Cele SAPTE moduri in care emotiile iti afecteaza sanatatea fizica

1153

Noi, ca fiinte umane, trecem prin stari de nervozitate, de tristete, de fericire si de multumire. Ei bine, se pare ca emotiile noastre au impact mult mai mare asupra corpului nostru decat am putea crede initial. Emotiile noastre sunt o parte naturala a vietii. Reactia pe care o ai fata de emotiile tale este numita conexiunea dintre minte si corp. Diferitele emotii pe care le traim ne afecteaza corpul in moduri diferite. In cazul in care esti fericit, la nivelul creierului tau este eliberata o anumita cantitate de dopamina si sistemul tau imunitar primeste un impuls. In cazul in care te simti trist sau deprimat, sistemul tau imunitar sufera o cadere, lasandu-ti corpul mult mai vulnerabil in fata afectiunilor.

Emotiile pe care le simtim sunt stocate ca energie in memoria celulara a creierului nostru. In cazul in care ai experimentat ceva dureros din punct de vedere emotional, organismul tau poate stoca energia intr-o anumita parte a corpului. Atunci cand la nivelul corpului fizic sunt prezente dureri, senzatii de constrictie sau anumite leziuni, cu siguranta acestea se afla intr-o foarte stransa legatura cu ceva emotional simtit la nivel interior.

Iata care sunt cele SAPTE modalitati prin care emotiile iti afecteaza sanatatea fizica:

1. Cand auzi “Te iubesc”

In momentul in care auzi cuvintele “te iubesc” din partea unei persoane care inseamna ceva pentru tine, corpul tau sufera o schimbare pozitiva profunda. Devii concentrat, energizat si plin de entuziasm, in timp ce tensiunea arteriala creste.  Cand auzi cuvintele “te iubesc” din partea unei persoane speciale, creierul tau elibereaza o cantitate considerabila de dopamina. Cu alte cuvinte, bucuria din mintea ta raspunde la rasplata iubirii.

2. Primirea unei imbratisari

Sentimentele tale de calm, de pace, precum si cresterea confortului si reducerea anxietatii sunt doar cateva dintre aspectele pe care ar trebui sa le subliniem. De asemenea, vei experimenta o imbunatatire a memoriei si o imbunatatire a calitatii somnului. Oxitocina, cunoscuta si sub numele de hormonul imbratisarii, este eliberata in timpul actelor de afectiune.

3. Pierderea unei persoane dragi

Aceasta este una dintre cele mai neplacute experiente ale vietii. De obicei, te confrunti cu durere, depresie, anxietate, hipertensiune arteriala, puls crescut, sistem imunitar compromis si cu accelerarea procesului de imbatranire. Tristetea elibereaza hormoni de stres, cortizol si epinefrina, care pot dauna enorm de mult organismului.

4. Despartirea de persoana iubita

Despartirea de persoana iubita este o alta experienta care iti poate afecta in mod profund sanatatea fizica. Poti experimenta cresterea ritmului cardiac si poti trai experienta unor dureri fizice. In saptamanile urmatoare, poti experimenta probleme gastro-intestinale, dureri musculare si slabirea sistemului imunitar. Atunci cand esti implicat intr-o relatie, organismul incepe sa se obisnuiasca cu eliberarea de dopamina si de oxitocina, iar dupa ce te desparti, organismul tau continua sa doreasca hormonii respectivi.

5. Certurile cu persoana iubita

Pulsul si respratia cresc, pupilele si vasele sanguine se dilata si corpul tau poate tremura de furie. Argumentele starnesc amigdala, si prin aceasta, sistemul nervos simpatic elibereaza substante chimice de stres, cum ar fi cortizolul, noradrenalina si adrenalina. De asemenea, reactia “lupta sau fugi” pune presiune asupra inimii, iar in cazul in care acest raspuns isi face aparitia destul de des, ar putea reprezenta un pericol urias asupra sanatatii tale pe termen lung.

6. Furie

Furia afecteaza sistemul nervos, creste ritmul cardiac, presiunea arteriala, fluxul sanguin la nivelul sistemului muscular, nivelul zaharului din sange si nu numai. Problemele legate de furie pe termen lung se afla intr-o foarte stransa legatura cu aparitia depresiei, anxietatii si cu aparitia auto-vatamarii. Aceasta emotie cu o incarcatura energetica foarte puternica se afla intr-o foarte stransa legatura si cu o stare de sanatate precara, iar printre afectiunile ce pot fi provocate de aceasta, putem aminti hipertensiunea arteriala, raceala si gripa, boala coronariana, accidentul vascular cerebral, cancerul si problemele gastro-intestinale.

7. Ingrijorarea

Sentimentul de ingrijorare este modul prin care organismul tau reactioneaza la stres. Sentimentele de ingrijorare se afla intr-o foarte stransa legatura cu afectiunile cardiovasculare, cu un sistem imunitar slabit si cu o sanate digestiva precara. Atunci cand corpul tau se simte stresat, musculatura se tensiuneaza si tensiunea din muschi va trmite semnale catre stomac. Aceste semnale pot duce la hiperaciditate, ulcere gastrice si crize de diaree sau de constipatie.