Cum sa te impamantezi indiferent situatia in care te afli

749
.

#2. Practica amintirea de sine

Inca de la nastere am fost conditionati sa construim si sa promovam o anumite imagine celor din jurul nostru. De exemplu, identitatea ta s-ar putea sa fie cea a unei femei de afaceri autonome, cea a unui artist talentat sau cea a unui baiat bun care pune pe toata lumea pe primul loc pentru ca acesta a fost conceptul tau de sine inca de cand erai mic. Oricare ar fi imaginea ta de sine, este imperativ pentru tine sa privesti dincolo de valul de credinte, de amintiri, de idealuri, de sentimente, de senzatii si de dialoguri interioare, catre adevarata natura a Sinelui Superior.

Intreaba-te daca esti intr-adevar ceva atat de finit precum sunt sentimentele tale tranzitorii si schimbatoare, precum sunt gandurile, ideologiile si ipotezele care apar si dispar in fiecare zi in interiorul tau? Dincolo de identitatea ta, de corpul si de personalitatea ta, cine esti tu?

Amintirea de sine este practica de a te opri in orice moment si de a te intreba “Sunt intr-adevar eu?”. De indata ce vei afla ca orice situatie, orice persoana, orice esec sau succes, orice senzatie nu este cu adevarat “tu” si ca nu are nimic de-a face cu cine esti cu adevarat, te vei putea relaxa in totalitatea adevaratului tau sine. Vei putea realiza ca modul urat in care ai fost tratat de colegul de serviciu, esecul de la examen, presiunea de a face o impresie buna, toate nu au de-a face cu “tu” – doar cu identitatea fabricata care este supusa cresterii, schimbarii si dezintegrarii.

#3. Practica tehnica “priveste inapoi”

Aceasta tehnica este foarte simpla si functioneaza pe urmatoarea premisa: “in 10-20 de ani, de acum incolo, cat vor conta problemele mele actuale?”. Cel mai probabil nu vor face o diferenta atat de mult si chiar daca o vor face, cate dintre probleme au reusit sa-ti distruga definitiv viata? Asa ca, ori de cate ori ai o mica problema, nu uita sa te intrebi “in 2-3 ani de acum incolo, cat va conta aceasta problema?”.

Principiul fundamental de viata este ca “totul va trece” si asa se va intampla si cu sursa de iritare, de frenezie sau de furie.

#4. Incorporeaza atentie somatica in ceea ce faci

Atentia somatica este cel mai bine asociata cu atentia concentrata pe respiratie, care te va ajuta sa te ancorezi in corpul tau. Atentia somatica sau constientizarea corpului, te ajuta sa redirectionezi energia indreptata catre ganduri, temeri si emotii, catre senzatiile corpului tau. De exemplu, atunci cand ma simt extrem de indepartat de centru, imi place sa-mi concentrez atentia pe respiratie si sa-mi rotesc umerii in sus si in jos. Astfel reusesc sa risipesc nu numai tensiunea somatica care tinde sa se acumuleze cu usurinta, dar, de asemenea, sa ma centrez in prezent.

#5. Creaza distanta fizica

In timp ce indepartarea de o situatie nu este intotdeauna posibila, este de multe ori foarte util sa faci un pas inapoi si sa procesezi ceea ce s-a intamplat. Un mod deosebit de util in procesul de impamantare este reprezentat de petrecerea momentelor de singuratate in natura. De asemenea, fa-ti timp in fiecare zi pentru tine sa stai cateva momente singur pentru a privi lucrurile in perspectiva si pentru a nu te pierde in detalii.

.