Cele mai surprinzatoare ZECE descoperiri ale studiilor psihologice

2316

10. Disonanta cognitiva

01

Aceasta este una dintre cele mai neobisnuite si tulburatoare descoperiri din domeniul psihologiei. Disonanta cognitiva prezinta ideea potrivit careia ne este destul de dificil sa pastram in mintea noastra doua convingeri contradictorii, asa ca, inconstient, ne adaptam in asa fel incat una sa se potriveasca cu cealalta.

In cadrul unui studiu, elevii au privit o simpla sarcina plictisitoare mult mai interesanta in cazul in care au fost platiti mult mai putin pentru a lua parte la ea. Motivele mintii noastre inconstiente sunt cam asa: “In cazul in care eu nu am facut-o pentru bani, atunci probabil am facut-o pentru ca a fost interesant. Astfel, ca prin magie, o sarcina plictisitoare devine mai interesanta, pentru ca, altfel, nu as putea sa-mi explic propriul meu compotament.

Tulburator este faptul ca mintile noastre sunt capabile sa efectueze aceste tipuri de rationalizari tot timpul, fara stirea noastra constienta. Deci, cum putem sa stim ceea ce credem cu adevarat?

9. Halucinatiile sunt experiente comune

02

Halucinatiile se aseamana foarte mult cu visatul cu ochii deschisi si foarte multi dintre noi avem tendinta sa le privim ca fiind consecinte ale unor afectiuni psihice grave. Cu toate acestea, in realitate, halucinatiile sunt mai frecvente in randul persoanelor “normale”, decat am fi dispusi sa credem. O treime dintre noi am trait experienta unor halucinatii in decursul vietii noastre, iar 20% dintre noi traim experienta acestora o data pe luna, iar 2% o data pe saptamana (Ohayon, 2000).

In mod similar, persoanele “normale” au adesea idei paranoice, procentul fiind asemanator cu cel din studiul anterior, tot de 40%. Prapastia dintre persoanele care sufera de afectiuni psihice si cele “sanatoase” este mult mai mica decat ne-ar placea sa credem.

 

CITESTE IN PAGINA URMATOARE>>>>>