Cele SAPTE legi hawaiene ale filosofiei Huna

1693
 Cunoasterea de sine in traditia Huna

Omul care a revelat pentru prima oara codul Huna occidentului , a fost Max Freedom Long , student la psihologie , apoi timp de mai multi ani profesor in Hawaii si , la un moment dat , membru al miscarii teosofice. De la inceputul sederii sale in insule , Long a fost fascinat de puterile kahunasilor , care erau prin nastere medicii si samanii Polineziei. Detineau stiinta vindecarii oamenilor si a controlului asupra lumii inconjuratoare pe care o puteau demonstra oricand , dar nu neofitilor si cu atat mai putin unui ne-kahuna. In timpul lungilor sai ani de sedere in insule , Long a incercat sa descopere secretul , dar in ciuda faptului ca fusese martor la multe miracole ( in aparenta ) infaptuite de kahunasi , nu a fost in stare sa descopere secretul cunoasterii lor pe pamantul hawaiian.

Continuandu-si cercetarile , Long a inceput sa rasfoiasca literatura religioasa a lumii dupa posibile urme ale caii Huna , concentrandu-se pe acele lucrari in care erau implicate doctrine secrete. A dus la indeplinire acest scop traducand pasajele in hawaiiana si apoi examinand sensurile – radacina in engleza.

Principiile Huna

Ideea fundamentala a filozofiei Huna este ca fiecare creeaza o experienta personala a realitatii , prin credintele noastre , interpretarile noastre , actiunile si reactiile noastre , prin ganduri si sentimente. Nu numai ca realitatea este creata de noi , pentru noi ca rezultat al acestor conotatii personale , dar noi suntem co-creatori impreuna cu Universul insusi. Huna te invata sa faci asta in mod constient . Este adevarat , aceasta idee nu apartine numai filozofiei Huna. Teoretic , ea se regaseste in toate religiile cunoscute , desi mai mult in invataturile ezoterice . Din pacate , este adeseori uitata si rareori studiata profund si practicata.

Tendinta moderna de a separa religia sau invataturile spirituale de alte aspecte ale vietii este o forma arbitrara si falsa de clasificare. Huna afirma ca toate sistemele , categoriile, clasificarile si diferentierile sunt propriile noastre inventii si ca este pe de-a intregul posibil sa reclasifici sau sa restructurezi totul in alt mod. Asta nu inseamna ca a face o clasificare este ceva gresit in sine atata vreme cat foloseste unui scop bun , dar atitudinea Huna acorda importanta faptului ca noi suntem cei care clasificam si ca in spatele tututror sistemelor se manifesta , desi imperceptibila pentru majoritatea oamenilor , aceeasi armonie fundamentala pe care noi o numim Dumnezeu si care , totusi , nu are acelasi inteles pentru toata lumea.

Iata care sunt cele SAPTE legi hawaiene ale filosofiei Huna:

1. Lumea este asa cum crezi tu ca este. – IKE

Acesta este principiul de baza al filozofiei Huna si inseamna ca tu iti creezi propriul univers pe baza experientelor personale si a impactului tau asupra realitatii prin credintele , obiceiurile , asteptarile , atitudinile , dorintele , temerile , judecatile , sentimentele tale si prin gandurile si actiunile tale consistente si persistente . Acest principiu mai contine si ideea ca prin schimbarea modului predominant de gandire , schimbi propria ta lume si totodata interactiunile cu restul universului , ceea ce face ca si restul universului sa reactioneze corespunzator.

2. Nu exista limite – KALA

Nu exista limite reale intre tine si corpul tau , intre tine si alti oameni , intre tine si lume , sau intre tine si Dumnezeu. Orice impartire sau diferentiere folosita in prezentare are doar rol de conventie care sa asigure functionalitatea. Cu alte cuvinte , clasificarea este doar o iluzie folositoare . O semnificatie suplimentara a acestui principiu este aceea ca potentialul creativ este nelimitat. Poti crea , intr-o forma sau alta , tot ceea ce iti doresti.

3. Energia urmeaza calea atentiei. – MAKIA

Gandurile si sentimentele staruitoare , de care esti constient sau nu , au intotdeaua suport energetic. Atentia directionata este canalul atat pentru fluxul energiei biologice , cat si pentru cel cosmic.

4. Acum este momentul pentru putere. – MANAWA

Nu esti legat de nici o experienta a trecutului si de nici o perceptie a viitorului . In momentul prezent ai puterea de a schimba credintele false si obiceiuri negative care te limiteaza si sa plantezi constient semintele unui viitor ales de tine. Pe masura ce iti schimbi continutul mentalului , schimbi experienta de viata si nu este nici o putere adevarata in afara ta care ti s-ar putea opune pentru ca Dumnezeu este inauntru. Esti liber in masura in care iti dai seama de asta si actionezi ca o fiinta libera.

5. A iubi inseamna a fi fericit cu ceea ce ai. – ALOHA

Universul exista datorita iubirii intre cele doua aspecte ale sale : de a fi si a deveni. Oamenii exista datorita iubirii chiar si atunci cand nu recunosc aceasta. Insa cand recunosc iubirea , ei sunt fericiti asa cum sunt si sunt fericiti pentru ce au devenit traind iubirea. In filozofia Huna , iubirea constienta este ceea ce creeaza fericirea. Nu este doar un efect colateral. Totul functioneza mai bine , este mai bun ,mai luminos si generator de armonie atunci cand acest principiu al iubirii este urmat in mod constient.Iubirea este singura etica necesara in filozofia Huna.

6. Toata puterea vine din interior. – MANA

Dupa cum s-a spus anterior , nu exista nici o putere in afara ta pentru ca puterea lui Dumnezeu , sauUniversul , lucreaza prin tine in viata ta. Tu esti canalul activ , mai mult sau mai putin constient , al acelei puteri , alegerile tale doar o directioneaza. Nimeni nu poate avea putere asupra ta sau asupra destinului tau daca nu-l lasi sa o faca.

7. Eficienta este masura adevarului. – PONO

Intr-un univers infinit , pe care il postuleaza Huna , nu poate exista adevar absolut , in afara deDumnezeu.  In schimb , trebuie sa existe un adevar fundamental la nivelul individual de constiinta. Acest principiu este unul foarte practic , care iti permite organizarea si actiunea asupra informatiei in cel mai potrivit mod pentru atingerea scopului propus , asa incat faptele sa nu impiedice manifestarea acestei legitati. Orice organizatie sau sistem de cunoastere este privit ca o conventie utila si nu ca pe un fapt , pentru ca o organizare diferita a aceleiasi cunoasteri poate fi valabila si pentru alte scopuri. Cu alte cuvinte , toate sistemele sunt arbitrare , asa ca trebuie folosit tot ceea ce asigura adevarul prin eficienta si confirmare.

Sursa