Cele ZECE lucruri pe care le poti invata de la Dalai Lama despre fericire

1617

4. Gaseste-ti drumul spre spiritualitate

Beneficiile unei vieti religioase au fost studiate si incep de la familii fericite pana la o viata mai sanatoasa. Dar spiritualitatea nu depinde de o anumita religie; Dalai Lama este de parere ca orice religie majora a lumii poate oferi o viata mai fericita. De fapt, exista un fel de spiritualitate care nu are nimic in legatura cu sfera religioasa: se rezuma la calitati umane de baza, cum ar fi bunatatea, compasiunea si interesul pentru cel de langa si deci atat un ateu cat si o persoana religioasa pot obtine aceasta spiritualitate.

5. Priveste suferinta ca pe o calitate normala a vietii

Anumiti oameni nu prea inteleg ca suferinta face parte din viata oamenilor si tind sa se priveasca pe ei insisi ca pe niste victime ale unei forte rele, atunci cand ceva nu le merge bine. Dar suferinta este inevitabila; toti vom imbatrani si vom muri pana la urma. Sa evitam si sa ignoram aceste lucruri sunt doar solutii temporare. Cand suferi, intr-o forma sau alta, atitudinea ta mentala este foarte importanta. Daca iti e teama de suferinta, privind-o ca pe ceva nedrept si anormal, te vei simti ca o victima si iti vei impune vina, cand de fapt ar trebui sa elimini orice sursa mentala de suferinta acceptand-o ca pe o parte a vietii.

6. Elimina atitudinea si sentimentele negative

Atitudinile negative, precum ura si teama ne opresc din a fi fericiti. Aceste sentimente ne otravesc. Pe de alta parte, atitudinile pozitive – iubirea, compasiunea, rabdarea, generozitatea – pot lupta contra celor negative, eliminandu-le. Pentru a elimina negativitatea, emotiile si comportamentul pozitiv trebuie sa fie cultivate.

7. Vezi mereu partea plina a paharului

In momentul in care cineva se izbeste de o situatie negativa, acea persoana nu se mai gandeste la nimic pozitiv. In general totusi, majoritatea situatiilor contin atat parti pozitive cat si negative si pot fi private din diferite perspective.  Spre exemplu, ai putea crede ca stai langa o persoana enervanta in avion, sau ai putea vedea situatia ca pe o oportunitate de a-ti exersa toleranta si calmul.

8. Scapa de sentimentele negative…

Dintre toate atitudinile negative, furia si ura sunt cele mai mari obstacole in fata fericirii. Cand ura sau furia apar in calea noastra, pacea ne este distrua. De asemenea, aceasta ne incetoseaza gandirea, des impingandu-ne sa luam decizii care doar ne inrautatesc situatia si care ne fac mai nervosi. Studiile stiintifice arata ca predispozitiile spre ura, furie si ostilitate duc la efecte negative din punctul de vedere al sanatatii – acestea fiind cele care cresc riscul de boli de inima.