Colesterolul NU este dusmanul! Inflamatia este cea care te ingrasa si cea care te ucide incet!

1970

Colesterolul este un produs natural al ficatului si este o componenta vitala a unei stari bune de sanatate. Fiecare celula a organismului nostru contine colesterol in stratul exterior. Chiar numerosi medici, care ar trebui sa stie mult mai bine, inca sustin ca aceasta substanta grasa produsa de ficat este nociva si ca adoptarea unei diete reduse in grasimi este benefica pentru sanatatea organismului. Adevarul este ca evitarea grasimior este o actiune toxica pentru sanatatea ta, iar consumul de aditivi alimentari care inlocuiesc frecvent aceste grasimi – acestea includ grasimi sintetice trans, zaharuri rafinate si cereale prelucrate – sunt principala cauza a aparitiai unei afectiuni cu adevarat periculoasa, inflamatia.

Totul capata sens daca ne gandim la rolul nativ pe care il joaca colesterolul in protejarea arterelor impotriva leziunilor si a altor daune. Mai degraba decat ca acesta sa fie cauza acumularii placii la nivelul sistemului circulator, colesterolul este de fapt agentul de vindecare al organismului trimis in zonele care au fost afectate de inflamatie. Cu alte cuvinte, daca ai prea mult colesterol acumulat la nivelul arterelor, problema reala nu este prea mult colesterol, ci prea multa inflamatie. Astfel, o abordare total diferita a problemei este necesara in acest caz.

“Inflamatia la nivelul vaselor sanguine este cea care cauzeaza aparitia leziunilor”, explica Dr. Beverly Teter, un biochimist de lipide de la Universitatea din Maryland si o personalitate in domeniu medical care a studiat grasimile si efectul pe care acestea il au asupra organismului uman timp de mai multi ani. “Organismul trimite colesterolul ca o crusta pentru a proteja sistemul circulator si peretele vasului sanguin de viitoarele daune.”

“Afectiunile cronice, cum ar fi cancerul si bolile cardiovasculare se afla intr-o foarte stransa legatura cu inflamatia cronica, cea care promoveaza producerea de radicali liberi”, explica Donnie Yace, herbalist si nutritionist certificat.

Inflamatia este un proces normal si benefic care apare atunci cand celulele albe si alte produse chimice iti protejeaza organismul de invadatorii straini, cum ar fi bacteriile si virusii.

Cei mai multi oameni nu-si dau seama ca un anumit nivel de inflamatie este necesar la nivelul organismului pentru a ramane sanatos. Cu toate acestea, sunt cazuri cand acest raspuns inflamator poate scapa de sub control.

Daca sistemul tau imunitar declanseaza un raspuns inflamator din greseala, in lipsa unei amenintari reale, se poate produce o inflamatie in exces la nivelul organismului, o conditie legata de astm, alergii, boli autoimune, boli de inima, cancer si alte boli, in functie de organele afectate de procesul inflamator.

Cum putem trata inflamatia la sursa in mod natural?

Schimbarile stilului de viata pot contribui din plin la reducerea inlamatiei cronice, asa ca incearca sa faci urmatoarele modificari:

#1. Concentreaza-te pe o alimentatie sanatoasa. Aici includem evitarea alimentelor pro-inflamatorii, cum ar fi grasimile trans, alimentele prajite, zahar si cereale, alimente preparate la temeperaturi ridicate si colesterol oxidat (cum ar fi grasimile de la alimentele prajite in exces).

#2. Asigura-i organismului tau o cantitate suficienta de omega3. Cea mai buna optiune este uleiul de krill de calitate, un ulei foarte bogat in acizi grasi omega3 de o foarte buna calitate.

#3. Practica excercitii fizice cu regularitate. Aceasta este o modalitate foarte buna prin care poti reduce inflamatia, fara vreuna dintre reactiile adverse asociate cu multe dintre medicamentele care au acest scop.

#4. Renunta la fumat. Fumatul intareste arterele si creste inflamatia. Cercetarile arata ca poti inversa toate efectele nocive ale arterelor in termen de 10 ani din momentul in care renunti la fumat.

#5. Asigura-te ca dimensiunea taliei tale este normala. Daca esti femeie si dimensiunea taliei depaseste 90 de centimetri, probabil inflamatia este prezenta la nivelul organismului. De cealalta parte, in cazul barbatilor aceasta dimensiune nu ar trebui sa depaseasca 100 de centimetri. In cazul in care dimensiunea taliei este mai mare decat aceste valori, ar trebui sa iei masurile necesare pentru a pierde in greutate.

#6. Optimizeaza-ti nivelurile de vitamina D. Vitamina D poate avea un impact profund dramatic asupra sanatatii tale. Cea mai buna sursa de vitamina D este soarele. In timpul iernii, cu toate acestea, s-ar putea sa fie nevoie sa apelezi la un supliment oral.

Ierburi si suplimente utile in combaterea inflamatiei

In cele din urma, cu toate ca nu sunt o solutie pe termen lung, ierburile urmatoare te pot ajuta in tratarea simptomelor de inflamatie si in ameliorarea durerii in timp ce implementezi in viata ta sfaturile de mai sus:

#1. Boswellia – De asemenea cunoscuta si sub numele de “tamaie indiana”, aceasta planta contine ingrediente anti-inflamatorii specifice active mentionate ca acizi boswelici.

#2. Bromelaina – Aceasta enzima, intalnita in ananas, este un anti-inflamator natural. Aceasta poate fi luata sub forma de supliment, dar consumul de ananas poate fi de asemenea de mare ajutor.

#3. Ghimbir – Aceasta planta este un anti-inflamator natural si amelioreaza durerea asociata cu inflamatia. Poate fi cunsumat sub forma de ceai sau ras in sucurile de legume. Capsulele cu pulbere sunt de asemenea disponibile, dar este recomandata utilizarea sa in forma naturala.

#4. Resveratrol –  Resveratrolul este un antioxidant puternic gasit in anumite fructe, legume si cacao. Acest antioxidant inhiba productia de kinaza si fosfolipaza – doua molecule cunoscute pentru declansarea inflamatiilor.

#5. Turmeric, Busuioc si Rozmarin – Aceste plante inhiba modularea proteinei NFkB, un inductor important al inflamatiei.