Cele SASE emotii care te impiedica sa te dezvolti (cum le poti elimina din viata ta)

1474

 Emotiile, chiar si cel negative fac parte din viata fiecarei fiinte umane. Emotiile nu ar trebui sa fie considerate a fi “negative”. Cu toate acestea, atunci cand nu dispunem de aptitudinile necesare pentru a ne asculta sentimentele putem sa ne impotmolim in negativitate, indepartandu-ne din ce in ce mai mult de adevaratul nostru potential. Acestea sunt cele sase emotii care, atunci cand sunt ingnorate, te pot impiedica sa te dezvolti:

1. Furia

Furia este fara indoiala una dintre emotiile cele mai incomode, deoarece aceasta este un adevarat apel la actiune. Atunci cand ne lipseste abilitatea de a o transforma si de a o canaliza catre ceva constructiv,  o reprimam si traim experienta rusinii, deoarece credem ca nu este in regula sa fim furiosi. Gandeste-te la furie ca fiind o greutate care te impiedica sa te dezvolti, o emotie care dilueaza energia vietii.

In cazul in care lucrurile care ne-au suparat s-au intamplat intr-un moment al vietii noastre cand nu era sigur pentru noi sa ne exprimam pe deplin aceasta emotie, ne-am dezvoltat, probabil, un tipar de comportament care scopul de a suprima aceasta emotie. Cu timpul, din ce in ce mai multe circumstante sunt lasate neatinse de actiunile noastre care ar putea cauza o schimbare, iar noi nu reusim sa invatam niciodata lectiile pe care ni le poate oferi aceasta emotie.

De asemenea, suntem speriati intr-o mare masura de fierbinteala acestei emotii, care ne poate crea impresia ca este o emotie mult mai puternica decat una pe care am putea sa o controlam. De fapt, lasand-o sa infloreasca in toata plinatatea ei, vei dscoperi ca este vorba, de fapt, de o energie finita, pe care o poti controla.  In cazul in care vei evita in continuare sa privesti aceasta umbra a vietii tale drept in ochi nu te vei putea elibera niciodata de ea.

Cateva idei care te vor ajuta sa faci fata furiei:

Acum, gandeste-te la ceva care te deranjeaza enorm de mult.

Pasul 1 : Nu judeca. Nu respinge sentimentul care apare ca fiind ceva banal. Nu compara situatia cu cea a altor persoane care “au motive reale pentru a fi furioase”.

Pasu 2 : Scrie despre ceea ce s-a intamplat si cum te-a facut sa te simti. Recunoaste cat de mult ai purtat aceasta emotie in interiorul tau si cantitatea mare de energie de care este nevoie pentru a o reprima. Explica-ti tie insuti felul in care aceasta emotie iti afecteaza viata de zi cu zi.

Pasul 3 : Scrie ceea ce ai de gand sa faci pentru a te elibera de aceasta emotie. Actiunea poate fi reprezentata de orice, dar, de cele mai multe ori, de o actiune interna, cum ar fi: “Am de gand sa gasesc o noua perspectiva asupra situatiei astfel incat sa pot ierta.”

2. Regretul

Regretul este una dintre cele mai mari capcane ale dezvoltarii tale spirituale. Regretul ne dezactiveaza capacitatea noastra de a ne recupera in urma evenimentelor din trecut care ne-au afectat si ne impiedica sa mergem mai departe. In loc sa scriem noi capitole, vom continua sa le recitim pe cele vechi, dorindu-ne sa avem posibilitatea de a le rupe.

Cel mai daunator element al regretului este vinovatia si judecarea sinelui. Aceste convingeri se fac simtite in viata de zi cu zi si te impiedica sa fii cine vrei tu sa fii. Regretul iti schilodeste certitudinea in viata de zi cu zi.

Cateva idei care te vor ajuta sa faci fata regretului:

Pasul 1 : Ce regrete ai? Nu le ascunde. Scoate-le la vedere! Probabil ti-ai dori ca ceilalti sa nu afle de existenta regretelor pe care le porti, dar astfel, nu ti le asumi. Exista o mare valoare in asumarea regetelor personale. Accepta-le. In cazul in care nu le vei accepta, nu te vei putea elibera de ele. Vor continua sa te urmareasca.

Pasul 2 : Iarta-te! Ia in considerare circumstantele care, la momentul respectiv, ar fi facut imposibila alegerea unor alternative mai bune. Cum planuiesti sa te ierti pe tine insuti pentru alegerile pe care le-ai facut?

Pasul 3 : Uneori, simplul fapt de a realiza ca ne-am indreptat pe un drum gresit poate deveni un adevarat combustibil al schimbarii personale. Reinterpreteaza-ti greselile pana in momentul in care le privesti intr-un fel in care te fac o persoana mai puternica, o versiune mult mai buna a ceea ce esti. Foloseste-te de regrete pentru a capata o mult mai buna claritate asupra vietii si asupra locului in care vrei sa ajungi.

3. Rusinea

Rusinea este emotia care ne tine blocati intr-un iad secret si care ne tine victimele tuturor celorlalte emotii negative. Rusinea are ca fundament credinta potrivit careia lucrurile care s-au intamplat ne-au marcat permanent, ne-au schimbat intr-o fiinta inferioara, nedemi de iubirea, de mila si de compasiunea pe care ceilalti oameni o merita.

Cateva idei care te vor ajuta sa faci fata rusinii:

Pasul 1 : Dizolvarea rusinii incepe cu sfidarea. Sfidarea gardianului inchisorii care iti spune ca trebuie sa te comporti intr-un anume fel pentru a fi acceptat. Scrie despre ceea ce iti este rusine.

Pasul 2 : Incearca sa privesti imaginea completa a barelor inchisorii ca fiind deja in urma ta. In ce masura reuseste rusinea sa te reduca la tacere, sa te izoleze sau sa te faca sa suferi? Da-ti seama ca in joc este propria ta viata in cazul in care nu te eliberezi.

Pasul 3 : Cum ai de gand sa-ti schimbi perspectiva de la rusine la acceptare? De la neputinta la putere?

*”Darurile imperfectiunii”, o carte scrisa de Brene Brown te poate ajuta enorm de mult in calatoria ta in cazul in care aceasta emotie iti face probleme.

4. Durere

Fiecare dintre noi am fost raniti la un moment dat. Fiecare dintre noi stim ce este aceea durere. Nimeni nu paseste in perioada adulta lipsit de cicatrici.

Atata timp cat vom simti ca suntem lipsiti de putere, vom continua sa ramanem blocati in suferinta. Cum putem ajunge in partea cealalta? Trebuie sa ne simtim din nou puternici, sau poate pentru prima data in viata noastra. Trebuie sa recunoastem cui i-am permis sa ne dezbrace de puterea noastra personala.

Cateva idei care te vor ajuta sa faci fata durerii:

Pasul 1 : Cine sau ce te-a ranit? Aminteste-ti, scopul acestui articol este acela de a aduce aceste emotii in lumina constiintei, de a le constientiza. Exista o mare diferenta intre incercarea de a te gandi la un eveniment neplacut in fragmente si scrierea unor cuvinte care te obliga sa ai ganduri complete si prin urmare, revelatii si dezvoltare.

Pasul 2 : Ce sentimente si ce convingeri porti  in continuare cu tine in urma acestor momente neplacute din viata ta? Cum iti afecteaza acestea viata si relatiile de zi cu zi?

Pasul 3 : Cum iti poti recapata puterea pe care ai pierdut-o, dizolvand astfel durerea?

5. Tristetea

Tristetea este o emotie care nu ar trebui sa faca parte din viata niciunei fiinte umane. Circumstantele, educatia, parintii, alegerile slabe ale altor oameni, lucrurile pe care nu le putem controla, au creat o umbra care te poate urmari o buna perioada de timp.

Primul pas este acceptarea de sine si acceptarea povestii vietii tale, iar pentru ca aceasta acceptare sa aiba loc, este necesar sa-ti accepti sentimentele pe deplin. Mai usor de zis decat de facut.

Cateva idei care te vor ajuta sa faci fata tristetii:

Pasul 1 : In primul rand, este necesar sa accepti ca exista in viata ta sentimente de tristete nevindecate. Acesta vindecare poate avea loc prin intelegerea motivului pentru care aceasta emotie exista in viata ta.

Pasul 2 : Este necesar sa intelegi ca nu esti tristetea ta. Doar pentru ca exista in viata ta, nu te defineste. Tu te simti trist, nu esti trist.

Pasul 3 : Stabileste o relatie de acceptare cu tristetea ta.  Imbratiseaz-o cu compasiune si spune-ti lucrurile pe care ti-ai fi dorit sa le auzi atunci cand erai copil.

Pasul 4 : Conectandu-te cu tristetea interioara, te vei conecta cu aspectele tinere ale personalitatii tale, aspecte care nu au stiut ce sa faca cu aceste sentimente. Probabil din aceasta cauza esti trist, pentru ca nu ti-ai permis niciodata sa fii trist.

6. Descurajarea

Descurajarea poate fi privita ca fiind indepartarea de curajul tau interior. Atunci cand suntem descurajati, suntem stapaniti de frica. Incepem sa punem la indoiala totul. Descurajarea nu este un sentiment, este o capcana a gandirii.

Cateva idei care te vor ajuta sa faci fata descurajarii:

Pasul 1 : Ce te descurajeaza in aceasta perioada a vietii tale?

Pasul 2 : Urmareste-ti frica. Cand si-a facut aparitia?

Pasul 3 : Care vor fi actiunile pe care le vei urma pentru a dizolva aceste temeri?

Pasul 4 : In cele din urma, care este miza, in cazul in care te eliberezi de aceasta capcana mentala?