Cele ZECE lucruri pe care le poti invata de la Dalai Lama despre fericire

1215
.

9. …Si inlocuieste-le cu sentimente pozitive

Furia si ura nu pot fi depasite de suprimare. Pe de alta parte, dand curs urii (tipand),  marim sentimentele negative, nu le vom reduce. Atitudinea corecta fata de furie este sa inveti sa te calmezi si sa tolerezi, iar in acelasi timp sa cultivi acesti antidoti – prin meditatie. Cand esti nervos, ia o pauza pentru a analiza situatia. De unde provine furia? Ce factori au creat-o? Este distructiva sau constructiva?

10. Lasa de-o parte anxietatea si stima de sine scazuta

Anxietatea este adesea asociata cu increderea in sine scazuta, iar Dalai Lama crede ca antidotul acesteia este sa fii sincer cu tine insuti si cu cei din jur in privinta capacitatilor si limitelor tale. Daca te simti confortabil cu propriile limite, vei putea  recunoaste cand nu stii sa faci ceva anume, fara sa iti pierzi stima de sine.

Uneori, stima de sine scazuta poate ajunge la ura de sine, cand o persoana se simte nedemna si e posibil chiar sa se gandeasca la sinucidere.  Antidotul unor asemenea sentimente extreme este sa iti reamintesti constant ce intelect incredibil si ce potential de dezvoltare exista in fiecare om, inclusiv in tine. Tibetanii contempla asupra acestui aspect zi de zi in timpul meditatiilor, motiv pentru care ura de sine este un concept necunoscut pentru aceasta societate.

Citeste (gratuit si in limba romana) dialogul stiintific dintre Dalai Lama si Daniel Goleman:

„Emotiile Distructive – Cum le putem depasi?”  (click)

.