Cele OPT minciuni ale unei mame

1199

Povestea a inceput atunci cand eram copil. Provin dintr-o familie foarte saraca. Rare erau momentele in care aveam suficienta mancare in casa.  Adesea, atunci cand venea momentul sa mancam, mama imi oferea portia ei de orez spunandu-mi “Mananca si portia mea, fiule, mie nu imi este foame”.

Aceasta a fost prima minciuna a mamei…

Cand am crescut, mama mea obisnuia sa-si ocupe timpul liber mergand la pescuit pe rau, in apropierea casei noastre. Spera ca acel peste imi va asigura o masa mai consistenta care sa ma ajute sa ma fac mare. Dupa pescuit, mama gatea o supa de peste proaspat. In timp ce mancam supa, mama statea langa mine si manca restul de peste, cel care ramanea pe oasele pe care tocmai le terminam eu. Inima mea a fost zdruncinata atunci cand am vazut asta. Folosindu-ma de betigase, i-am oferit din pestele meu. Ea imediat m-a refuzat si mi-a spus “Mananca pestele, fiule. Mie nu-mi place pestele.”

Aceasta a fost cea de-a doua minciuna a mamei…
Apoi, cand eram aproape de varsta tineretii, pentru a ma ajuta sa urmez studiile, mama mea a mers sa lucreze la o fabrica de chibrituri, acolo unde aducea cutii folosite de chibrituri pe care le umplea la loc cu bete de chibrit. Aceasta activitate o ajuta sa adune cativa banuti pentru a acoperi cheltuielile casnice si pentru a ma ajuta pe mine sa urmez studiile. Cand a venit iarna, obisnuiam sa ma trezesc din somn si sa o privesc pe mama care era in continuare treaza si care, in lumina unei lumanari, continua sarguincioasa sa impacheteze cutiile de chibrituri.  Am rugat-o sa se duca la culcare. “Dormi tu, fiule. Nu sunt obosita.”, mi-a razspuns ea zambind.

Aceasta a fost cea de-a treia minciuna a mamei…

Atunci cand a venit momentul examenului final, mama mea a cerut invoire de la locul de munca, cu scopul de a ma insoti. Mama mea a stat ore intregi in soarele puternic al dupa-amiezii pana atunci cand a sunat clopotelul de final care anunta sfarsitul examenului. Mama m-a intampinat plina de bucurie si mi-a oferit un pahar de ceai pe care-l adusese cu ea. Vazand-o pe mama extenuata si plina de transpiratie, am rugat-o sa bea impreuna cu mine. Mama mi-a raspuns “Bea, fiule. Nu-mi este sete!”

Aceasta a fost cea de-a patra minciuna a mamei…
Dupa ceva timp, tatal meu a murit, iar mama mea a fost nevoita sa-si asume rolul de parinte singur si toate greutatile umilei noastre case au cazut pe umerii sai. Viata noastra a devenit din ce in ce mai dificila. Nu exista zile fara suferinta. Starea financiara a familiei noastre devenea din ce in ce mai precara. Adesea, vecinii o sfatuiau pe mama sa se recasatoreasca, dar mama era incapatanata si le ignora sfatul spunand “Nu am nevoie eu de dragoste.”

Aceasta a fost cea de-a cincea minciuna a mamei…

Dupa ce mi-am terminat studiile si dupa ce am gasit un loc de munca, a venit vremea ca batrana mea mama sa se pensioneze, dar nu a vrut nici in ruptul capului. Prefera sa mearga in piata in fiecare dimineata sa vanda cateva zarzavaturi pentru a-si acoperi cheltuielile. Eu, care lucram intr-un alt oras, i-am trimis de multe ori niste bani, dar ea mereu imi trimitea banii inapoi si-mi raspundea “Am destui bani.”

Aceasta a fost cea de-a sasea minciniuna a mamei…
Dupa o perioada de timp, am primit o promovare de serviciu si am fost trimis sa lucrez in Statele Unite.  Am rugat-o pe mama sa nu mai munceasca si sa vina sa locuiasca cu mine, insa mama nu a vrut sa ma deranjeze. Ea mi-a raspuns “Nu sunt obisnuita cu traiul imbelsugat, fiule.”

Aceasta a fost cea de-a saptea minciuna a mamei…

Cand a inaintat in varsta, mama s-a imbolnavit de cancer la stomac si a trebuit sa fie internata in spital. Eu, care locuiam la mii de kilometri distanta, m-am intors acasa pentru a-mi vizita mama. Statea slabita pe patul de spital dupa operatie. Incerca sa-mi zambeasca, dar era clar ca boala o slabise si nu mai avea forta sa o faca. Arata atat de slabita. M-am uitat la ea cu lacrimi in ochi, ma durea sufletul… Dar mama, cu putina putere pe care o mai avea mi-a spus “Nu plange, fiule. Nu ma doare nimic.”.

Aceasta a fost cea de-a opta minciuna a mamei…

Dupa ce mi-a spus aceste ultime cuvinte si-a inchis ochii pentru totdeauna.

Sursa