DECALOGUL liberal al lui Bertrand Russell

1490

Matematicianul, filosoful, istoricul si criticul social de origine britanica Bertrand Russel este privit ca fiind unul dintre cei mai influenti si mai diversi ganditori intelectuali ai istoriei moderne, cea mai remarcata fiind filosofia sa cu privire la religie.

In cadrul unui articol intitulat  “Un decalog liberal” acesta isi expune intr-un mod foarte profund viziunea responsabilitatii pe care o are un profesor. Acesta atinge teme precum scopul educatiei, valoarea incertitudini, importanta gandirii critice, beneficiile oferite de critica inteligenta si multe alte aspecte extrem de importante ale acestei profesii. Articolul a fost publicat in paginile publicatiei americane “New York Times Magazine”.

Iata DECALOGUL liberal al lui Bertrand Russell:

1. Nu poti sa fii absolut sigur de nimic.

2. Nu merita sa ascunzi dovezile pentru ca la un moment dat acestea vor iesi cu siguranta la suprafata.

3. Nu incerca niciodata sa dezcurajezi gandurile care iti transmit ca vei reusi.

4. Atunci cand te intalnesti cu rezistenta in calea ta, chiar daca provine din partea sotiei sau din partea copiilor tai, depune eforturile necesare pentru a o depasi prin puterea argumentului, nu prin puterea autoritatii, pentru ca o victorie ce depinde de autoritate este o victorie ireala si iluzorie.

5. Autoritatea celorlalti nu merita niciun pic de respect pentru ca exista intotdeauna alte autoritati diferite pe care le poti intalni.

6. Nu-ti folosi puterea pentru a suprima opinile pe care le consideri ca fiind daunatoare, pentru ca, facand acest lucru te suprimi pe tine insuti.

7. Nu-ti fie teama de propriile opinii excentrice, pentru ca fiecare opinie acum acceptata a fost la un moment dat o opinie excentrica.

8. Gaseste mai multa placere in dezacordul inteligent decat intr-un acord pasiv, pentru ca, in cazul in care valorezi inteligenta, asa cum ar trebui, prima varianta implica un acord mai profund decat cea din urma.

9. Sa fii dureros de sincer, chiar si atunci cand adevarul este incomod, deoarece este mult mai incomod atunci cand incerci sa-l ascunzi.

10. Sa nu fii invidios pe aceia care traiesc intr-un paradis al nebunilor, pentru ca doar un prost va crede ca aceea este fericirea adevarata.