Cele OPT lucruri pe care le spun cel mai adesea in cadrul sesiunilor de terapie

1225

Am avut de lucru cu clientii vreme de 46 de ani, astfel incat, desigur, exista lucruri pe care le spun iar si iar, chiar aceleiasi persoane si chiar in aceasi sesiune. Asta inseamna ca exista anumite lucruri asupra carora ar trebui sa meditam si carora ar trebui sa le acordam mai multa atentie, iar si iar.

Procesul pe care eu il folosesc isi are fundamentul in dragostea de sine. Dupa ce oamenii invata sa se iubeasca pe sine si acest mod de a trai devine parte din viata lor, anxietatea, depresia, vinovatia, rusinea, frica, relatiile si dependentele se vindeca treptat. Iata care sunt cele OPT sfaturi pe care le ofer cel mai des persoanelor care vin la terapie:

1. Respira

Ii incurajez pe clientii mei sa respira in corpul lor, urmarindu-si respiratia si folosindu-se de aceasta pentru a deveni prezenti in corpurile lor, prezenti cu propriile lor sentimente.  Le cer foarte des sa-si scaneze corpul si sa-si observe, fara judecata, sentimentele si senzatiile fizice si le spun:

2. Gaseste un loc in interiorul tau care este dispus sa analizeze modul in care ai putea crea cateva dintre sentimentele dureroase

Atunci cand nu am invatat cum sa ne asumam responsabilitatea pentru sentimentele noastre, le vom evita in patru moduri principale – toate acestea fiind forme de respingere de sine:

•Ne judecam pe noi insine cu asprime, provocandu-ne rusine interioara. Adesea, preferam sa simtim rusinea, decat sa traim experienta sentimentelor dureroase ale vietii, cum ar fi singuratatea, suferinta, durerea sau neputinta. Speram ca, judecandu-ne pe noi insine vom ajunge sa capatam un anumit grad de control asupra noastra insine si astfel, credem ca vom ajunge sa facem lucrurile “corect” cu scopul de a primi dragostea celorlalti, dragostea pe care nu ne-o oferim noi insine.

•Ramanem in capul nostru, in loc sa fim prezenti in corpul nostru cu sentimentele noastre.

•Ne intoarcem catre diferite vicii pentru a amorti sentimentele noastre.

•Aruncam responsabilitatea pentru sentimentele noastra altora, ii invinovatim pe acestia pentru durerea noastra.

Daca nu ne vom asuma intreaga responsabilitate pentru sentimentele noastra, nu vom putea incepe sa le gestionam.

In cazul in care simt o rezistenta din partea clientului atunci cand ii vorbesc de responsabilitatea sentimentelor, apoi spun:

3. Trebuie sa existe un motiv foarte bun pentru care simti aceasta rezistenta interioara in momentul acesta

In acest moment, incercam impreuna sa exploram temerile si credintele false care se afla in jurul dragostei de sine  si in jurul asumarii responsabilitatii pentru sentimentele proprii. In cadrul acestui proces exista posibilitatea unui numar de doar doua intentii in orice moment:

Intentia de a afla despre dragostea de sine si despre dragostea fata de ceilalti

Intentia de a te proteja impotriva durerii cu o anumita forma de comportament de control

Atunci cand intentia lor este aceea de a se proteja sau de a controla, mai degraba decat aceea de a invata, eu le spun:

4. Trebuie sa exista un motiv foarte bun pentru care incerci sa controlezi, mai degraba decat sa inveti

Intreb: “Exista o temere care te impiedica sa te deschizi in fata invatarii?”

Uneori, aceasta intrebare simpla va deschide usa curiozitatii si vom putea explora impreuna convingerile false cu privire la deschiderea invatarii despre dragostea de sine.

In cazul in care clientul este deschis sa exploram impreuna dragostea de sine, apoi spun:

5. Concentreaza-te asupra inimii tale si invita in viata ta dragostea, bunatatea si compasiunea

Apoi, concentreaza-te asupra intentiei de a afla mai multe despre cauzele care aduc durere in viata ta, sau asupra aspectelor exterioare, aspecte ce pot fi surse ale dureri. La un moment dat, cu fiecare dintre clientii mei, am reusit sa-i ajut sa se reconecteze cu sursa lor personala de indrumare spirituala – sursa lor de iubire, compasiune, intelepciune si adevar.  Apoi, ii invit sa aduca aceasta prezenta in interiorul lor, astfel incat ca acestia sa fie amabili si grijulii cu ei insisi.

In cazul in care clientul simte in continuare sentimentele de anxietate, depresie, vinovatie, rusine sau furie, atunci spun:

6. Intreaba-ti partea ranita din tine “Ce fac – sau ce spun – de te fac sa traiesti aceste sentimente?”

Apoi, le cer sa intre in contact cu lumea lor interioara si sa-i permita partii sentimentale ale sinelui – copilul interior – sa raspunda. Le cer sa raspunda din interiorul fiintei lor, nu cu mintea.

Apoi, continuam sa exploram credintele si comportamentele care pot cauza aceste sentimente. De indata ce imi formez o imagine clara a cauzei emotiilor, apoi spun:

7. Care este adevarul despre aceasta credinta?

Ii incurajez sa-si intrebe Sinele Superior “Care este adevarul despre aceasta credinta?” si “De ce are nevoie copilul meu interior in acest moment pentru a se simti iubit de catre mine?” De indata ce clientul primeste indrumarea Sinelui Superior cu privire la dragostea de sine si ajungem sa ne punem de acord in legatura cu aceasta actiune, spun:

8. Imagineaza-ti ca ai urmat deja aceasta actiune, cum te simti?

In cazul in care clientul se simte usurat in timpul procesului de aplicare a actiunii, atunci stim ca suntem pe calea cea buna. Aplicam aceasta practica pana in momentul in care acest proces este internalizat si devine o parte a vietii sale.