Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a VI-a)

1339

Acestea sunt miraculoasele valori nutritive ale sucului de sfecla rosie – Sfecla rosie cruda este folosita pentru extragerea sucului din ea. O analiza nutritiva releva ca o sfecla rosie cruda cu diametrul de 5 cm contine 35 de calorii, 1 gram de proteine si 8 grame de carbohidrati. Aceeasi cantitate ofera corpului 89 mcg de acid folic, 4 mg de vitamina C si aproape 1 mg de Fier. Nu gasim o cantitate semnificativa de grasimi in nicio varietate de sfecla. Stoarcerea unei sfecle ne ofera o cantitate de suc cu un aport nutritiv similar, cu mentiunea ca cele 2 grame de fibra ce se gasesc in leguma se pierd in mare parte prin procesul de stoarcere.

Substantele nutritive din sucul de sfecla rosie, intalnite in cantitati semnificative in aceasta legume miraculoasa, sunt importante pentru noi toti. Vitamina C este un antioxidant, ceea ce inseamna ca ea previne distrugerea celulelor ca rezultat al proceselor interne ale corpului sau al expunerii la factorii poluanti din mediu. Acidul folic este necesar pentru generarea de noi celule si, in cazul femeilor insarcinate, pentru prevenirea posibilelor malformatii congenitale la nivelul creierului si coloanei vertebrale a fatului. Fierul este necesar generarii de noi celule rosii in sange, ele avand rolul de a transporta oxigenul la nivelul intregului organism.

Cercetatorii constata cu privire la consumul de suc de sfecla, ca are ca efect reducerea rapida a tensiunii arteriale, aceasta fiind redusa in decurs de o zi, conform unui studiu publicat in jurnalul American Heart Association, “Hypertension” in 2010. Amrita Ahluwalia, de la Queen Mary University of London, a coordonat studiul. Cercetatorii spun ca sucul de sfecla rosie egaleaza in eficienta micsorarii tensiunii arteriale chiar si consumul de nitrat, medicament prescris adesea de medici. Sucul de sfecla rosie contine nitrat, ceea ce explica efectul benefic al acestuia. Acesta faciliteaza fluxul sanguin dilatand vasele sangvine si relaxand muschii netezi, fapt care duce la scaderea tensiunii arteriale.

Un studiu efectuat de cercetatorii de la Wake Forest University, publicat in 2010 in “Nitric Oxide: Biology and Chemistry” a descoperit ca atunci cand participantii varstnici ai studiului au consumat suc de sfecla rosie, fluxul de sange catre creier a crescut in cazul fiecaruia. Conform coordonatorului studiului, Daniel Kim-Shapiro, director al Wake Forest’s Translational Science Center, unele zone ale creierului sunt private de sange pe masura ce imbatranim. Mai putin sange inseamna mai putine substante nutritive si mai putin oxigen, fapt ce duce la declinul psihic. Sucul de sfecla rosie contine mult Fier, acesta avand rolul de a crea si alipi oxigen la nivelul celulelor rosii din sange. Sucul de sfecla rosie este util in mod special ca un remediu pentru anemie la copii si adolescenti, conform specialistului naturopat H.K. Bakhru, autor al cartii “Foods That Heal”.

Comentariile sunt închise.