Cuba a dezvoltat un vaccin pentru cancerul pulmonar care costa 1 $! Iata de ce nu este accesibil!

1459

Majoritatea oamenilor ar fi destul de surprinsi sa afle despre existenta unui vaccin pentru cancerul pulmonar, unul care si-a dovedit eficienta in peste 25 de ani de cercetare si in mai multi ani de utilizare clinica. De aceea, apare intrebarea de ce aflam tocmai acum despre el? Raspunsul este complicat de relatiile ce au loc in cotloanele intunecate ale guvernelor si de companiile farmaceutice care influenteaza in mod negativ disponibilitatea medicamentelor ce pot salva vieti.

Cuba s-a confruntat cu multe probleme de sanatate publica in ultimele decenii, una dintre cele mai grave fiind legate de cel mai faimos export al tarii, tutunul. O crestere a cazurilor de cancer pulmonar a determinat aceasta natiune mica sa dezvolte un medicament numit CimaVax EGF, acesta fiind la ora actuala cel mai eficient medicament pentru tratarea cancerului pulmonar.

Tratamentul cancerului pulmonar care chiar functioneaza

2

Tratamentul actioneaza prin limitarea abilitatii unui pacient de a produce un hormon numit EGF. Acest hormon joaca un lor esential in diviziunea celulara si in dezvoltarea celulelor maligne. Cancerul fiind rezultatul diviziunii celulare repetate,  vaccinul reduce aceasta crestere prin oprirea productiei de EGF, impiedicand astfel cresterea tumorilor.

CimaVax EGF si-a dovedit eficienta in cel putin doua studii clinice in Cuba si s-a demonstrat ca acest vaccin imbunatateste ratele de supravietuire in cazul celor care sufera de cancer in stadiu terminal. Astfel a fost emisa ipoteza ca rata de supravietuire ar putea creste in cazul in care vaccinul ar fi administrat in timpul stadiilor timpurii de cancer. Acesta nu functioneaza asa cum s-ar gandi majoritatea oamenilor, si nu reprezinta un mijloc de prevenire a acestei boli, dar poate transforma o sentinta la moarte intr-o boala cronica ce poate fi gestionata.

In plus, efectele secundare raportate ale acestui vaccin sunt usoare, dar nici pe departe atat de dureroase precum cele ale tratamentelor conventionale, cum ar fi chimioterapia  sau radiatiile, care pot ucide pacientul. Incredibl, costul de productie al vaccinului este de numai 1 $, iar Cuba l-a facut disponibil gratuit pentru pacienti inca din anul 2011, in ciuda faptului ca este o tara mult mai saraca decat S.U.A. si decat multe alte tari din Occident.

Deci, unde este problema si de ce acest tratament nu este disponibil si in alta parte?

Profit si medicina – O combinatie ucigatoare!

Recent, relatiile dintre Cuba si Statele Unite ale Americii s-au mai incalzit si noi cai diplomatice au fost deschise intre cele doua tari. Ca parte a acestei dezvoltari pozitive, Cuba a oferit vaccinul Statelor Unite si cercetatorii de la “Roswell Park Tumor Immunology and Immunotherapy Program” au inceput propriile lor studii asupra acestui vaccin si, cu toate acestea, gaseste o concurenta acerba pe piata din Statele Unite.

Problema se datoreaza existentei altor doua medicamente potential salvatoare, BLP 25 si GVAX, ambele fiind  dezvoltate ca tratamente potentiale pentru cancerul pulmonar de catre companii private, Uno Pharmaceutical si Aduro Biotech. Ambele medicamente s-au aflat in faza de cercetare si studiu, deoarece in anii 1990 si mai mult ca sigur au acumulat sute de milioane de dolari in costuri de dezvoltare. Perspectiva de a fi subminat de o alternativa atat de ieftina si de accesibila nu le convine in general producatorilor farmaceutici.

Mai mult decat atat, companiile farmaceutice fac tot ceea ce le sta in putinta sa creasca preturile medicamentelor, exponential, se pare. Publicul a fost indignat recent, cand un manager de fond a cumparat drepturile tratamentului pentru SIDA, Daraprim, si a ridicat  pretul de la 13 $, la peste 700 $ o doza.

Care credeti ca este motivul numarul unu invocat de companiile farmaceutice atunci cand li se cere sa motiveze cresterea preturilor? Studiile clinice si de cercetare, desigur.

ClimaVax EGF a fost disponibil pe piata pentru numai 1 $, dar acum, ca va ajunge in mainile mai marilor companiilor farmaceutice, acesta va fi impins in purgatoriul clinic. Acesta va deveni disponibil dupa ce va fi tinut departe de atentia oamenilor o buna perioada de timp pentru a putea fi vandut cu un pret exagerat de mare astfel incat companiile farmaceutice sa poata face un profit cat mai mare.