. Iertarea vindeca si purifica si-ti permite sa faci un pas inainte. Iata care sunt cele CINCI modalitati prin care poti ierta si prin care poti cunoaste libertatea interioara:

1. Nu mai incerca pentru o vreme

In cazul in care treci printr-o perioada in care incerci din greu, dar perioada in care rezultatele lipsesc, nu mai incerca. Atunci cand te regasesti din nou incercand – pentru a face ceva sau pentru a ajunge undeva – nu interpretezi ceea ce ai si unde te afli ca fiind indeajuns de bun. Aceasta perceptie  de a incerca face ca viata sa fie o lupta fara sfarsit.

Exista o mare valoare in tine chiar aici, chiar acum.  Permite-i valorii interioare sa iasa la suprafata, fara sa fie nevoie sa faci ceva in aceasta privinta. In loc sa incerci sa ajungi intr-un al loc al vietii tale, ofera-le intreaga ta atentie si recunostinta momentelor actuale ale vietii tale. In loc sa crezi ca nu ai ajuns inca acolo unde ti-ai propus,  recunoaste faptul ca esti acolo unde ar trebui sa fii in acest moment.

Da, este necesar sa-ti stabilesti obiective si sa te indrepti in directia corecta, dar nu ignora pasii pe care-i faci in acea directie. Viata nu este o competitie, este o calatorie. Elibereaza-te de criticul interior, iarta-te pentru trecutul tau si permite-i acestui moment sa fie asa cum este.

2. Observa-ti gandurile si emotiile

In cartea sa “Puterea Prezentului”, Eckhart Tolle ne invata sa fim observatorii gandurilor si sentimentelor noastre. Ceea ce sugereaza Eckhart este sa nu incercam sa ne schimbam gandurile – prin recunostinta sau iertare in mod deliberat – ci sa observam gandurile fara a fi prinsi in ele.

Tu esti in cele din urma singurul creator al propriilor tale sentimente. Atunci cand gandurile negate apar in baza experientelor din trecut sau in baza grijilor viitoare, este important sa realizezi ca acestea nu sunt problemele tale, ci problemele mintii fiecarei fiinte umane.

Cu timpul gandurile si sentimentele negative isi pierd din intensitate, iar acceptarea si dragostea isi vor face aparitia in locul lor. Vei incepe sa intelegi ca mintea ta este doar un instrument si ca tu esti cel care isi controleaza mintea, nu invers.

Observandu-ti gandurile fara judecata vei produce o schimbare extraordinara in interiorul tau, o schimbare care se va face simtita in special la nivelul sentimentului de valoare de sine. Asta nu inseamna ca nu o sa mai cunosti experienta emotiilor negative, dar vei cunoaste prin experienta proprie faptul ca sentimentele sunt trecatoare, iar acest lucru te va ajuta sa ierti si sa te eliberezi.

3. Iubirea

In cazul in care esti dezamagit de tine insuti sau suparat pe altcineva, este important sa nu-ti versi supararea pe lumea din jurul tau.  Aceasta atitudine nu-ti aduce valoare, nici tine si nici celor din jurul tau. Modul in care poti sa depasesti aceste momente nu este reprezentat de razbunare, ci de dragoste.

Iarta-te pentru greselile din trecut, iarta-i pe ceilalti si iubeste momentul prezent pentru ceea ce este. Exista o multime de lucruri frumoase pe care le poti iubi chiar acum, trebuie doar sa le vezi. Nu este niciodata usor sa iubesti atunci cand treci prin perioade dificile, dar este cea mai puternica actiune posibila.

In cazul in care traiesti experienta suferintei, nu lua masuri care provoaca in viata ta si mai multa durere. Nu incerca sa acoperi intunericul cu intuneric. Gaseste lumina. Actioneaza din dragoste.

4. Cauta sa te razbuni pozitiv traind bine

Cauti sa te razbuni?  Ai momente in care te simti controlat de gandirea negativa? Exista o modalitate foarte buna de a te razbuna.

Cum? Uita tot ceea ce s-a intamplat si aminteste-ti de tine insuti. Lucrul cu tine insuti este mult mai satisfacator decat castigul pe care-l ai in urma razbunarii.  Energia pe care te gandesti sa o consumi razbunandu-te, indreapt-o catre crearea unui viitor mai bun pentru tine.

5. Elibereaza-te de nevoia de a ierta orice mica greseala

Greselile sunt aspectele dureroase ale dezvoltarii intelepciunii. De cele mai multe ori acestea trebuie sa fie acceptate, nu iertate.

Exista o schimbare evidenta in inima si in mintea ta atunci cand treci de la a fi o persoana ranita la o persoana pasnica si iubitoare, dar nu neaparat iertarea este cea care produce aceasta schimbare, ci doar realizarea ca nu era nimic de iertat, de fapt.

Perfectiunea nu exista. Iertarea este de multe ori realizarea faptului ca nimic nu trebuie sa fie iertat.